Cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inspectorate școlare și unități conexe, din instituții de învățământ superior de stat și din bibliotecile centrale universitare s-ar putea majora cu 12 %, față de nivelul acordat pentru luna iulie 2015. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, se vor majora și cuantumul sporurilor, al indemnizațiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază. „Începând cu data de 1 august 2015, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inspectoratele școlare și unitățile conexe, instituțiile de învățământ superior de stat și din bibliotecile centrale universitare se majorează cu 12% față de nivelul acordat pentru luna iulie 2015. Cuantumul sporurilor, indemnizațiilor și a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază de care beneficiază personalul nedidactic de la alin. (1) se majorează cu același procent de 12%, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții”, se arătă în proiectul de ordonanță de urgență.
Inspectorul școlar general Vasilica Zaharia este de părere că măsura este foarte bună, mai ales că această categorie de personal are salarii mici. „Mă bucur foarte mult că a fost emis un proiect pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic, mai ales că ei câștigă foarte puțin. Este foarte bine că se gândește cineva și la ei”, ne-a spus inspectorul general școlar Vasilica Zaharia.
Măsura este justificată, având în vedere acordul încheiat între Guvernul României și federațiile sindicatelor reprezentative din învățământ și ținând cont de faptul că în Ordonanța de urgență nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015 sunt prevăzute creșteri salariale de 5%, începând cu 1 martie 2015 și cu 1 septembrie 2015 numai pentru personalul didactic și didactic auxiliar, fiind omis personalul nedidactic din învățământ. „Colegii noștri, personalul nedidactic, au cele mai mici salarii. Sunt școli unde există o singură femeie de serviciu în ditamai unitatea de învățământ și care are un salariu de 700 sau cel mult 850 de lei. Decizia luată la București este un dram de speranță pentru colegii noști. Nu rezolvă foarte mult, dar față de Guvernul Boc – Băsescu, când erau în stare să ne ia taxă de intrare în școală, acum lucrurile încep să revină pe linia de plutire. Până la acest moment avem puncte îndeplinite din acordul semnat cu Guvernul Ponta și îmi doresc ca prim-ministrul să se țină de cuvânt, așa cum a făcut și până acum”, a spus Aurel Åelaru, vicepreședintele Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea.