Bolile transmisibile au afectat, anul trecut, mii de vrânceni. Cum temperaturile exterioare au crescut, iar numărul insectelor este din ce în ce mai mare, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea oferă câteva sfaturi de prevenire a bolilor provocate de acestea.
Astfel, în ceea ce privește protecția împotriva țânțarilor, specialiștii recomandă să se poarte îmbrăcăminte care să acopere întregul corp, mai ales seara, când aceștia devin activi. „Dimineața și seara purtați haine deschise la culoare cu mâneci lungi și pantaloni lungi; aplicați substanțe chimice pe pielea expusă; folosiți substanțe insecticide pe îmbrăcăminte; instalați plase de protecție la ferestre și uși pentru a nu permite țânțarilor să intre în locuință, evacuați zilnic gunoiul; pentru a reduce populația de țânțari din jurul locuinței”, recomandă specialiștii.
Având în vedere că e aproape vară, un alt pericol, aproape invizibil, îi amenință pe vrânceni. Este vorba de căpușe, care prin mușcătura lor pot transmite boala Lyme. Anul trecut, mai mulți vrânceni au fost diagnosticați cu această boală. Pentru a preveni mușcătura de căpușă, specialiștii au o serie de recomandări. „Purtați îmbrăcăminte deschisă la culoare pentru a putea observa căpușele; îmbrăcămintea trebuie să acopere mâinile și picioarele; spălarea și uscarea cel puțin o oră cu aer cald a hainelor folosite în spații deschise; inspectați corpul după expunerea în spații deschise și îndepărtați căpușele cu penseta prin tracțiune ușoară și continuă. Pensa se va aplica cât mai aproape de piele; nu se va zdrobi corpul căpușei; după scoaterea căpușei zona se spală cu apă și săpun și se dezinfectează cu alcool, iar apoi se aplică un unguent cu antibiotic cu spectru larg; zona va fi observată 30-40 de zile, iar dacă apare o pustulă sau un alt semn la locul mușcăturii, se va consulta imediat medicul infecționist”, recomandă specialiștii.
De asemenea, ei îi îndeamnă pe cei care vor să călătorească în diferite țări să se prezinte la medic, pentru a primi recomandări și prescripția unui tratament profilactic în funcție de țara de destinație. Această vizită la medic trebuie făcută cu trei săptămâni înainte de călătorie.