În cadrul acestei rubrici vă vom prezenta rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Vă propunem, ca fel principal, ”Ciorba pescărească” și, ca desert, ”Prăjiturile de păstrat”, ambele publicate în ”Carte de bucătărie â 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Ciorba pescărească
Iată o ciorbă care nu se poate mânca în condiții excelente de cât prin bălți pe la pescării. Aceasta din două cauze: întâia că numai acolo se pot găsi mai multe varietăți de pești de-odată; a doua fiindcă peștele proaspăt, acu prins, are alt gust de cât cel care a stat o zi, două.
Se procedează asfel pentru pregătire:
Se pune într’o mare oală cu apă mai multe feluri de pește, cu sare și câteva legume. Fiertura se face bună când peștii aproape s’au topit. Atunci, ce a mai rămas din toți acești pești e aruncat, iar în lichidul rămas se pune, spre a fi fiert, un pește nou, acela pe care îl aleg comesenii.
Fiert în bulionul tare în care au fiert ceilalți pești, peștele ales capătă un gust deosebit.
Prăjiturile de păstrat
Iată o preparație foarte necesară în familii fiindcă se poate păstra.
O jumătate de kilo făină, 4 ouă, puțină sare și zahăr pisat, 125 gr. unt. Pune făina grămadă pe scândura bucătăriei, fă o gaură la mijloc, sparge ouăle deasupra găurei, pune sarea și untul. Amestecă bine toate aceste elemente. Trebuie ca făina să fie absorbită toată, iar coca să fie bine amestecată și tare. Să se odihnească o oră apoi fă suluri groase de un centimetru. Taile în rotogoale. Lasă să se usuce aceste rondele pe o placă cu făină timp de o oră și jumătate cel puțin, apoi coacele în unt fierbinte.