Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

GALERIE FOTO: Primari vrânceni în vizită de lucru în Elveţia


Mai mulți primari vrânceni, membri ai Asociației Comunelor din România (ACoR), filiala Vrancea, au vizitat în perioada 4-7 mai a.c., Elveția, la invitația asociației omoloage din țara cantoanelor. Timp de 3 zile, primarii au avut oportunitatea să studieze modalitățile în care autoritățile publice locale rurale elvețiene operează în mod curent, care sunt activitățile lor principale, domeniile de interes, proiecte și programe, parteneriate publice și private etc. Vizita a avut loc în principal în comunele Innertkirchen și Meiringen. Primarii vrânceni au putut vedea cum arată o arie naturală protejată din Alpii elvețieni, unde au vitzitat „Aareschlucht”, dar și cum se face agricultură la poalele Alpilor. Edilii vrânceni au vizitat ferma de animale Glatthard, lăptăria Meiringen și depozitul de maturizare a brânzeturilor „Chaisten”. Expunerea sistemului public de sănătate și legislația publică și electorală, îngrijirea persoanelor la domiciliu, infrastructura locală, stația de epurare, sistemul de alimentare cu apă, microcentralele electrice sunt doar câteva din temele abordate și domeniile în care edilii vrânceni au făcut schimb de experiență cu omologii elvețieni.

   Bucate tradiționale pentru gazdele din Elveția

    Nici primarii vrânceni nu s-au lăsat mai prejos și au organizat o masă tradițională românească, cu produse locale aduse de acasă, cu care au cucerit gazdele. De remarcat că în această deplasare, ACoR nu a reprezentat doar Vrancea, ci și România, cu această ocazie fiind arborat tricolorul pe durata întregii vizite. Președintele ACoR Vrancea, primarul Vasile Vatră, a declarat a vizita a fost posibilă prin bunăvoința primarului comunei Innertkirchen, Walter Brog, care împreună cu salariații primăriei le-au prezentat edililor vrânceni ce înseamnă o administrație modernă aflată numai în folosul comunității și a cetățeanului. „De la primul contact am realizat că avem puncte comune în ceea ce urmează să întreprindem, am căutat și am reușit în același timp pe cât am putut să schimb impresia negativă a străinilor despre noi românii. Pot spune că am arborat drapelul României în cele două localități din Elveția”, a precizat Vasile Vatră.
    Președintele ACoR Vrancea a precizat că a rămas plăcut impresionat când   primarul Walter Brog le-a cerut primarilor vrânceni să prezinte câteva proiecte care să aducă plusvaloare comunității și să fie strict în folosul cetățenilor, urmând ca pe cel mai bun să îl susțină cu suma de 100 de mii de franci elvețieni. „Sunt mândru că am reușit împreună cu ceilalți colegi primari care au făcut parte din delegație să demonstrăm că vrâncenii, românii sunt altfel decât sunt percepuți în afara țării. Avem acum un prieten primar elvețian care va vizita Vrancea în luna mai 2016 și toate primăriile colegilor care au luat parte la acest eveniment. Scopul vizitei va fi atât menținerea relației de prietenie, cât și cunoașterea localităților și menținerea unui parteneriat de lungă durată”, a precizat primarul Vasile Vatră. 
    Åži primarii care au vizitat țara cantoanelor au declarat că a fost o experiență unică deoarece în Elveția cetățenii și interesele lor sunt suverani. „A fost o experiență unică din viața mea, după mai bine de peste 30 de ani de administrație. Am remarcat faptul că, atunci când se ivesc probleme deosebit de importante într-o comunitate, cetățenii sunt suverani, și printr-o abordare participativă  găsesc rezolvarea. De asemenea, am reținut că între domeniile de activitate (educație, sănătate, administrație) nu există priorități, toate merg intr-un consens. A fost de-a dreptul o lecție de administrație publică ținută de Walter Brog, primarul din Innertkirchen, de la care am învățat cum se face cu adevărat administrație în echipă”, a spus primarul comunei Bolotești, Åžtefan Sîchin.
    Directorul Crucii Roșii Vrancea, Rodica Davidean, a declarat că în cadrul parteneriatului cu ACoR Vrancea, misiunea Crucii Roșii Vrancea a fost îndeplinită.

    Buciumul, instrument de comunicare pentru păstorii români și elvețieni

    Vizita în cantonul rural Berna s-a încheiat în mod festiv, cu o cină oferită de gazde. Muzica tradițional elvețiană i-a cucerit pe edilii vrânceni, instrumentele folosite fiind buciumul și tulnicul, care sunt întâlnite și în satele de munte din Vrancea și care în trecut erau tot instrumente de comunicare.
Åži în Vrancea există o Elveție la mai mici dimensiuni, care se găsește în comuna Negrilești. Așezată într-un amfiteatru format din platouri și dealuri unice prin densitatea pădurilor de conifere (pinul silvestru), localitatea menționată este optimă pentru dezvoltarea agroturismului, ocupația de bază fiind creșterea animalelor pentru lapte, ocupație tradițională, care se regăsește în ambele țări.
„Pe 21 mai al fiecărui an, negrileștenii sărbătoresc cu mare fast «Boteitul Oilor», transhumanța, scoaterea oilor din văi și ducerea lor către munte, printr-un ritual care păstrează tradițiile vechi, începând cu tocmirea oilor și slujba de rugăciune pentru a le feri de trăsnet, de fiarele sălbatice”, a precizat primarul comunei Negrilești, Ion Văsuian.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?