Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Normele privind decontarea navetei cadrelor didactice vor fi transmise Guvernului, spre aprobare


Normele metodologice cu privire la decontarea cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar au fost finalizate, fiind convenite de reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și ai FSE Spiru Haret cu cei ai structurilor asociative ale comunelor, municipiilor și judetelor, cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și ai Ministerului Educației și Cerectării Știintifice. Proiectul normelor metodologice va intra în circuitul de avizare, apoi va fi transmis spre aprobare Guvernului României și premierului Victor Ponta.
Astfel, autoritățile publice locale și județene sunt obligate să aibă capitol de cheltuieli în buget destinat strict decontului navetei profesorilor și personalului didactic auxiliar. În dispozițiile generale ale normelor metodologice se precizează că: „(…) autoritățile publice locale au obligația de a cuprinde în bugetul local sume destinate decontării cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar din învățământul preuniversitar de stat, din unitățile de învățământ special și din centrele de resurse și asistență educațională, care nu dispun de locuință în localitatea unde este situată unitatea școlară la care au postul”.
Beneficiază de decontarea cheltuielilor de navetă cadrele didactice și personalul didactic auxiliar care nu dispun de locuință în localitatea unde își au postul. Se decontează naveta cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar doar atunci când distanța ce trebuie parcursă zilnic depășește limita teritorială a localității în care se găsește unitatea de învățământ preuniversitar de stat. Consiliul de administrație al unității de învățământ analizează și verifică legalitatea solicitărilor, aprobă lunar cererile solicitanților și fundamentează necesarul de finanțare individual și pe total unitate de învățământ. Necesarul de finanțat se transmite de către directorul unității de învățământ sub formă de solicitare primarului, respectiv președintelui consiliului județean, după caz, în termen de 5 zile lucrătoare de la încheierea lunii precedente. „Sunt colegi de-ai noștri care cheltuiesc un sfert din salariu pe naveta de la domiciliul la locul de muncă și nu primesc un leu decontare. Am semnale de la colegii mei că unii domni primari din județ refuză să plătească acest drept al dascălilor pe motiv că nu îi obligă Legea și că, vezi Doamne, nu au bani. Eu mă întreb: elevii pe care îi pregătesc profesorii ai cui sunt? Nu sunt ai comunităților locale și au drepturi egale la educație și au nevoie profesori bine pregătiți? Sunt și primari de toată priceperea care decontează naveta cadrelor didactice și asta e o stare de normalitate. O să facem o listă a rușinii cu primarii din Vrancea care pur și simplu își bat joc de dascăli, pe care o să o dăm publicității”, a spus Aurel Åželaru, vicepreședintele Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea.
Potrivit normelor metodologice, compartimentul de specialitate din subordinea primarului centralizează, analizează și propune lunar necesarul de finanțare pentru a asigura naveta cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar din unitățile de învățământ, astfel încât să fie asigurate sumele necesare în vederea decontării navetei. Apoi, este înaintat un proiect de hotărâre autorității deliberative, însoțit de un referat de specialitate, în care se fundamentează sumele necesare decontării navetei.
Autoritatea deliberativă adoptă hotărâri prin care se aprobă/ rectifică bugetul local și se stabilesc alocările bugetare pe fiecare unitate de învățământ. „După ce normele metodologice vor fi aprobate de premierul Ponta și Guvernul Romaniei, acestea vor deveni obligatorii. Unde e Lege nu mai merge cu povești și tot felul de  îmbrobodeli pe care le fac unii primari. Dacă nu vor respecta Legea, îi vom da în judecată. Vom face toate demersurile pentru a recupera fiecare leuț pe care a-i noștri colegi îl cheltuie pe navetă. Colegii au obligația să depună la școlile unde lucrează, lună de lună, cerere de decont navetă, plus documentația”, a adăugat Aurel Åželaru.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?