Cadastrarea în șase comune, Milcov, Răstoaca, Gologanu, Golești, Suraia și Biliești, va începe după finalizarea licitației pentru desemnare firmei care va efectua acțiunea. Programul național de cadastru și carte funciară a început din această săptămână și ar urma să fie finalizat în 2023. Programul prevede înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților imobiliare, deschiderea cărților funciare pentru acestea și eliberarea certificatelor de moștenitor pentru succesiune, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proprietarii sunt scutiți astfel de costul lucrărilor care trebuie efectuate de firme specializate și al intabulării pentru deschiderea cărții funciare. Se estimează că în acțiunea de cadastrare vor fi inventariate, la nivel național, circa 40 milioane imobile (adică terenuri, cu sau fără construcții, construcțiile). Cele mai multe, 32 milioane, sunt în cele 2861 de localități din mediul rural, iar celelalte opt milioane sunt în cele 320 unități administrative din mediul urban.
Alegerea celor șase comune, Milcov, Răstoaca, Gologanu, Golești, Suraia și Biliești pentru prima etapă a cadastrării, a fost realizată de Consiliul Județean în baza criteriilor stabilite de ANCPI, respectiv ca suprafața cumulată a localităților să fie de maxim 20 mii hectare iar zona să fie compactă. Localitatile din Vrancea fac parte dintr-un lot în care mai sunt cuprinse comune din Harghita, Bacău și Vaslui. Directorul Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Horia Frincu a arătat ca această cadastrare va începe cu măsurarea tuturor proprietăților din cele șase localități. „Se va mătura practic tot teritoriul acestor localități. Vor fi culese date din teren, vor fi interviuri cu fiecare proprietar, vor fi văzute actele pe care le dețin, titlurile de proprietate pentru imobilele respective”, a afirmat directorul Frîncu. Următoarea etapă este de centralizare a datelor și de afișare a rezultatelor astfel încât eventualele persoane nemulțumite să poată face contestații. Este un termen de 30 zile pentru depunerea contestațiilor și de încă 30 de zile pentru soluționarea acestora. Abia ulterior începe înscrierea efectivă în Cartea Funciară a imobilelor.
Va fi rezolvată problema cadastrului în zonele de munte
O altă noutate adusă de Programul național de cadastru se referă la rezolvarea succesiunilor nedezbătute. Una dintre etapele programului prevede că se va apela la notari pentru realizarea dezbateriii și emiterea certificatelor de moștenitori. Nu în ultimul rând, Programul vine în sprijinul a jumătate din comunele din Vrancea, în special localitățile necooperativizate din zona de munte, unde oamenii nu au titluri de proprietate pentru terenurile pe care le dețin. Directorul Horia Frîncu a arătat că pentru zonele unde nu există acte de proprietate se va recurge la soluția înscrieriii în Cartea Funciară ca „posesor recunoscut ca proprietar”. „Dacă nimeni nu contestă această posesie într-un interval de cinci ani, atunci persoana devine proprietar”, a explicat directorul Frîncu.
Programul prevede, totodată, conversia cărților funciare și a documentațiilor cadastrale din format analogic în format digital, astfel: conversia cărților funciare â 45.972.129 de pagini în perioada 2015-2018 și alte 24.000.000 de pagini în perioada 2019-2023, precum și conversia planurilor de amplasament și delimitare â 600 de mii de PAD-uri în perioada 2015-2016.
Åase mii de imobile înscrise gratuit în Cartea Funciară
Până la 30 iunie 2015 trebuie înscrise șase mii de imobile din Vrancea în Cartea funciara, în urma unei solicitări din partea Uniunii Europene. Pentru a realiza acest lucru, specialiștii de la OJCPI merg la fiecare localitate din județ și caută situațiile în care există planuri parcelare însoțite de titluri de proprietate pentru terenuri. Directorul Horia Frîncu a explicat că acțiunea nu vizează o anumită localitate, singurele criterii fiind cele enumerate mai sus, deoarece a fost stabilit un termen care trebuie respectat iar documentatia trebuie să aibă cât mai puține probleme din punct de vedere tehnic. „Căutăm documentațiile care sunt mai bine executate”, a precizat directorul Frîncu.
Principalele etape al Programului național de cadastru constau în:
– înștiințarea proprietarilor prin campania de informare publică
– identificarea limitelor administrative
– stabilirea sectoarelor cadastrale
– identificarea amplasamentelor imobilelor
– identificarea titularilor drepturilor reale, a posesorilor și a altor deținători, precum și preluarea actelor în original sau în copie legalizată a acestora
– sesizarea Camerei Notarilor pentru emiterea certificatelor de moștenitor
– actualizarea informațiilor culese din teren
– publicarea și afișarea, în condițiile legii, a documentelor tehnice cadastrale
– înregistrarea și soluționarea contestațiilor
– deschiderea noilor cărți funciare
– Închiderea lucrărilor sistematice de cadastru și a vechilor evidențe, prin ordin al
directorului general al Agenției Naționale