Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Elevi și profesori de la Liceul de Artă au discutat despre Evul Mediu, în Lituania


Mai mulți elevi și dascăli de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” din Focșani au participat la proiectul multilateral Comenius „M.E.E.T. – MEDIEVAL ERA EVOLVES TODAY”. Evenimentul a avut loc în perioada în perioada 4-8 mai, în Kuziai Gymnasium, de lângă orașul Siauliai, Lituania. Aceasta a fost, potrivit reprezentanților liceului focșănean, a cincea și ultima parte a proiectului, inițiat și implementat de Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”, prin coordonarea generală a profesoarei Ioana Constantinescu.
Proiectul s-a derulat în perioada 2013-2015, „și a susținut constant ideea că Evul Mediu a fost o piatră cardinală în istoria universală și are încă largi reverberații în istoria contemporaneității”. „Proiectul s-a materializat printr-un parteneriat între cinci instituții de învățământ selectate din spațiul est-european: Liceul de Artă «Gheorghe Tattarescu» – Focșani (România), în calitate de coordonator, «SzkoÅ‚a Podstawowa nr. 34 w» Kracovia, (Polonia), «Atatürk Ä°lkokulu» Mersin, (Turcia), «8ο Γ8th Gymnasium» Heraclio, Insula Creta (Grecia) și «Kuziu vidurine mokykla», Siauliai (Lituania). În acest cadru, dascălii și elevii implicați au cercetat și au aprofundat noi aspecte ale istoriei și ale artei medievale pe care le-au concretizat în patru ateliere de lucru. La Krakowia (Polonia, martie 2014), a fost realizată macheta cu Orașul Medieval – răscruce de drumuri, numit Turgreliropol (nume alcătuit din silabe ale denumirii celor cinci țări). La Heraklion (Grecia, aprilie 2014) a fost atelierul Obiceiuri Medievale. În Mersin (Turcia, octombrie 2014) a fost organizat atelierul pentru Costumul medieval. La Kuziai (Lituania, mai 2015) au fost reiterate Ritmuri medievale în cântec și în dans”, arată, într-un comunicat, profesoara Ioana Constantinescu.
Potrivit acesteia, au fost realizate cinci produse finale: Pagina Web a proiectului, Album de modă medievală, Dicționar polyglot, C.D. cu muzică medievală și Albumul călătoriei.
În cadrul ultimei vizite, elevii și profesorii de la Liceul de Artă „au cunoscut în mod nemijlocit oameni și locuri, fenomene geografice deosebite, muzee de istorie și de artă, edificii și amplasamente arhitectonice urbanistice și rurale medievale, tradiții și obiceiuri, vestimentație, artă culinară, artă coregrafică etc. În context, ei s-au implicat activ în derularea punctelor înscrise în program, dovedind o foarte bună competență și făcând o bună impresie printre partenerii prezenți”. „Desigur, participarea la acest program educațional deschide profesorilor și elevilor noi perspective de integrare europeană prin implicarea în noi proiecte educaționale de o factură similară. În fond, Europa aparține tinerilor și ei sunt chemați și prin astfel de mijloace să o cunoască, să o iubească și să o construiască liber și armonios, pe baza principiului educației permanente”, mai arată profesoara.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?