Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO: EXCLUSIV! Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a cerut POLIŢIEI să ia măsuri în cazul celor 11 focşăneni EXCOMUNICAŢI sau CANONISIŢI


Decizia Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei de excomunicare a trei enoriași de la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Focșani și de canonisire a altor opt a stârnit dezbateri nu doar în Vrancea, ci în toată țara, ziarele, site-urile, televiziunile preluând masiv informațiile dezvăluite în exclusivitate de Monitorul de Vrancea. Câțiva dintre credincioșii vizați de pedepse ne-au spus ieri că își vor căuta dreptatea în instanță și că vor organiza acțiuni de protest. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Dragoș Olteanu, a spus că de fapt cele trei persoane excomunicate s-au autoexclus din Biserica Ortodoxă Română prin atitudinea lor. Reprezentanții Patriarhiei Române spun că nu pot interveni în această situație, decizia aparținând strict Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Interesant este că Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a trimis către Poliție o adresă cu deciziile luate în cazul celor 11 persoane excomunicate sau canonisite. Oamenilor legii li s-a cerut să ia măsuri față de persoanele care nu respectă decizia și vor provoca noi tulburări, atunci când preoții vor sesiza acest lucru. 

    Enoriașii de la Biserica Sfântul Apostol Andrei, care au fost excomunicați (excluși) din Biserica Ortodoxă Română sau canonisiți (opriți de la Sfânta Împărtășanie), au reacționat ieri, după apariția în exclusivitate în Monitorul de Vrancea, a deciziei Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Nela Panaite, unul dintre cei trei enoriași excomunicați din Biserica Ortodoxă Română, ne-a precizat că nu știe cu ce drept a fost luată această decizie de către Consiliul Eparhial. „Noi venim de bună voie la biserică, nu suntem salariați ai bisericii. Venim la biserică să găsim calea spre mântuire. Eu vreau să știu dacă în acest moment mai găsesc calea spre mântuire sau drumul spre iad. Dacă ne-am strigat durerea sau suferința nu am făcut nimic rău. Să știți că sunt mulți preoți în situația părintelui Vatră. Nu pot da nume dar toate acestea sunt abuzuri. S-au făcut întâlniri, iar preoții au fost puși să semneze că se dezic de toate mitingurile. De asemenea, părintelui Vatră i s-a impus să semneze că se dezice de noi. Vom ajunge în instanță și am obținut aviz pentru proteste. Ni s-a spus că trebuie să facem pocăință publică. Consider că în momentul de față ÎPS este cel mai în măsură să dea liniștea acestei parohii, care este tulburată de dumnealui. Nu mai avem dreptul să mergem în Biserica Ortodoxă Română”, a spus printele altele Nela Panaite, care a făcut și alte acuzații grave, ce nu pot fi făcute publice deocamdată pentru că nu sunt probate.
    O altă persoană împotriva căreia a fost luată aceeași măsură este Romică Gavrilă, care nu a dorit să comenteze decizia. „Nu comentez această decizie, care mi se pare puerilă”, a spus Gavrilă.
    Excomunicată din Biserica Ortodoxă Română a fost și Elena Daniela Baneș. Aceasta ne-a trimis prin email un punct de vedere, dar ne-a și contactat telefonic cerându-ne să-i ștergem poza de pe site și comunicându-ne că putem să vorbim și „la alt nivel”. Nu a explicat ce înțelege prin această expresie, dar a părut foarte supărată că numele și imaginea sa au fost publicate. În decembrie anul trecut însă, a fost foarte vocală și dornică de a se exprima în fața camerelor de luat vederi, atunci când a participat la manifestația din fața Protoieriei 1 Focșani, manifestație în care participanții au folosit expresii foarte dure la adresa Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei. În emailul pe care ni l-a trimis se întreabă ce i-ar spune „Bunul Dumnezeu dacă ar fi acum pe pământ”. „În condițiile în care consider că am luptat pentru apărarea dreptului la credință pentru că eu cred în biserica ortodoxă, țin să menționez că situația în care mă aflu este una destul de complicată și îmi este grav afectată imaginea. Menționez faptul că din data de 21 decembrie 2014 nu am mai apărut public, însă susțin cauza credincioșilor doar că într-un alt mod de a manageria această situație creată. Decizia luată de ÎPS este una ieșită din comun, care contravine purtătorilor de cuvânt ai Lui Dumnezeu. Mă întreb sincer ce mi-ar spune Bunul Dumnezeu dacă ar fi acum pe pământ?….Eu sunt sigură că ar avea puterea să ierte pentru că altfel nu ar mai fi Dumnezeu!. Mărturisesc că acum, ÎPS sunteți cel care m-a transformat într-un etern meșter Manole. Și ca să nu se năruiască peste noapte ce am clădit, am zidit în temeliile sufletului meu multe din învățăturile cele ce-mi erau mai dragi, primite de la părinții mei și preoții ce m-au păstorit. Acum am învățat ce-i umilința în toate declinările ei…..Vă mai aduc spre atenție faptul că nu mi se pare firesc ca eu să nu fi știut nimic despre această dreaptă judecată”, a transmis Elena Daniela Baneș.
    O altă credincioasă, Lucica Vintilă, care a fost canonisită, ne-a spus că nu știe cu ce drept Arhiepiscopia a luat această decizie. „La o parte dintre noi ni s-a luat dreptul la împărtășanie. Până când, nu știu. Nu știu cu ce drept s-a luat această decizie. Noi am spus un adevăr, nu am greșit cu nimic, nu ne-a îndemnat părintele să facem absolut nimic. Și….mă trezesc că nu am dreptul să mă împărtășesc”, a spus Lucica Vintilă.
    Aflat în aceeași situație ca și Lucica Vintilă, Gheorghe Văsii vrea și el să știe de ce s-a luat această măsură. „Aș vrea să știu de la ÎPS pentru ce m-a pedepsit pe mine, ca să nu mai primesc Sfânta Împărtășanie. Eu nu am jignit cu nimic, am spus doar că părintele Vatră a ajutat lumea, a făcut cantină pentru săraci și de ce să fie mutat. Asta este tot ce am spus și aș vrea să știu pentru ce am fost pedepsit”, a spus ieri Gheorghe Văsii.
    Pe Facebook există o pagină care se numește Comunitatea Sf Andrei Nectarie. Aici este anunțată o Adunare Publică pentru sâmbătă, la ora 12.00, la Biserica Sf. Andrei Focșani. „Susținerea preotului Vatră în fața abuzurilor Arhiepiscopului Ciprian în data de 16, respectiv 17 mai 2015”, scriu organizatorii.

    Arhiepiscopia: Cei trei s-au autoexclus și au defăimat biserica

    Dragoș Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, a precizat ieri că cele trei persoane excomunicate s-au autoexclus din Biserica Ortodoxă Română prin atitudinea lor. Mai mult, el a adăugat că cei trei au editat o broșură în care ar fi defăimat biserica. „În ședința de lucru din data de 7 mai s-a luat decizia excomunicării sau excluderii din Biserica Ortodoxă Română a domnului Romică Gavrilă, a doamnei Elena Baneș și a doamnei Panaite Nela, sancțiune propuse de consistoriul eparhial în urma analizei dosarului respectivei cauze. Din dorința de a fi pace la Parohia Sfântul Andrei chiar Înalt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a venit la această biserică în ziua de 11 ianuarie pentru a le explica celor prezenți de ce a fost nevoie să se ia anumite hotărâri în legătură cu preotul Giorgică Vatră. Totuși, cele trei persoane menționate anterior au menținut o stare de tulburare, de neascultare și chiar au editat o broșură intitulată „Fața necunoscută din Parohia Sfântul Andrei” în care defaimă biserica, ierarhii, amenințând că își vor aduce preotul lor și chiar se vor rupe de Biserica Ortodoxă Română. Este important de precizat că prin însăși atitudinea lor, aceste persoane s-au autoexclus din sânul bisericii, iar Centrul Eparhial din Buzău nu a făcut altceva decât să constate cele întâmplate și să ia măsurile corespunzătoare”, a spus Dragoș Olteanu.
    El a adăugat că excomunicarea înseamnă excluderea din Biserica Ortodoxă Română, adică aceste persoane nu vor mai beneficia de asistență religioasă, nici măcar în cazul unei eventuale înmormântări. El a mai spus că există posibilitatea ca cei excomunicați să fie reprimiți în biserică, dar vor trebui să facă pocăință și să-și ceară iertare în fața comunității din Parohia Sfântul Apostol Andrei.
   
   Patriarhia: „Decizia aparține Arhiepiscopiei”

    Biserica Ortodoxă Română nu poate interveni în această situație. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preot Constantin Stoica ne-a spus că decizia aparține strict Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. „Problema este strict de competența Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Doar Arhiepiscopia are dreptul de a gestiona problemele care apar în teritoriul canonic al acesteia. Persoanele în cauză trebuie să se adreseze tot Arhiepiscopiei. Problema doar acolo se poate rezolva nu la Patriarhie”, ne-a declarat preotul Constantin Stoica, care ne-a spus că citea articolul din Monitorul de Vrancea, atunci când l-am sunat.

   Solicitare către Poliție pentru a interveni

    O adresă cu deciziile luate în cazul celor 11 persoane a ajuns și la IPJ Vrancea. Oamenilor legii li s-a cerut să ia măsuri față de persoanele care nu respectă decizia și vor provoca noi tulburări, atunci când preoții vor sesiza acest lucru. „Poliția Municipiului Focșani a fost informată despre decizia Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei la data de 8 mai 2015, fiind luate măsuri de informare în vederea prevenirii săvârșirii de fapte antisociale și tulburarea ordinii și liniștii publice în zona lăcașului de cult”, ne-au spus reprezentanții IPJ Vrancea.

    Zeci de comentarii pro și contra

    Situația prezentată în exclusivitate în cotidianul „Monitorul de Vrancea” și preluată cu sau fără citarea sursei de mare parte a mass-media, a stârnit vii dezbateri, zeci de cititori comentând pe www.monitorulvn.ro.
    Într-un comentariu, un cititor spune că „este un semn rău. Un semn al înapoierii medievale readuse în prim-planul societății civile a secolului al XXI-lea. Este un act al intoleranței religioase care tinde să atingă extreme periculoase în România, daca nu cumva a și atins deja”.
    Un alt cititor consideră însă că este „o măsură normală. Care se simte și trăiește creștinește nu face panaramă. După părerea mea sunt prea mulți botezați dar prea puțini și catehizați și implicit prea puțini cei care sunt conștienți de ce înseamnă să fii membru al unui cult religios”.
    Conform unui cititor, „cârja de arhipăstor e dată și „spre mustrarea celor neascultători”. Îmi pare rău pt ceea ce s-a întâmplat. Doctorul până nu taie în rană nu aduce vindecarea”. În schimb, altul întreabă retoric: „Un părinte, căruia copilul nu-i dă ascultare, preferă să-l alunge de acasă în loc de a asculta ceea ce are de spus fiul/fiica”?

Excomunicarea, specifică primelor secole de creștinism

    Potrivit unor surse bisericești, măsura excomunicării nu a mai fost luată în Biserica Ortodoxă Română de câteva sute de ani, fiind specifică primelor secole de creștinism. Conform acelorași surse, cei excomunicați (afurisiți) pot reveni în sânul bisericii dacă își cer iertare Arhiepiscopului și dacă acesta acceptă. Cei care vor să afle mai multe despre această pedeapsă aplicată de biserică pot accesa linkul http://www.crestinortodox.ro/drept-bisericesc/excomunicare-afurisire-69955.html
    La Biserica Sfântul „Apostol Andrei” din Focșani nu mai slujește preotul Valentin Mirică, cel care venise de la Gugești. Acesta a fost transferat la biserica de unde a venit, în locul său fiind numiți preoții Lucian Pasere ca preot paroh și Răzvan Dănilă, ca preot coslujitor. După ispășirea a 30 de zile de canon la mănăstire, fostul preot paroh Giorgică Vatră va sluji, la cererea sa, la Parohia Bordeasca Veche.

În septembrie anul trecut, mai mulți enoriași și-au cerut iertare public de la ÎPS Ciprian pentru că protestaseră și afișaseră pancarte cu mesaje împotriva Arhiepiscopului. Printre ei se aflau și cei trei excomunicați. Două luni mai târziu, enoriașii aveau să-l supere însă din nou pe Înalt Prea Sfinția sa, prin manifestații în fața Protoieriei 1 Focșani.

Este interzisă republicarea conținutului acestui articol, integral sau parțial, în lipsa unui acord din partea Monitorului de Vrancea! Toate informațiile sunt protejate de dispozițiile Legii privind dreptul de autor.

37 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?