În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Vă propunem ”Ouă surpriză cu sos picant” și ”Prăjitură ardelenească”, rețete care au fost publicate în volumul ”Bufet rece și cofetărie” (1936) scris de doamna Lucreția Dr. Opreanu, profesoară de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” din Cluj, licențiată în științe.
Ouă surpriză cu sos picant
Cantități: 6 ouă, 30 gr. unt, 1 lingură șuncă tocată și trecută prin sită, 1 linguriță pastă de sardele, 1 linguriță capere tocate mărunt, 1 linguriță muștar, 1 linguriță pătrunjel verde tocat, sare, piper, 2 pahare cu sos picant. Ouăle fierte bine se curăță de coajă. Dela baza oului (adică dela partea mai lată) se taie o felie din albuș până să ajungem la gălbenuș. Acum cu ajutorul unei rondele foarte mici (cu care se scobește și gulia) se scoate cu mare grijă gălbenușul așa ca albușul să rămână întreg și să nu se strice. Untul se freacă spumă, se adaugă gălbenușul trecut prin sită și cele mai amintite mai sus cu cari se amestecă bine. Compoziția se pune în cornet. Din acest cornet prin apăsare, se umplu albușele de ou. În farfurie se pune sosul, ouăle se așază în farfuria cu sos în formă de zigzag. Se garnisește după gust.
Prăjitură ardelenească
Cantități pentru foi: 250 gr. unt, 100 gr. zahăr praf, 350 gr. făină, 1 gălbenuș de ou, o jumătate de linguriță praf vanilat. Cele de mai sus puse pe planșetă se amestecă și se frământă bine. Coca se împarte în două și se întinde de grosimea muchiei de la cuțit. O parte din ea se pune în tavă, iar peste ea se întinde următoarea compoziție: 8 gălbenușe, 15 linguri zahăr praf, puse în castron de porțelan, se freacă bine cu lingura de lemn. Se adaugă zeama dela o jumătate de lămâie, 2 linguri de pesmet, 3 linguri griș, 4 linguri smântână, 100 gr. stafide, spuma dela albușe de ou bătută tare și amestecată ușor. După ce aceasta e pusă în tavă și întinsă ușor, deasupra punem a doua foaie întinsă, străpungem puțin cu furculița și coacem la foc potrivit. Se taie în bucăți de lățimea a două degete și deasupra se pudrează cu zahăr praf. Cantitatea se poate reduce la jumătate.