Profesorii de geografie sunt invitați să participe la simpozionul „Un secol de cercetări geografice în Câmpia Română”, ce va avea loc sâmbătă, începând cu ora 10.00, în sala multimedia a Åcolii „Åtefan cel Mare” din Focșani. Vor fi susținute două comunicări științifice. Astfel, prof. dr. Răzvan Săcrieru va vorbi despre „Desenul geografic – metodă de lucru, la George Vâlsan”, iar cercetătorul științific Florin Roman despre „Unele aspecte geomorfologice ale Câmpiei Siretului Inferior”.
De asemenea, elevii care au obținut premii și mențiuni la fazele județene și naționale ale Olimpiadei de Geografie și la Concursul Național de Geografie „TERRA” vor fi premiați. În acest an școlar, lotul județului Vrancea la Olimpiada Națională de Geografie s-a clasat pe locul III, fiind cea mai bună clasare în ultimii 25 de ani.
„Simpozionul «Un secol de cercetări geografice în Câmpia Română» marchează 100 de ani de la apariția lucrării «Câmpia Română» (1915), prima teză de doctorat în geografie, susținută în România. Aici întâlnim rezultatele primelor cercetări geomorfologice care privesc relieful unităților de câmpie aferente județului nostru. La concursul pentru elevi, organizat sâmbătă, 16 mai, s-au înscris mai multe colegii și licee din județul nostru. Bibliografia de concurs cuprinde aspecte din relieful Câmpiei Române, viata și activitatea geografului George Vâlsan (1885 – 1935)”, se arată într-un comunicat al organizatorilor. „În cadrul acestor simpozione concurs ne propunem ca elevii noștri să cunoască mari personalități ale culturii și științei din România. Acestea sunt adevăratele modele care ar trebui urmate de tânara generație. George Vâlsan le-a explicat studenților săi legatura dintre conștiința națională și geografie, ce înseamnă a fi român. În fiecare an, bibliografia de concurs a cuprins lucrări fundamentale pentru România, în general, și Vrancea în particular”, a declarat profesorul Răzvan Săcrieru, de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani.