Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

„Jair“ a fost condamnat la închisoare CU EXECUTARE pentru CĂMĂTĂRIE și ȘANTAJ


Liviu Lazăr, zis „Jair”, judecat pentru cămătărie și șantaj, a fost condamnat la închisoare cu executare în apel. Instanța de fond, respectiv Tribunalul Vrancea, l-a condamnat cu suspendare. 
Magistrații gălățeni s-au pronunțat ieri și au desființat sențința primei instanțe. Astfel, în rejudecare „condamnă pe inculpații: Lazăr Liviu: (…) la pedeapsa închisorii de 2 ani și 2 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor (…) contopește pedepsele aplicate inculpatului Lazăr Liviu, acesta urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani sporită cu 1 an și 2 luni închisoare, în total 3 ani și 2 luni închisoare și 2 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor (…) deduce din pedeapsa principală aplicată inculpatului Lazăr Liviu durata reținerii și arestării preventive de la 20.06.2013 și până la 16.09.2013”, se arată în soluția instanței.
    Un alt inculpat, Constantin Răduță, a primit, în apel, 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, după ce în primă instanță primise 2 ani și 8 luni. „(…) dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei principale și accesorii aplicate inculpatului Răduță Constantin, pe durata unui termen de încercare de 5 ani, stabilit potrivit art.86 indice 2 Cod penal. În baza art. 86 indice 3 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de încercare, inculpatul Răduță Constantin, trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probațiune Vrancea, organ desemnat cu supravegherea sa; b) să anunțe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește 8 zile, precum și întoarcerea; c) să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă ; d) să comunice informații de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existență; În baza art 86 indice 3 alin. 3 Cod penal, impune inculpatului Răduță Constantin, următoarele obligații; a) să nu schimbe domiciliul sau reședința avută și să nu depășească limita teritorială a județului Vrancea decât în condițiile fixate de Serviciul de Probațiune Vrancea; b) Să nu intre în legătură direct sau indirect cu partea vătămată Iordache Nicușor”.
    Un alt inculpat, Nicușor Arosiți, condamnat cu suspendare în primă instanță, a fost condamnat tot cu suspendare și în apel. El a primit 2 ani cu suspendare. Nicolae Remus Stancovici a primit și el aceeași pedeapsă, adică 2 ani cu suspendare. „(…)  Obligă pe fiecare dintre inculpații Lazăr Liviu, Răduță Constantin, Aroșiți Nicușor și Stancovici Nicolae Remus, la plata către partea vătămată Iordache Nicușor a sumei de câte 375 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare la fond. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate. Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de inculpații Lazăr Liviu și Răduță Constantin, precum și de partea vătămată Iordache Nicușor împotriva aceleiași sentințe penale. (…) Definitivă”.
    Judecătorii Tribunalului Vrancea s-au pronunțat la finele anului trecut în acest dosar. Condamnările nu au fost cu executare. De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea unor sume de bani și a unor bunuri. Cei patru au fost trimiși în judecată la finele anului 2013 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea pentru cămătărie și șantaj. În actul prin care a fost sesizată instanța de judecată, Jair a fost acuzat de cămătărie în formă continuată și șantaj în dauna a două părți vătămate, dar și de evaziune fiscală. Costel a fost acuzat de comiterea a opt acte materiale de cămătărie, dar și de șantaj. Procurorii au ajuns, în timpul anchetei, și la Nicușor Aroșiței și Nicolae Remus Stancovici, ambii fiind acuzați de cămătărie și șantaj.
În rechizitoriu au fost redate convorbirile telefonice pe care aceștia le purtau cu părțile vătămate, convorbiri care au devenit probe. În ceea ce îl privește pe Jair, procurorii spuneau că în perioada aprilie-decembrie 2012, acesta a dat împrumuturi cu dobândă la două persoane, de 1.600 de euro, respectiv 500 de lei, iar până la data arestării, în iunie 2013, a obținut 2.300 de euro, respectiv 2.600 de lei. Anchetatorii spuneau că în perioada 2010-2011, Jair ar fi obținut venituri pe care nu le-a declarat la organele fiscale, prejudiciul fiind de 6.552 de lei.
    Costel ar fi dat bani cu camătă în perioada august 2011-iunie 2013, la nouă persoane, în total 23.810 lei. În total, el a „recuperat” 68.890 lei. Și împotriva sa sunt formulate acuzații de amenințare și șantaj asupra părților vătămate și familiilor acestora. La începutul lunii iunie 2013, Jair și Costel au fost arestați în urma unor percheziții domiciliare, iar după câteva luni au fost puși în libertate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?