Ediția: Joi 13 martie 2025 Nr. 6834
Ediția: Joi 13 martie 2025 Nr. 6834

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Jumări cu cartofi și ceapă și Mărunțișuri


În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ”Jumări cu cartofi și ceapă” și ”Mărunțișuri”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Jumări cu cartofi și ceapă

Rumenește în unt câteva cepe tăiate felii, după un minut adaogă aceiași cantitate de cartofi tăiați ca paiul. De îndată ce aceste legume s-au copt, mai pune și aceiași cantitate de pătlăgele roșii fără pieliță și semințe și un cățel de usturoi. Coace până ce se va fi evaporat lichidul. Bate bine ouăle, pune sare și o lingură de lapte (unii adaugă și malaiu). Adaogă ouăle bătute în proporția următoare: o linguriță de tocătură pentru două sau trei ouă.

Mărunțișuri

Dospește împreună 250 grame făină, 2 ouă întregi, o lingură de zahăr pisat, două degete sare, un ou de unt, o lingură de coniac sau o lingură de apă de trandafiri. Pasta să fie plină, dar moale la pipăit. Întinde-o cu vergeaua. Tai în bucăți de 1 centimetru pe 2. Fă noduri, funde, orice figură poți. Aruncă-le în unt fierbinte. Lasă-le până ce se auresc. Presară-le cu zahăr și servește-le calde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?