Din primii ani de viață aflăm de la părinți, bunici, sau de la educatoarea de la grădiniță că există anumite ”cuvinte fermecate”, precum ”te rog” (”vă rog”) și ”mulțumesc”. Suntem învățați că e politicos să spunem ”te rog” înainte de a cere ceva și ”mulțumesc” după ce am primit ceva. Pe măsură ce depășim vârsta copilăriei și ajungem tineri, apoi maturi, înțelegem că aceste cuvinte sunt dovada bunei creșteri, a bunului simț, a modului civilizat de a ne adresa atât cunoscuților, cât și persoanelor pe care le întâlnim prima oară.
Chiar dacă ne adresăm fratelui sau unui prieten, nu-i vom spune nici măcar între patru ochi ”dă-mi pixul tău să scriu ceva”. Faptul că sunteți rude sau prieteni nu înseamnă că nu trebuie respectați și că nu trebuie să vă exprimați manierat. Solicitarea politicoasă trebuie să fie ”Te rog, dă-mi pixul tău să scriu ceva”, iar după ce ați terminat de scris îl veți înapoia spunând ”mulțumesc”.
Aceste formule trebuie folosite nu doar în conversațiile față în față, ci și în conversațiile telefonice. După ce spuneți ”bună ziua/seara” urmează ”Vă rog, puteți să mă ajutați în următoarea problemă?”. Cu siguranță, persoana cu care vorbiți la telefon va reacționa altfel decât dacă i-ați spune ”Am sunat să mă ajutați în următoarea problemă”. La încheierea convorbirii, înainte de a spune ”La revedere” nu uitați să spuneți ”mulțumesc”.
În vremurile actuale, multe conversații se poartă pe email, prin sms, pe chat sau rețele de socializare. Unii cred că din viteză, pentru a transmite mesajul mai repede, pot renunța la formulele de politețe. Greșit! Un mesaj trimis prin email, sms sau chat va începe cu ”Bună ziua/seara”, apoi se va comunica ideea pe care vrem să o transmitem, iar în cazul în care e o solicitare, vom spune și în scris ”te rog/vă rog”. La final, vom scrie ”mulțumesc”.
Un exemplu simplu. Nu vă simțiți bine și înainte de a merge la serviciu, treceți pe la medicul de familie să-i cereți un sfat sau pe la farmacie să cumpărați un medicament. În astfel de situații, de obicei anunțați un coleg prin sms. Mesajul sms nu trebuie să sune ”Nu mă simt bine, voi întârzia, spune-i tu șefului!”, ci ”Bună dimineața! Nu mă simt bine, voi întârzia, te rog spune-i tu șefului. Mulțumesc”.
Chiar și conversațiile purtate pe stradă cu persoane necunoscute trebuie să fie politicoase. Nu o dată ni s-a întâmplat să căutăm o adresă și să ne rătăcim. De cele mai multe ori am întrebat o persoană care lucrează într-un magazin, care se presupune că știe zona, unde se află adresa. Nu vom intra în magazin întrebând vânzătorul ”Unde e strada X?” ci vom intra spunând ”Bună ziua, vă rog să mă ajutați, nu găsesc strada X, mă puteți îndruma?”. La plecare, nu uitați să mulțumiți.
E simplu să fim politicoși, să-i respectăm pe cei din jurul nostru, pentru a fi la rându-ne respectați. Și țineți cont că modalitatea cea mai bună pentru a-i învăța pe copii cum să vorbească și să se comporte este chiar exemplul părinților. Spuneți-le ”te rog” și ”mulțumesc” cât mai des, se vor obișnui să spună și ei.