Mii de proprietari de pădure din Vrancea vor putea exploata legal suprafețele pe care le dețin odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Silvic. Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, șeful statului a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008, legea Codului Silvic. Una dintre noutățile aduse de actul normativ este eliminarea amenajamentelor silvice pentru proprietățile de pădure care au cel mult zece hectare. Însă aceasta nu înseamnă că pădurile vor fi exploatate haotic și că vor fi defrișate, așa cum au lăsat să se înțeleagă parlamentarii PNL care s-au opus noului Cod Silvic. Tăierile în aceste proprietăți vor fi supravegheate de pădurarii ocoalelor silvice și vor fi permise doar în funcție de posibilitățile pădurii. „Proprietarul care are încheiat contract de administrare sau de servicii silvice pe o perioadă de minimum 10 ani pentru fondul forestier al unei proprietăți cu suprafața de maximum 10 hectare poate recolta un volum de maximum 3 mc/an/hectar de pe această proprietate forestieră, în funcție de caracteristicile structurale ale arboretului”, se arată în actul normativ.
Specialiștii din silvicultură, care știu realitățile, spun că prin această soluție se rezolvă una dintre problemele introduse de aplicarea legilor fondului funciar după 1990. În ultimii 25 de ani, mii de vrânceni au devenit proprietari pe suprafețe foarte mici de pădure, de 0,03 până la 0,10 hectare. Sunt suprafețe care au rămas nepăzite pentru că nimeni nu le-a putut delimita efectiv în teren, iar pădurarii s-au ferit să preia asemenea păduri unde nu exista o limită, cu borne de hotar. Ori, prin noul act normativ, micii proprietari se pot asocia și pot încheia contracte cu un ocol silvic pentru un corp de pădure, urmând ca, ulterior, să beneficieze de o cotă de masă lemnoasă proporțională cu suprafața de pădure pe care o dețin.
Reprezentanții Comisariatului de Regim Silvic și Cinegetic Focșani au arătat că ultimele situații statistice evidențiau că în Vrancea sunt peste 11,8 mii hectare de pădure care nu sunt administrate de pădurarii ocoalelor silvice. Înseamnă mai puțin de 10% din fondul forestier al județului, în suprafață de 178.869 hectare, din care pădure efectivă este o suprafață de 174.168 hectare.
O altă noutate adusă de noul Cod Silvic este dreptul de preempțiune la lemnul din pădurile statului pentru producătorii de mobilă. Actul normativ revine la o situație mai veche, când producătorii de mobilă aveau acces la lemnul din pădurile publice. „Asigurarea cu prioritate de masă lemnoasă pentru producătorii din industria mobilei din păduri proprietate publică a statului sub formă de lemn fasonat, pe baza necesarului anual estimat; aceștia au drept de preempțiune la cumpărarea de masă lemnoasă, la oferta de preț și în condiții egale de vânzare”, se arată în noul Cod Silvic.