Fermierii vrânceni riscă să rămână fără subvențiile europene dacă nu depun la timp cererile către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Doar jumătate dintre fermierii programați până acum au venit să depună cererile la centrele APIA din județ. Adică peste șapte mii de cereri în condițiile în care o estimare realizată la nivelul filialei județene arată că ar trebuie depuse circa 26-28 mii de cereri de către fermierii vrânceni. Înseamnă un sfert din cererile estimate și tot un sfert din suprafața agricolă a județului, ținând cont de solicitările pentru subvenții europene din anii anteriori.
Directorul adjunct al APIA, Petrache Riciu, a arătat că angajații instituției fac tot ceea ce depinde de ei pentru ca fermierii să depună cât mai repede aceste cereri. La primirea cererilor lucrează circa trei sferturi din angajații APIA. Însă mulți fermieri nu aduc decât o parte dintre documentele necesare pentru înregistrarea cererilor și, în aceste condiții, trebuie să revină în alte zile. În aceste condiții crește presiunea pentru angajații APIA care trebuie să lucreze aproape în fiecare zi pentru preluarea cererilor. Termenul limită pentru primirea cererilor este de 15 iunie însă ar putea să nu fie de ajuns dacă fermierii vor aștepta până în ultimele zile pentru a veni cu toate documentele la APIA. Indiferent de bunăvoința celor de la APIA, nu va exista timp suficient pentru înregistrarea tuturor cererilor.
Spre deosebire de anii anteriori, în 2015 a fost introdusă cererea unică pentru sectorul vegetal și zootehnie. La depunerea cererii unice de plată la APIA, fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile cel puțin până la data de întâi decembrie a anului de cerere. De asemenea, fermierul trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiții Agricole și de Mediu (GAEC) și Cerințele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe toată suprafața exploatației agricole. „Sunt eligibile la plată exploatațiile cu suprafața de cel puțin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale„, arată APIA.
Procedura din acest an este diferită față de campaniile anterioare și se ține cont de recomandările auditorilor europeni. Aceștia au arătat că este nevoie ca fondurile din agricultură să fie direcționate către fermieri sau firmele care desfășoară activități agricole. APIA a anunțat că spre deosebire de anii trecuți, beneficiarii fondurilor europene nu pot fi decât agricultorii, respectiv cei care lucrează direct pământul sau cresc animale. Nu mai sunt acordate subvenții pentru terenuri date în arendă, concesionate sau alte forme de împrumut. De exemplu, primăriile sau obștile din zona de munte care au pășuni nu vor mai primi sute de mii de euro doar pentru că dețin câteva sute de hectare de pășune. În acest caz, subvențiile vor fi acordate doar crescătorilor de animale care au concesionat pășunea. Deocamdată însă, la APIA sunt primite doar cererile de la crescători de animale care au cel mult zece bovine. Au fost purtate deja discuții cu medicii veterinari din județ, cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor astfel încât procedura de obținere a documentelor să dureze cât mai puțin.