www.inbucatariilelumii.wordpress.com
Ingrediente:
Carne de vită – 1 kg
Morcovi – 3 buc
Ceapă – 3 buc
Supă de vită/Apă – 250 ml
Smântână dulce – 4 linguri
Un pachet de unt
Muștar boabe- 1 linguriță
Lapte – 250 ml.
Ulei pentru prăjit
Ienibahar – 1 vf de cuțit
Dafin – 5 foi
Sare, piper
Mod de preparare:
Morcovii și ceapa se taie felii într-o cratiță. Se adaugă carnea de vită, untul tăiat felii și condimentele. Se toarnă ulei de măsline, se acoperă cu un capac și se lasă aproximativ o oră să fiarbă înăbușit în suc propriu (se mai poate adauga puțină supă de vită). După ce a fiert, se scoate carnea din oală și se taie felii. Se strecoară sosul, se adaugă supă de vită, lapte și smântână dulce. Se pune sosul din nou pe foc, se adaugă carnea și se amestecă bine, până ce carnea se îmbibă cu sos.
Svickova se servește alături de felii de pâine preparată la abur (ca în rețeta alăturată) și sos alb cu gem de merișoare
Pâine la abur
Ingrediente:
Făină de grâu – 250 g
Drojdie proaspătă – 1 cub (uscată – 1 plic)
Lapte călduț – 130 ml
Ouă – 2 buc
Zahăr – 1 vârf de cuțit
Pâine albă – 3 felii
Mod de preparare:
Se face mai întâi plămădeala în felul următor: se amestecă o lingură de făină de grâu cu drojdie, zahăr și lapte călduț, apoi se lasă la cald timp de 10-15 minute. După ce s-a odihnit plămădeala, se amestecă bine cu restul de făină, ouă și pâine albă (prăjita și tăiată în cubulețe mici). Se frământă bine aluatul obținut apoi se lasă la crescut în cuptor, la 40 de grade, timp de o oră. După ce a crescut bine aluatul, se frământă încă o dată, se formează 2 pâini lunguiețe, care se acoperă cu un șervet și se lasă să se odihnească 10-15 minute. Într-o oală se pune la fiert apă puțin sărată, se așează apoi cele 2 pâini lunguiețe din aluat pe un dispozitiv de fiert la abur și se lasă aproximativ 20 de minute deasupra oalei.