Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Percheziții la contrabandiști de țigări. Procurorii DIICOT îi acuză de contrafilaj


Doi dintre contrabandiștii de țigări arestați preventiv luna trecută, într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Vrancea și polițiștii de la Crimă Organizată, fac obiectul unui alt dosar, al polițiștilor de la Suceava, care îi acuză tot de contrabandă. Este vorba de Dorel German, din Focșani, și fostul polițist Cristian Mihai Iordache.
    Ieri dimineață, polițiștii de la Crimă Organizată Vrancea au făcut o percheziție acasă la Dorel German, după care el și Iordache au fost duși la Suceava pentru a fi audiați în noul dosar. „Acțiunea este a colegilor noștri de la Suceava și le-am acordat sprijin. În Vrancea a fost efectuată o percheziție, iar persoana în cauză, care este arestată într-un dosar instrumentat de noi, a fost dusă la Suceava”, ne-a declarat comisarul șef Costel Manea, șeful SCCO Vrancea. 
În total, ieri s-au făcut 70 de percheziții în mai multe județe ale țării pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în contrabanda cu țigarete. La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Suceava au ajuns ieri, pentru audieri, 44 de persoane. „Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu ofițeri de poliție judiciară   din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Suceava, Bacău, Iași, Mureș, Brașov, București și Ploiești și Serviciilor de Combatere a Criminalității  Botoșani,  Vaslui,  Bistrița Năsăud, Harghita, Covasna, Ilfov și Vrancea, au efectuat la data de 25.05.2015 un număr de 70 percheziții domiciliare pe raza județelor Suceava, Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Brașov, Mureș,  Prahova, Ilfov și a municipiului București, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în contrabanda cu țigarete”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
    În același document se mai precizează că există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2014,  pe raza municipiului Fălticeni și a zonelor limitrofe, s-au constituit trei grupuri infracționale organizate, în scopul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, prin achiziționarea, depozitarea, transportul și vânzarea unor cantități de țigarete de proveniență extracomunitară, cunoscând că acestea au fost introduse în mod ilegal pe teritoriul României, pentru obținerea de beneficii materiale. S-a reținut că unul dintre grupurile infracționale organizate au desfășurat activități infracționale și cu țigarete de proveniență comunitară (Grecia), care au fost introduse pe teritoriul României prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu.
    „În urma documentării activității infracționale a rezultat că liderii grupurilor infracționale organizate coordonau achiziționarea de țigarete de proveniență extracomunitară de la furnizorii de pe raza județului Suceava care își aveau domiciliile în zona adiacentă frontierei româno-ucrainene. Ulterior, membrii grupurilor infracționale organizate identificau cumpărători de pe raza județelor Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Brașov, Mureș, Prahova și din municipiul București, care sprijineau grupul infracțional organizat, prin asigurarea pieței de desfacere a țigaretelor provenite din contrabandă. Transporturile cu țigarete se efectuau între orele 18.00 si 08.00, fiind folosite drumuri puțin circulate, persoanele care asigurau traseul de deplasare efectuând măsuri de contrafilaj pentru a identifica dacă transportul este supravegheat de organele de poliție. Din probele administrate în cauză a rezultat că țigaretele erau transportate cu diferite mijloace de transport, înmatriculate în alte județe ale țării sau în străinătate, având spații special amenajate, pentru disimularea țigaretelor”, se mai arată în informarea DIICOT.
    Procurorii mai arată că beneficiarii țigaretelor achitau liderilor grupului infracțional organizat sumele de bani reprezentând contravaloarea acestora fie prin intermediul persoanelor trimise în momentul livrării țigaretelor, fie folosind sisteme de transfer din cadrul stațiilor PECO, apelându-se pentru trimiterea/ridicarea banilor la diverse persoane pentru a ascunde expeditorul/destinatarul real al acestor sume de bani. Prejudiciul cauzat prin sustragerea de la plata taxelor și accizelor datorate bugetului de stat este în cuantum de peste 3.500.000 euro.
Suportul de specialitate tehnic și informativ a fost asigurat de Serviciul Român de Informații, Direcția de Informații și Protecție Internă și Direcția Operațiuni Speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?