Aproximativ 250 de sportivi din 14 cluburi, din opt județe, se vor întrece, mâine, în cea de a IV-a ediție a competiției „Cupa Vrancea Taekwondo”, ce va avea loc în Sala Sporturilor din Focșani. Deschiderea festivă va avea loc la ora 13.00, în prezența oficialităților locale.
Sportivii vor oferi celor prezenți un adevărat spectacol de artă marțială, iar spectatorii vor avea prilejul să dăruiască, la rândul lor, cumpărând bilete, un strop de ajutor celor trei frățiori grav bolnavi din Dumbrăveni, a căror dramatică situație a fost relatată pe larg într-o ediție anterioară a cotidianului nostru. Povestea Alinei, a Andreei și a lui David o puteți reciti accesând linkul: http://www.monitorulvn.ro/articole/video-si-galerie-foto-alina-andreea-i-david-trei-copii-care-au-nevoie-de-ajutorul-nostru_2_176572.html
Competiția „Cupa Vrancea Taekwondo” este organizată de Clubul Sportiv „Addras Taekwondo”, primele trei ediții având loc în anii 2010, 2011, 2102. Ediția din acest an este una specială, pe parcursul ei derulându-se și campania umanitară de strângere de fonduri pentru cei trei copii atât de crunt loviți de soartă. Astfel, toți cei care vor cumpăra un bilet la această competiție, care costă doar 5 lei, vor avea satisfacția că, pe lângă spectacolul oferit de sportivi, au contribuit la binele acestor trei copii, pentru că toate fondurile provenite din vânzarea biletelor, dar și o parte din încasările organizatorilor vor fi direcționate către ei.
Situația celor trei frățiori este de-a dreptul dramatică. Alina, fetița cea mare, are 14 ani, cântărește doar 15 kilograme și este imobilizată la pat, fiind bolnavă de paralizie spastică-parencefalie, dereglări de deglutiție și epilepsie, cu sechele de encefalită cu herpes virus. Andreea are opt ani și s-a născut bolnavă de Talasemie. Viața ei depinde de transfuzia lunară făcută la Fundeni și injecția zilnică, a cărei descărcare durează 12 ore. Mezinul familiei, David, are 3 ani și jumătate și este autist. Aceștia sunt cei trei copii ai Elenei Bican, de 31 de ani, și ai lui Șerban Pârvu, de 51 de ani, din Dumbrăveni, doi părinți sărmani, care dau în fiecare zi, de 14 ani încoace, o triplă luptă pe viață și pe moarte, ca să le mențină existența puilor lor pe linia de plutire. Bieții oameni nu mai știu cum să se împartă fizic și psihic, nu mai știu cum să își drămuiască puținii bani și, ajunși la disperare, au cerut public ajutor, prin articolul publicat în cotidianul nostru, tuturor celor care au inima să îl acorde.
Acestor copii le vor fi donați banii proveniți din vânzarea biletelor la „Cupa Vrancea Taekwondo”.
Un spectacol al artelor marțiale
Potrivit celor transmise de organizatori, cea de a IV-a ediție a „Cupei Vrancea Taekwondo” este destinată tuturor grupelor de vârstă – copii, cadeți, juniori și seniori. În pauza competiției va fi prezentată o demonstrație de măiestrie în dans sportiv de către membrii clubului de dans sportiv «Alexanderâs Dance» Focșani care, cu siguranță, vor impresiona prin eleganță și stil. „Biletul de intrare este de 5 lei pentru adulți. Copiii însoțiți de părinți au intrarea gratuită, toți spectatorii fiind rugați să aibă asupra lor documentele de identitate pentru o eventuală identificare de către organele de menținere și restabilire a ordinii și liniștii publice. Invităm pasionații de sporturi de contact și nu numai, la spectacolul artelor marțiale care va avea loc în «catedrala» sportului vrâncean, pe 30 mai”, transmit organizatorii.
Cupa Vrancea Taekwondo este organizată de Clubul Sportiv „Addras Taekwondo”, cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Focșani, parteneri fiind Agetur, Umoserv-Sisteme de Securitate și AS Dinamo Focșani. „Monitorul de Vrancea” este partener media al acestei competiții.
Ce este Taekwondo
Taekwondo, artă marțială coreeană reprezintă la ora actuală una dintre cele mai puternice componente tradiționale ale acestui popor, care transmite un puternic mesaj despre cultura și civilizația coreeană. Taekwondo, de-a lungul anilor s-a transformat dintr-o artă marțială tradițională, într-un sport olimpic în urma strădaniilor de perfecționism ale practicanților și persoanelor implicate în promovarea și dezvoltarea sa. În aceeași măsură, Taekwondo a fost privit de-a lungul secolelor și ca o metodă de pregătire militară ce avea menirea apărării națiunii. Perioada celor trei regate coreene, Koguryo, Paekje, Silla reprezintă etape în dezvoltarea sistemelor de luptă tradiționale. Mărturie stau izvoarele istorice descoperite în templele Ssokuram și Munyong Chong, în care sunt reprezentate picturi murale înfațișând războinici și scene de luptă elaborate.
Astăzi, Taekwondo este sport olimpic, practicat în peste 160 de state ale lumii, având un număr de peste 150 de milioane de sportivi, antrenori și maeștri legitimați.
La nivel mondial, activitatea disciplinei olimpice Taekwondo WTF se desfășoară sub conducerea WTF (The World Taekwondo Federation), iar pe plan European, activitatea Taekwondo WTF este condusă de către ETU (The European Taekwondo Union). Cei interesați de acest sport pot afla amănunte accesând site-ul Clubului Sportiv „Addras Taekwondo” din Focșani: www.addras.ro