GALERIE FOTO: Rotary Club Varana Focșani sprijină Caravana cinematografică pentru nevăzători

3
1006


Rotary Club Varana Focșani s-a implicat, a sponsorizat și sprijină proiectul Fundației „Cartea Călătoare” din Focșani, respectiv „Festivalul de Film pentru Nevăzători”, în cadrul căruia se desfășoară Caravana cinematografică pentru nevăzători, ce poposește, duminică, și în Focșani. Acest proiect, unic în România, își propune să popularizeze și să promoveze filmele cu descriere audio pentru persoanele cu deficiențe de vedere, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor și să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficiențe de vedere la viața culturală. Dacă nu credeți că așa ceva este posibil, veniți să vedeți cu ochii voștri! Intrarea este liberă!
    Duminică, de la ora 15.00, în sala de spectacole a Ateneului Popular „Maior Gheorghe Pastia” din urbea noastră, Fundația „Cartea Călătoare” împreună cu Rotary Club Varana Focșani și Ateneul Popular invită toți focșănenii, văzători sau nevăzători, să dărâme toate barierele ridicate din întunericul prejudecăților și să urmărească împreună un film interesant, un film inspirat din realitate și premiat la Cannes pentru scenariu și interpretare – „După dealuri” în regia lui Cristian Mungiu.
    Nevăzătorii vor primi, la intrarea în sală, căști în care, în pauzele dintre replicile personajelor, un narator va oferi detalii suplimentare despre cum sunt îmbrăcate personajele, despre gesturi, mimică, atmosferă sau orice informații care pot facilita înțelegerea intrigii. Restul spectatorilor vor urmări filmul în condiții normale, dar oricine dorește poate experimenta vizionarea unui film cu cască audio. „Clubul Rotary Varana Focșani susține de această dată un proiect inedit, care cu siguranță va avea un mare impact în viața comunității locale! Să aduci într-o sală de spectacol, mai ales într-o sală de film, oameni care trăiesc în lumea umbrelor și a întunericului e mai mult decât extraordinar!!! E dovada că în Vrancea sunt oameni minunați, care știu că nu numai văzul, ci și auzul poate bucura sufletele, că a fi om nu înseamnă doar aspect fizic, înseamnă înțelepciune, înseamnă dorința de a aduce alături de noi oameni nevăzători uitați de soartă! Ei nu ne văd… Dar ne simt… Și asta ar trebui să ne pună pe gânduri…. s-ar putea să nu-i merităm… Și atunci, cum să nu susții un astfel de proiect?”, a declarat Elena Stoica (FOTO) președintele Rotary Club Varana Focșani.
   
    Veniți la „După dealuri”! Intrarea este gratuită!

    La proiecția de duminică au fost invitate să participe persoane cu deficiențe de vedere atât din Vrancea cât și din Buzău, împreună cu însoțitorii lor. De asemenea, organizatorii oferă posibilitatea tuturor focșănenilor care doresc să constate că imposibilul e doar o aparență, și că filmele pot fi „văzute” și de orbi, să vină la film! Să se așeze comod în fotoliile sălii mari a Ateneului Popular, alături de nevăzători, și să urmărească împreună un film de excepție. Desigur, fiecare cu posibilitățile lui – unii cu văzul, alții cu auzul, dar fără îndoială împreună cu simțirea sufletului!
    Prima oprire a Caravanei cinematografice pentru nevăzători a fost la Cluj, la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. În parteneriat cu Departamentul de Psihopedagogie Specială, Fundația „Cartea Călătoare” a proiectat în data de 9 și 10 iunie, două filme accesibilizate pentru persoanele cu deficiențe de vedere: „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, și „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu. Duminică, această caravană poposește la noi în oraș pentru ca apoi să plece, potrivit celor spuse de Mircea Bucur, președintele Fundației „Cartea Călătoare”, către Arad, unde vor veni și nevăzători din Timișoara, către Iași, unde au fost invitați să participe și nevăzători din Piatra Neamț și Târgu Frumos, dar și către Galați și Brăila.

    Primul eveniment cinematografic din România destinat nevăzătorilor

    Caravana este organizată de Fundația Cartea Călătoare în cadrul proiectului „Festivalul Național de Film pentru Nevăzători”, proiect implementat de Fundație în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Prima ediție a acestui Festival, primul eveniment cinematografic din România destinat persoanelor cu deficiențe de vedere, a avut loc la București, în perioada 15 – 19 mai. Pe parcursul a cinci zile au fost organizate proiecții de filme cu descriere audio, la care au participat și persoane fără deficiențe de vedere care au urmărit filmul în condiții obișnuite. 
Descrierea audio destinată nevăzătorilor se aude doar în căști, ce le-au fost înmânate, la fel cum se va proceda și duminică la Ateneu, la intrarea în sală. „Cei care doresc să aibă parte de o experiență inedită, pot solicita, de asemenea, la intrarea în sală căști. Descrierea audio face filmele accesibile atât nevăzătorilor cât și persoanelor care au resturi de vedere. Alături de coloana sonoră a filmului mai este introdusă o bandă pe care sunt oferite explicațiile suplimentare foarte importante pentru înțelegerea cu adevărat a acțiunii filmului. Sunt descrise decorurile, gesturile actorilor, stările psihice indicate de mimica lor, cu ce sunt îmbrăcate personajele, poziția personajelor în cadru, ordinea intrării lor, relațiile dintre ele și orice imagine fără de care înțelegerea filmului ar fi parțială. Explicațiile sunt atent sincronizate cu filmul pentru a nu se suprapune cu replicile actorilor și sunt transmise prin unde radio la căștile pe care nevăzătorii le primesc la intrarea în cinematograf, folosind un sistem similar cu cel utilizat în traducerile simultane”, au detaliat organizatorii acestui eveniment la care și noi, focșănenii dăruiți de Dumnezeu cu lumina ochilor, avem ocazia să participăm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here