EXCLUSIV! Trei focşăneni, EXCOMUNICAŢI din Biserica Ortodoxă de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

77
16611


Situație fără precedent în Biserica Ortodoxă Română. Trei focșăneni au fost excomunicați (excluși) din Biserica Ortodoxă, decizia fiind luată de Permanența lărgită a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, la ședința din data de 7 mai a.c. Decizia de excludere îi vizează pe Nela Panaite, Elena Daniela Baneș și Romică Gavrilă și este „motivată de declarațiile pe care le-au făcut, verbal și în scris, prin care aceștia dovedesc faptul că sunt o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”, după cum se arată în informarea ce poartă antetul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Potrivit unor surse bisericești, această măsură nu a mai fost luată în Biserica Ortodoxă Română de câteva sute de ani, fiind specifică primelor secole de creștinism. Conform acelorași surse, cei excomunicați (afurisiți) pot reveni în sânul bisericii dacă își cer iertare Arhiepiscopului și dacă acesta acceptă. În cazul altor opt persoane s-a luat decizia canonisirii (oprirea de la Sfânta Împărtășanie) până când vor face pocăință în fața comunității „pentru manifestările lor repetate de contestare a deciziilor luate de Centrul Eparhial, cu privire la Parohia „Sf. Ap. Andrei”.  Totodată, la Biserica Sfântul „Apostol Andrei” din Focșani nu mai slujește preotul Valentin Mirică, care venise de la Gugești. Acesta a fost transferat la biserica de unde a venit, în locul său fiind numiți preoții Lucian Pasere ca preot paroh și Răzvan Dănilă, ca preot coslujitor. După ispășirea a 30 de zile de canon la mănăstire, fostul preot paroh Giorgică Vatră va sluji, la cererea sa, la Parohia Bordeasca Veche.

    Tensiunile de la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Focșani au atins cote maxime. După o perioadă îndelungată de nemulțumiri legate de „pedepsirea” preotului Giorgică Vatră și trimiterea acestuia la mănăstire pentru o perioadă de 30 de zile, perioadă în care credincioșii au protestat, nemulțumiți fiind de măsura dispusă, reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei au luat măsuri drastice în cazul mai multor credincioși, care ar fi avut un „comportament sectar”. În cazul a trei dintre ei, respectiv Nela Panaite, Elena Daniela Baneș și Romică Gavrilă, s-a dispus excomunicarea (excluderea) din Biserica Ortodoxă, reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei considerând că cei trei sunt „o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”.
    Decizia a fost luată în data de 7 mai a.c., în ședința de lucru a Permanenței lărgite a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Conform celor hotărâte în ședință și afișate la biserică, „considerând cu mâhnire și durere sufletească că situația tensionată de la Parohia Sfântul Andrei din Focșani a continuat pe parcursul ultimelor luni, în pofida încercărilor chiriarhului și a centrului Eparhial de a restaura liniștea și pacea în interiorul acestei comunități, tulburate în mod repetat de manifestările necreștinești ale unui grup schismatic de persoane cu comportament sectar-Permanența lărgită a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, întrunită în ședință de lucru, joi, 7 mai 2015, a luat următoarele decizii pe care le aduce la cunoștința Preacucernicilor Părinți Protoierei din județul Vrancea, precum și a credincioșilor creștini din Parohia Sfântul Apostol Andrei”, se arată în hotărârea Episcopiei. 
    La decizia de la punctul 5 se precizează că „se face cunoscută excomunicarea (excluderea) din Biserica Ortodoxă a domnului Romică Gavrilă, a doamnei Elena Daniela Baneș și a doamnei Nela Panaite, pe temeiul art 5, paragraful B, lit. F din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române și al Sfintelor Canoane: 10, 12, 13, 16, 32, 36 și 51 (…), sancțiune propusă de Consistoriul Eparhial, în urma studierii dosarului cauzei respective și aprobată în Permanența Consiliului Eparhial din 7 mai 2015, motivată de declarațiile pe care le-au făcut, verbal și în scris, prin care aceștia dovedesc faptul că sunt o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”.
    Măsuri nu au fost dispuse doar față de cei trei, ci și față de alte opt persoane. Conform deciziei de la punctul 6 „se face cunoscută canonisirea (oprirea de la Sfânta Împărtășanie) până când vor face pocăință în fața comunității – a următoarelor persoane – Potlog Adrian, Negoiță Toader, Vintilă Vasile, Vintilă Vasilica, Bîra Ion, Bîra Emilia, Văsîi Gheorghe și Panaite Costică  (…) pentru manifestările lor repetate de contestare a deciziilor luate de Centrul Eparhial, cu privire la Parohia „Sf. Ap. Andrei”.

   La Biserica Sfântul Andrei au fost aduși doi preoți noi

    Nici preotul Valentin Mirică de la Gugești nu mai slujește la Biserica Sfântul Apostol Andrei. El a fost retrimis la Gugești, în locul său fiind aduși alți doi preoți. Și această decizie a fost luată tot în ședința din 7 mai a.c., „Preotul Mirică Valentin este transferat la Parohia Gugești III, Protoeria Focșani II, începând cu data de 7 mai 2015. Începând cu aceeași dată, în posturile vacante de la Parohia Sf. Apostol Andrei din Focșani, sunt numiți Pr. Pasere Lucian-ca preot paroh și Pr. Dănilă Răzvan, ca preot coslujitor-care au misiunea de a lucra, cu timp și fără timp, pentru restabilirea păcii și armoniei în această comunitate, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea credincioșilor acestei parohii”.
    O altă decizie a fost luată în legătură cu membrii Consiliului Eparhial, care „au dat dovadă de indiferență”, după cum se arată în aceeași informare. „Având în vedere că membrii Consiliului Parohial al acestei parohii au dat dovadă de indiferență față de ceea ce se întâmplă în sfântul locaș, iar doi dintre ei au manifestat chiar atitudine dușmănoasă față de ierarh și biserică (numiți nestatutar de către preotul Vatră în această funcție), potrivit art. 60 din Statutul pentru organizarea și funcționarea B.O.R, aceștia sunt revocați din funcțiile ocupate, urmând ca cei doi preoți slujitori la această biserică să-și desfășoare activitatea pastoral misionară, social-filantropică și administrativ-gospodărească, sub supravegherea unei comisii desemnate de Centrul Eparhial, formată din: P.C Consilieri administrativ-bisericesc, P.C Consilier economoc, Dl. Consilier juridic, Dl. Inspector bisericesc, Dl. Revizor contabil, P.C Proiereu de la Focșani I și secretarul acestei protoerii. Îndemnăm pe credincioștii acestei parohii să rămână în rânduiala Bisericii noastre strămoșești, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea tuturor”, se arată în informarea ce poartă antetul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

   Preotul Vatră, transferat la Parohia Bordeasca Veche

    În informarea cu privire la deciziile luate în data de 7 mai a.c, se face referire și la situația preotului Giorgică Vatră, care ar fi solicitat transferul la Parohia din Bordeasca Veche. „La cererea sa, înregistrată la Centrul Eparhial, preotul Vatră Giorgică este transferat la Parohia Bordeasca Veche, Protoeria Focșani II, începând cu data de 7 mai 2015, cerere motivată de «dorința de a-mi păstra liniștea sufletească, dar și preoția, mai ales că unii dintre enoriași au adus și mențin starea de tulburare în sânul Parohiei Sf. Apostol Andrei. Atitudinea lor mă încredințează că nu mă mai reprezintă, mai ales că au ieșit din cuvântul meu»”, se mai arată în informare.
    Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Dragoș Olteanu, ne-a precizat că deciziile luate în ședința din 7 mai sunt cele care au fost comunicate și afișate la biserică, iar în ceea ce-i privește pe cei trei credincioși excluși din Biserica Ortodoxă, Dragoș Olteanu ne-a spus că ei se pot întoarce dacă fac dovada că „se îndreaptă”. Întrebat dacă mai există astfel de cazuri în țară, întrucât credincioșii susțin că nu ar mai fi, Olteanu nu ne-a putut preciza, afirmând că sunt multe eparhii.
Referitor la preotul Vatră, Dragoș Olteanu ne-a explicat că după ce-și va termina canonul de 30 de zile, părintele va merge la parohia Bordeasca Veche.

   Credincioșii au cerut aprobare pentru proteste

    Credincioștii, care au început „răscoala” anul trecut, atunci când au aflat că preotul Vatră va fi mutat de la Biserica Sfântul Apostol Andrei, nu se lasă. Supărați că preotul Vatră nu le va mai fi duhovnic, dar și ca urmare a deciziilor luate de Arhiepiscopie, respectiv excluderea celor trei și canonisirea altor opt, ei vor continua să protesteze. Astfel, au cerut aprobare de la primărie, dar și de la poliție, pentru ca în fiecare sâmbătă și duminică, să fie prezenți în fața bisericii și să-și poată exprima nemulțumirile.

   Excomunicarea, cea mai grea pedeapsă

    Conform Wikipedia, în creștinism, excomunicarea reprezintă înlăturarea din rândurile Bisericii a unora dintre membrii ei, ca urmare a săvârșirii de păcate grele, de abatere de la poruncile ei. Gravitatea excomunicării constă în pierderea oricărei asistențe din partea Bisericii, ruperea „legăturii cu cele sfinte”, prin interzicerea de a participa la Sf. Liturghie și oprirea de la Sf. Împărtășanie. Excomunicarea este cea mai grea pedeapsă pentru un membru al Bisericii creștine. Pe același site se menționează că „potrivit canonului 13 stabilit la Primul conciliu de la Niceea, Sf. Euharistie se împărtășește și celor excomunicați sau aflați sub alte pedepse bisericești care-i opresc de la împărtășanie, însă numai în cazurile că aceștia se găsesc aproape de obștescul sfârșit. Sfântul canon 95, stabilit la Al treilea conciliu de la Constantinopol mai prevedea că și anumiți eretici, care se reîntorceau la Biserică, puteau fi reprimiți și deci puteau redeveni membri deplini ai ei, numai după ce primeau Sf. Împărtășanie[4]. Separarea ce s-a petrecut în Biserica creștină între Răsărit și Apus a început cu actul de excomunicare (anatema) dat de papa Nicolae I (858-867), în 863, împotriva lui Fotie, patriarhul de la Constantinopol, deoarece acesta nu recunoaștea Filioque. Fotie, la rândul său, l-a excomunicat (anatematizat) pe papa Nicolae I într-un sinod ținut la Constantinopol, în 867 și nu l-a mai recunoscut ca papă, condamnând în același timp și Biserica Romei.[5]”.

77 COMENTARII

 1. Este un semn rau. Un semn al inapoierii medievale readuse in prim-planul societatii civile a secolului al XXI-lea. Este un act al intolerantei religioase care tinde sa atinga extreme periculoase in Romania, daca nu cumva a si atins deja. Ii propun BOR sa elibereze certificate de renuntare la botez si de autoexcomunicare cetateneasca. Asa ar fi normal!

 2. O decizia absolut PROSTEASCA din ciclul „ce-si face prostul cu mana lui lucru manual se numeste”. Desi amenintarile la adresa bisericii sunt din ce in ce mai mari iata ca BOR nu conteneste in a lua decizii cretine impotriva cetatenilor, indreptandu-se incet dar sigur spre disparitie. Dupa cum scrie si in Biblie, carte pe care acesti ciudati numiti popi par sa nu o cunoasca, Biserica este a Domnului si nu a popilor. Popii pot sa se „excomunice” doar pe ei, in rest pe nimeni altcineva. Tot dispretul pentru aceasta tagma de securisti in sutana.

 3. Nu va temeti, excomunicarea nu poate sa v-o faca un ERETIC (om care opteaza pentru altceva decat ceea ce invata Iisus Hristos, in cazul de fata, un parinte trebuie sa-si iubeasca fii, nu sa-i dezmosteneaza, sai goneasca, sa-i indeparteze, aici se intelege ca nu e vorba de dragoste), el e autoexclus din comuniunea cu Dumnezeu de cand a produs vrajba. Conform Wikipedia, cei mai mari eretici au fost din randul episcopilor… 🙂 La cate minciuni spune, nici el nu le mai crede, omul asta are doua probleme demne de Spitalul Dumbraveni si anume: VOCEA INTERIOARA SI PRIETENUL IMAGINAR (cu coada) pe care-i asculta! Aici e un meci de fotbal unde aceeasi persoana suteaza si alearga repede in poarta sa apere mingea… Daca scormonesti mizeria…pute. Cine oare a creat atata dezbinare? Trebuie eliminata cauza, nu efectul. Chiar nu vedem ca, in Vrancea cel putin, copii si oameni de toate varstele se spanzura? Aici e vina celui ce e responsabil de sufletele oamenilor din Arhiepiscopia asta, intrucat, in loc sa isi vada de sufletele oamenilor, se cearta si se razbuna pe bietii oameni, fie ei preoti sau laici. N-ar lasa mandria aia luciferica, pentru nimic in lume. Asta il va si costa. RUSINEEEEE!!!

 4. Sincer, nu inteleg de ce in aceste momente, BOR se chinuie cu aceste decizii extrem de blande. Ar putea foarte bine, sa preia atat in spiritul cat si in litera lor, documentele INCHIZITIEI!. In opinia mea, Biserica ortodoxa din Romania ar trebui sa excomunice cel putin jumatate dintre „distinsii” sai membrii care activeaza in functii precum preot, etc. De ce functii? Simplu, pentru ca se comporta ca niste functionari corupti care cer spaga pentru orice ar intreprinde. Nu trebuie sa aruncam cu noroi in BOR deoarece cred ca se comporta ca si omologul lui Parlamentul Romaniei! Pe cand DNA, ANI si acnchete morale in sanul bisericii romane? Pana la urma, orice persoana are dreptul si libertatea de a crede in justitia divina si nu in justitia unor pacatosi (a se citi BOR) aici pe pamant! Ar trebui sa va aplecati mai mult asupra studiului monahal si sa va dati seama ca Dumnezeu pe care-l veneram e in Ceruri si nu aici pe pamant cocotat in inalte jilturi!

 5. @”Belise Grassu” Iubitzel, eu ti-am gasit o scuza, atunci cand inainte de a te culca la unu fara ceva, sa te iei de viata mea ca boala de omul sanatos, dar pentru ca tu faci acelasi lucru si inainte de a te culca la unu cu ceva, nu-ti mai gasesc scuza. „Beseurile” mele ar putea fi incadrate la capitolul „Peleu de Vrancea”, dar nu au nici o legatura cu biserica, ci cu politica mioritica de Tara Vrancei. Totusi, avand in vedere ca in prezentul numar al ziarului Monitorul este un articol in care se face vorbire despre sobolanii care au invadat Cartierul Sud pentru a fi filmati de camerile video ale primarului Bacinschi si cum Cartierul Sud este locul copilariei, adolscentei si maturitatii tale, mi s-ar fi parut normal, sa faci acolo un comentariu. Apropo, la Timisoara sunt sobolani ? In ceea ce priveste excomunicarea din Biserica Ortodoxa a celor trei persoane de care se face vorbire in articol, personal mi se se pare ceva de RASU-PLANSU.

 6. In acest caz, reprezentantii Bisericii Ortodoxe au dat dovada de totalitarism, de luarea unor masuri in forta, ceea ce nu este caracteristic unor asa zisi reprezentanti ai lui Dumnezeu! Rusine. Lumea se va indeparta de biserica din cauza voastra, a celor ce trebuie sa pastoriti turma, nu sa o imprastiati si sa va comportati fata de enoriasi ca niste capetenii de trib.

 7. Toate aceste decizii nu sunt ale episcopului ci ale celor din jurul sau in special omul nr. 2, sfatuitorul hraparet, care pe unde ajunge nu face altceva decat cearta si dezbinare.

 8. Ce spui domnule? Stii ce fel de oameni si-a ales in jurul lui? Respectivii spun doar: DA, DA, DA…cum zice Sheful. El canta si ei joaca. Crezi ca ar ma fi unul pe functie? Sa fim seriosi.

 9. Mi se pare o decizie nedreapta, mai ales ca la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Foc?ani am gasit ajutorul si sustinerea spirituala de care am avut nevoie dupa decesul tatalui meu. Este una din putinele biserici din oras se implica cu adevarat intr-ajutorarea oamenii nevoiasi. Am vazut, si nu o data oameni nevoiasi care veneau la aceasta biserica si gaseau nu numai intelegere si compasiune ci si ajutor material. Felicitari pentru tot ce a facut preotul de la aceasta biserica si multumiri dnei Panaite Nela.

 10. Daca este sa fie asa cum zice ~Finel~ inseamna ca respectivul il are la mana pe episcop cu ceva, ceva destul de compromitator. Respectivul nr 2 din episcopie fiind supranumit ~coltosul.

 11. O masura normala. care se simte si traieste crestineste nu face panarama. Dupa parerea mea sunt prea multi botezati dar prea putini si catehizati si implicit prea putini cei care sunt constienti de ce inseamna sa fii membru al unui cult religios. Laudabila decizia de acum vreo doi ani si a Sf Sinod al Bis Ort din Moldova care i-a oprit de la impartasanie pe toti membrii parlamentului de la ei pt o lege imorala promulgata

 12. Toti comentatorii astia au greutatea unor teologi in peroratiile lor. Sunteti grozavi. Dar carja de arhipastor e data si „spre mustrarea celor neascultatori”. Imi pare rau pt ceea ce s-a intamplat. Doctorul pana nu taie in rana nu aduce vindecarea.

 13. E trist, dar adevarat! trebuia si trebuie facuta ordine!Biserica nu revine cu legi de acum 500 ani, doar se adapteaza la lumea de astazi…agresiva si mandra!Cu siguranta aceste persoane au fost avertizate de aceasta pedeapsa…acum, ca sunt un asemenea exemplu cel putin in Vrancea, poate s-or simti impliniti!greul il vor duce familiile lor, pentru ca ei sunt practic atei si nici un preot nu se vor uita la ei!

 14. Un parinte, caruia copilul nu-i da ascultare, prefera sa-l alunge de acasa in loc de a asculta ceea ce are de spus fiul/fiica! Daca acel „parinte” greseste? De unde stie el ca are dreptate? ADEVARUL este stiut numai de DUMNEZEU! Acel „parinte” ar trebui sa fie mai indulgent si sa inteleaga ca educatia pe care o are copilul sau ( cei 7 ani) este facuta tot de el (biserica)!
  NU UITATI: IISUS A PROPOVADUIT IERTAREA, NU VRAJBA!
  Cum ar fi daca un hot care a furat o gaina ar primi pedeapsa cu inchisoarea pe viata?

 15. Daca si biserica face discriminare,( ceea ce am observat in nenumarate rinduri) incet,incet, enoriasii se vor retrage si se vor ruga in casa lor, ca si acolo exista D-zeu.

 16. cu ocazia aceasta o sa-l ,,excomunic,, si eu pe popa care vine de 2-3 ori pe an cu sfintele sarbatori ,zice 5 vorbe si apoi parca nu mai nimereste clanta de la usa,doar-doar te vei simti sa-i dai citeva zeci de lei pentru marea favoare pe care ti-a facut-o calcindu-ti pragul casei tale!CRED IN DUMNEZEU SI FARA AJUTORUL POPILOR!

 17. Draga Marcel Pop, Biserica Ortodocsa nu a avut niciodata INCHIZITE! Acea teroare a fost specifica bisericii catolice considerata eretica.”Biserica Ortodocsa este MAMA NEAMULUI ROMANESC”, spune Luceafarul romanilor Mihai Eminescu. Daca voi aici, in frunte cu dan b(ouleanu) – care se pricepe de la fecale pana la catharsis -, o comentati pe MAMA voastra inseamna ca nu faceti parte din neamul acesta al romanilor ortodocsi. Asa Sa Va Ajute Dumnezeu!

 18. Monica tata dar tu daca mori mai conteaza care popa te duce la groapa?poate nici nu ajungi la cimitir ci te arunca in sant,tot un drac sa ma exprim ..tamiios..!

 19. Nu mai asociati nationalismul cu biserica. Este o afirmatie care are un caracter religios fundamentalist nelalocul ei. Pana in secolul al XIX-lea nu a existat Biserica Ortodoxa Romana. Crestinismul din Tarile Romane avea alti stapani, iar ortodoxismul era bine infipt in politica de stat si asuprea taranimea. Studiati istoria inainte sa va dati cu parerea. Solicit eliberarea unei adeverinte de dezbotezare. Vreau sa renunt la a mai fi considerat ca apartinand unei religii pentru ca am fost botezat in pruncie, deci fara consimtamant personal. Astept chiar o hotarare oficiala in acest sens. Vrem sa avem dreptul de a renunta oficial la religie. Este un drept fundamental. Nu beau, nu fumez, nu injur, imi ajut aproapele, nu jignesc, stiu sa port o discutie civilizata, nu fur, nu preacurvesc si nu am avut niciodata nevoie de religie ca sa invat sa fiu un om mai bun. Insasi faptul ca solicit eliberarea unui document de dezbotezare nu este o jignire adusa nimanui. Ar fi un act de nesimtire sa vad ca mi se raspunde cu amenintari si jigniri. Nu e o jignire pentru nimeni sa fii ateu. Eu o vad ca pe o onoare si un trimf al ratiunii. Ofer respect si merit sa fiu respectat. Va multumesc!

 20. Dl Radu cand ai fost dumneata obligat de biserica ortodoxa sa faci ceva? ca acum sa nu ai rusinea de a cere un act de „dezbotezare”?daca poti dormi linistit fara alte mustrari,sa fii odihnit!iar daca preotul vine in casa ta, iar tu nu vrei sa-l primesti, citandu-te „stiu sa port o discutie civilizata” atunci FA-O!nu cred ca vreun preot te-a tras de maneca pe strada. Asta mai lipsea sa va dea Biserica acte de renuntare la religie..dute si cere acte la clubul de atei , ori nu poti dormi linistit ca este botezat ortodox?la ce-ti trebe act,daca tot esti ateu?

 21. Iar ptr dl „Lars” nu cred ca familia v-ar lasa in sant!si nici inmormantat de vecinu! poate va ingroapa dl Radu…acesta dorind si un act de „dezbotezare”, deci mai curat de atat nu se poate.

 22. Nu vad ce e rau in a cere un asemenea certificat. E OK. Acum se da certificat de botez deci ar trebui sa elibereze si unul de dezbotezare. Domnul Radu a vorbit in termeni de bun-simt. Nu vad unde este nerusinarea. Vreau si eu un certificat de dezbotezare. Cat mai repede.

 23. Sunteti chiar comici…deci voi chiar nu puteti dormi ca sunteti botezati ortodoxi!tot e ceva!cum sa se injoseasca Biserica la asemenea nivel?ce sa faceti cu acest act?cine vi-l cere!!aaaa sa va MANDRITI ca sunteti atei, acum am inteles!

 24. Nu e vorba de nici o JIGNIRE…ce tot pomeniti de jigniri? spune familiei tale sa te ingroapte in Occident sau intr-o tara civilizata, ca pana mori dumneata sigur nu ne mutam in Occident si nici Occidentu nu vine la noi!

 25. …si nu se numesc umaniste….se numesc „salbatice” ,daca te ingroapa un preot nu inseamna ca nu este o inmormantare umanista, ca tot un om ingroapa , nu un animal!

 26. Dar biserica de ce se mandreste cu botezul pruncilor fara sa le poata cere consimtamantul? Cum i-ar putea cere parerea unui copil de cateva luni sau un an? Asta nu e un semn de lasitate? Asta nu cumva se numeste indoctrinare abuziva? Imi doresc un certificat de dezbotezare ca sa nu mai aud in presa din gura clericilor ca daca am fost botezat in primele luni de viata voi ramane pe vecie, cu sufletul si trupul, in acea confesiune. E un act de bun-simt, nu o lauda. Ateismul, ca si religiozitata, sunt forme a unui mod de viata prin intermedul caruia relationezi cu societatea, nu o forma de lauda. Acum depinde si cat poate intelege fiecare din ceea ce tocmai am spus. Macar puteti incerca. Felicitari domnului Radu si din partea mea.

 27. Preotul a venit la voi acasa si v-a botezat?a batut in poarta si v-a luat cu forta?aveti copii cu siguranta…si veti avea si nepoti…mi-as dori sa va aud raspicat ca nu va botezati copilul, dar nu cred ca se va intampla..parintii care v-au dus la botez, nasii vostri ce spun cand va aud vorbind despre asta?sunt curioasa!aaa..erau inapoiati cand au facut-o nu aveau discernamant..asa vor spune si copii vostri cand vor fi mari…despre voi.

 28. in afara discutiilor cu botez/dezbotez… as vrea sa stiu, acu’ ce urmeaza? vor fi cei trei arsi pe rug? vor fi torturati un pic inainte, in beci? nu de alta, dar daca mi s-ar intampla mie o asemenea chestie, zisa „excomunicare”, m-as simti …nuj’, asa, ca avand o mare durere la basca…

 29. imi exprim doar parerea..si nu sunt periculoasa … scriu din mila si imi pare rau sa vad o dezinformare cu privire la modul de viata a unui credincios cu credinta in Dumnezeu si in Biserica!pacat…

 30. draga mona stai linistita in privinta inmormantarilor nu-ti fie teama ca nu are cine te ingropa. fii ortodoxa cu sufletul nu cu frica de preotii care ne injosesc…nu au facut nimic sa ajute saracii sau batranii doar biserici de acum particulare.

 31. Nu este suficient sa fii ortodox numai cu sufletul…daca tot sunt balacariti preotii , de ce mai apeleaza la ei sa-i ingroape? au facut si ptr saraci si ptr batrani..nu exista informare.

 32. mai taci doamne iarta-ma de preoteasa panarama nu ai altceva de facut lasa lumea sa gandeasca ce vrea. cine sa informeze lumea,,,?? cum am fost informati de presa ce s-a intamplat la focsani tot asa trebuia sa fim informati si de lucrurile de caritate.

 33. Am citit cateva comentarii si m-am intristat. In primul rand, religia nu este obligatorie pentru nimeni in orice stat laic. Romania este un stat laic. Botezul nu este nici el obligatoriu. In al doilea rand ar trebui sa observati ca religia tine de tandemul geografie-istorie. Daca va nasteati in Iran ati fi fost islamici si ati fi sustinut islamismul, dar v-ati nascut in Romania si majoritatea sunt crestini ortodocsi. Drept urmare, sunteti crestini pentru ca asa ati fost educati in familie si/sau in societate, adica ati fost indoctrinati. Acum depinde si cat de bine a pins acest gen de educatie, cat de tare s-a insistat mai ales in copilarie si care a fost capacitatea de intelegere a fiecarei persoane in parte sau ce inclinatii biologice a avut. Lucrurile sunt simple si clare. Fundamentalismul de orice fel este periculos. Si cel religios dar si cel ateist. Oamenii ar trebui sa poata relationa si fara aceste subiecte. Nu este deloc normal sa ne judecam reciproc dupa cum bate curentul religios sau ateist, ci pur si simplu ar trebui sa evitam orice forma de fundamentalism. Din pacate fundamentalismul religios este cel care tine fruntea pentru ca dogmele permit si sustin toata plaja acestui gen de atitudine. vem cimitire separate pentru evrei, catolici, ortodocsi, armeni etc. In toate aceste cimitire veti putea gasi si atei, dar nu si evrei la ortodocsi sau invers. Nu veti putea aseza la aceeasi masa un imam cu o crestina fara marama sau un preot ortodox cu o familie de protestanti. Chiar si in prezent, chiar si in tarile civilizate, religiile reprezinta factorul celor mai mari disensiuni sociale, mai mult ele intre ele decat intre toate si atei. De cativa ani s-a cristalizat in Romania un curent mistico-nationalist ortodox care pune in pericol acel segment al societatii civile care se considera liber de orice religie. DIn ce in ce mai des, ateii sunt asociati cu homosexualii. Fals. Procentul de homosexuali din manastirile ortodoxe este acelasi cu cel din lumea mirenilor. La catolici se pare ca este chiar mai rau. Ar trebui sa intelegem si sa tratam starea biologica a acestor oameni, nu sa-i judecam cu argumente medievale. Am mai observat ca ateii sunt cu mult mai bine documentati decat cei care frecventeaza constant institutiile religioase si fac fata unei discutii, pe cand in religie se utilizeaza metaforele pentru orice problema asternuta dinainte, metafore mobilizatoare literar goale si de continut pragmatic. Va salut din Austria si tin sa va spun ca pe aici nu avem asemenea probleme.

 34. domnilor radu si george jos palaria pt gandirea dv … din pacate prostimea cea multa (printre care si aceasta mona) nu o sa inteleaga niciodata ca biserica este o forma periculoasa de indobitocire si manipulare in masa !!! bine ca nu mai e obligatorie religia in scoli !!!

 35. Va rog sa va documentati inainte de a scrie ceva, nu de alta, dar la proba contrarie dovediti ca sunteti doar niste oameni cu gura mare, care nu au deschis nici macar odata in CONSTITUTIA ROMANIEI.
  Art.1 (1) România este stat na?ional, suveran ?i independent, unitar ?i indivizibil.
  (3) România este stat de drept, democratic ?i social, în care demnitatea omului, drepturile ?i libert??ile cet??enilor, libera dezvoltare a personalit??ii umane, dreptatea ?i pluralismul politic reprezint? valori supreme, în spiritul tradi?iilor democratice ale poporului român ?i idealurilor Revolu?iei din decembrie 1989, ?i sunt garantate. ( aici oare nu e vorba de identitatea religioasa? )
  Art. 6 (dreptul la identitate) (1) Statul recunoa?te ?i garanteaz? persoanelor apar?inând minorit??ilor na?ionale dreptul la p?strarea, la dezvoltarea ?i la exprimarea identit??ii lor etnice, culturale, lingvistice ?i religioase.
  (2) M?surile de protec?ie luate de stat pentru p?strarea, dezvoltarea ?i exprimarea identit??ii persoanelor apar?inând minorit??ilor na?ionale trebuie s? fie conforme cu principiile de egalitate ?i de nediscriminare în raport cu ceilal?i cet??eni români.
  In incheiere, daca voi aveti dreptul sa existati, noi de ce nu am avea dreptul? Nu inseamna ca ne incalcati principiile si libertatea, a…si mai mult incitati la ura? Va invitam sa mai deschideti o carte, nu de alta, dar fara a citi, aveti impresia ca la stiti pe toate.

 36. Poate cineva sa ma lamureascsa care-i legatura dintre adevarata credinta in Dumnezeu si BOR ?
  Oameni buni, in relatia Dumnezeu-Om nu este nevoie de intermediari. Traiti in pace, demnitate,dragoste fata de tot si toate si doar atunci veti putea spune ca-L iubiti pe Dumnezeu ! Biserica,in general, este formata dintr-o adunatura de smecheri ce pacalesc o turma de fraieri. Caci voi sunteti oile Domnului iar ei pretind ca va pastoresc si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

  „13. Vai voua, carturari si farisei fatarnici!, ca inchideti imparatia cerurilor de dinaintea oamenilor; ca voi nu intrati, si nici pe cei ce intra nu-i lasati sa intre. Iz 22:25

 37. dragi scriitori ai comentariilor…am observat ce face biserica din noi…..acum ne certam,injuram chiar mult mai mult..oare de ce?…….pentru greselile noastre de a apleca capul si urechile la preotii care priviti ce au putut face. sincere regrete!

 38. Faptu ca un preot bun a fost mutat fortat si inlocuit cu altii poate fi o amenintare pentru toti preotii din judet care sunt la mana mai marelui potropop din vrancea care controleaza si influenteaza orice decizie a episcopului.

 39. OPRITI FINANTAREA B.O.R.
  B.O.R. ESTE CONDUSA DUPA MODELUL COMUNIST (TOTALITAR), NU CONTEAZA PAREREA OAMENILOR.
  B.O.R. NU PLATESTE ACCIZE STATULUI
  B.O.R EXPLOATEAZA SUTE DE HECTARE DE PADURE PE CARE LE TAIE ILEGAL SI LE TRIMITE LA EXPORT SI NU NUMAI
  AVEM NEVOIE DE ACEIASI REFORMA DUSA DE ALEXANDRU IOAN CUZA IN 1863 – SECULARIZAREA AVERILOR MANASTIRESTI.
  CREDINTA TREBUIE SA FIE IN SUFLETUL FIECARUIA, DACA MERGI LA BISERICA NU INSEAMNA CA ESTI O PERSOANA CREDINCIOASA.
  OPRITII PE HOTII ASTIA CARE DISTRUG TARA, DACA NU FUGITI FRATILOR CAT MAI DEPARTE CA SE VA ALEGE PRAFUL DE ROMANIA

 40. cei care au neneorocit toata linistea la focsani sat cei doi slugoi satanisti:ene bogdan si vatra eduard.bietul ciprian e depasit din toate punctele.

 41. cum naiba,pe bran il face protopop,desi are acelasi magazin ca si vatra si de care se ocupa sotia iar pe vatra il distruge?BRANE,BRANE,O SA VINA SI RANDUL TAU!AI UITAT CAT VINZI SI CATE MILIARDE CASTIGI?

 42. Domnilor ,in ce tara traim? Am ajuns de rasul lumii si sa ne conduca niste oameni asa zisi preoti, care au grija de sufletele noastre. Cui ne spovedim noi? Mai bine vorbim in fata unui copac pentru ca el ne asculta si nu ne tradeaza. Mi se pare un caz revoltator, in care biserica in frunte cu cel mai josnic conducator al ei, Maria sa Ciprian, face uz de putere fata de niste enoriasi ca sa le inchida gura . Ca un adevarat Alexandru Lapusneanul se foloseste de nemultumirile oamenilor ca sa il poata schimba pe preotul Vatra. Ati castigat o lupta, dar nu si razboiul in fata lui Dumnezeu.Sa va fie rusine si sa va dea Dumnezeu dupa fapta si rasplata!

 43. http://www.realitatea.net/episcopul-de-husi-huiduit-dupa-ce-a-coborat-dintr-un-bolid-de-lux-cat-cere-pentru-un-pomelnic_1697253.html
  Mai bine practicati religia acasa. Nu mai sustineti financiar mafia BOR. Nu merita. Fiecare dintre noi poate avea un altar acasa. Ne putem sfinti si singuri apa, ne putem spovedi prin rugaciune, ne putem impartasi intre membrii familiei. Eu una nu mai calc la biserica impreuna cu toata familia si rudele mele, iar la inmormantari voi alege cum spunea cineva tot aici o inmormantare umanista, adica fara preoti. Si noi putem spune rugaciunile necesare, in familie. Gata cu popii. M-am saturat de ingamfarea si de luxul lor. Si preotii sunt tot oameni. De ce sa ma tot plocoesc in fata lor si sa-i las sa ma calce in picioare? Gata. Suntem vreo 50 de rude care ne-am decis astazi dupa ce am tot vorbit cu toti la telefon. Am enuntat sa mai sustinem popi si biserici. Vom practica ortodoxia acasa si gata.

 44. Va recomand tuturor sa renuntati la preoti si biserici care cer bani, ca doar au deja salarii. Suntem cel putin 50 de oameni in familie care de astazi am renuntat la popi si biserici. Se poate si fara. Credinta ne ramane, dar in Dumnezeu nu in barbati fatarnici si avizi de bani sau putere. Bisericile nu mai sunt casa Domnului. Sunt pangarite de preoti lacomi care percep taxe de inmormantare nunta si botez. Nu le mai dati bani. Serviciile astea sunt deja platite prin salariu. Am decis sa ne botezam un copil acasa luna asta si o vom face asa. Gata cu popii si gata cu biserica. Cine are chef sa ma ameninte ar face bine sa taca. Nu mai dau bani la popi si gata. Mai bine ii cumpar ceva copilului decat sa-i dau popii bani de masini si benzina. Gata. M-am saturat. Practicati religia acasa. E mai curat si mai sigur.

 45. Anul trecut pe vremea asta am avut pomana tatalui meu de 40 de zile. Am chemat un preot si au venit 3. M-am simtit si i-am platit pe toti. Au intarziat 5 ore fara explicatii si au refuzat sa stea la masa cu oamenii veniti in curte. Au cerut masa separata si au plecat dupa ce le-am dat sacosele pline asa cum au cerut. De atunci am zis basta bisericii. Urmatoarele pomeniri le-am facut fara preoti. M-a intrebat preotul parohei mele cand sa vina dar i-am zis ca am facut-o deja si nu i-am dat alte detalii. Intre timp si-a schimbat masina si e in foame mare de bani. Ortodoxa are mare dreptate. Si familia noastra a renuntat la preoti si biserici. De anul trecut si pana acum ne-am botezat noi acasa doi nepoti. Am sa apelez din nou la preoti cand am sa-i vad ca traiesc asa cum traiesc si eu. Camd am sa-i vad modesti si cu capul plecat, nu ingamfati cu masini scumpe si cu nasul pe sus, autoritari si cu aere de oameni superiori. Le trebuie o lectie dura. Vor avea in curand o MARE CATEDRALA GOALA si vor ajunge sa ceara de pomana. Si-o merita pe deplin. Voi merge la preot atunci cand il voi vedea sarac lipit, caci asta inseamna sa fii cu adevarat duhovnic. Sa fii in saracia ta exemplul moral al celor pe care ii pastoresti. Doamna Ortodoxa, si noi suntem cateva zeci in familie care am renuntat la biserica si preoti ortodocsi. Suntem ortodocsi la noi acasa. M-am gandit tare mult inainte sa postez si mi-ati dat curaj. Va multumesc foarte mult pentru asta si Doamne Ajuta!

 46. Excomunicarea este cea mai grea pedeaps? pentru un cre?tin. Celor trei persoane nu li se interzice s? mai intre în biseric?, îns?, exclu?i fiind, pierd orice leg?tur? cu cele sfinte ?i orice asisten?? din partea BOR. Ei ar mai putea reveni în rândurile Bisericii doar dac? i-ar cere iertare arhiepiscopului Buz?ului ?i Vrancei ?i dac? acesta ar accepta, informeaza Antena 3.
  Cred ca mai bine si-ar cere iertare Ciprian si s-ar excomunica singur. Toti clericii astia cu haine aurite ar trebui sa fie cei mai umili, inclusiv la port. Statul ii salarizeaza regeste. Au foarte mare dreptate cei de mai sus. Se poate practica ortodoxismul si fara popi, acasa in familie. Ia sa-mi sfintesc si eu singur casa de sarbatori si sa-mi fac singur aghiasma. In loc de tamaie am sa iau rasina de brad. Mir nu am de unde lua, dar e bun si uleiul de masline pe care o sa-l sfintesc tot eu cu rugaciuni. Lumanari gasesc in piata. Suflet de credincios am. Ia sa-i vad pe cei din BOR cum isi cer iertare in genunchi, cum devin umili asa cum se cuvine. Lumina de inviere am sa-mi aprind singur ca doar e un simbol. Ce tot atata fatarnicie cu avioane si Ierusalim? Of! Incep sa ma simt mult mai bine. Nu va trebui sa mai vad fete de fatarnici care vorbesc mieros si care stau cu ochii dupa bani. Ia sa-si vanda masinile ca sa traiasca.

 47. pt. ORTODOXA
  Decat sa mai scrii atatea baliverne, mai bine recunoaste ca esti POCAITA SECTARA si toti sectarii urati preotii ortodocsi si numai voi va gasiti sa umpleti internetul cu prostiile voastre! Sectarii n-au preoti, au pastori, de aceea denigreaza preotii! Vor fi si preoti care nu-si fac datoria, dar lasa exagerarile caci eu am cunoscut destui preoti in fata carora merita sa te inclini, numai ca aceia ca voi nu vor sa-i recunoasca! Vedeti-va de pacatele voastre si ganditi-va ca ati fi mai escroci decat ei daca ati fi in locul lor!

 48. Toate comentariile impotriva celor doi Ortodox si Ortodox practicant vor fi numai ale preotilor, preoteselor si familiilor lor. Mi se pare normal. Le vor tremura in curand buzunarele si portofelele a gol. Vai, dar ce si-o mai merita. Degeaba vor ocara cu „sectanti si pocaiti”. In curand se vor duce. Fiecare pasare pe limba ei piere. Ortodocsi. Sa practicam religia la noi acasa. E mai curat asa.

 49. pT. ORTODOX PRACTICANT Majoritatea celor care postati impotriva BOR, in general, sunteti rezultatul „Epocii de aur”, spalati pe creier de comunismul ateist, semidocti (daca stiti ce insemna), plini de ingamfare ca prostul care le stie pe toate, care „Nu e prost destul pana nu e si fudul”, habar n-aveti de propria religie si va dati mari moralisti, ipocrizia fiind, de fapt, in fiinta voastra, de aceea generalizati si puneti toti preotii in aceeasi oala!

 50. Se poate si fara popi. Macar vreo 20 de ani sa se sature. Eu nu sunt produs al comunismului. Am 21 de ani. Gata cu popii. Practicati religia acasa. E o idee foarte buna.

 51. Pacat ca episcopul nu observa ca ”prietenul” de la Panciu ii creaza o imagine negativa…Ridicand mandria la rang de ”talent”, transformand minciuna in ”arta”, frustrat si nemultumit de propria familie, acest ”personaj”al Vrancei emana rautate in forma ei cea mai ”pura”, murdarind tot ceea ce atinge…Astfel de popi smintesc oamenii, iar pacatul lor va fi de neiertat!

 52. rog Presedintele Consiliului, Dmnul Marian Oprisan sa se intereseze ferm de ceea ce se petrece pe raza acestui judet. nu mai avem incredere in preotii care sunt un don Corleone in stil mafiot. majoritatea terenurilor sunt a bisericii dar parcurile noastre unde mai sunt ….in capatul sudului? in gradina publica deja e cimitir. va multumim domnule presedinte

 53. Mai bine ar lucra la linistea pastoritilor, preoti si laici. E clar ca aceasta decizie nu va aduce linistea, mai ales cu Pasare paroh, si el fost coleg de clasa cu Ene Bogdan. Nu o fi mai avand arhiepiscopia nimic de rezolvat si s-or fi apucat de excomunicari? Le dam noi o tema de discutie pentru urmatoarea permanenta: daca tot s-au redus bugetele, macar creati un echilibru in modul de distribuire a acestora. Nu este firesc sa apara diferente majore intre parohii de acelasi grad si preoti cu statut identic.Exemplu: parohie grad4, buget de 680 lei si alta parohie de 2ori mai mare,preot cu aceasi incadrare, buget de 1400 lei. Unde este dreptatea?

 54. Inainte luam salariu de la protoierie 261 lei…dupa reducere iau 66 lei. Parohia de grad 2 cu buget 60 la suta ia in continuare peste 450 lei…ce facem cu cele sarace ? Vreti sa ne desfiintati ?dupa ce ca erau sarace ati redus si salariu cu 200 lei. Bravo condilierului financiar !!@ felicitari parinte consilier

 55. ba, ortodcsilor! faceti, dara, ascultare si platiti sfanta danie [sau cum naiba ii ziceti], ca doar SLK ala nu merge cu aer, iara impozitul la el tre’ platit. nu va mai certati, ca spectrul perzaniei [si, implicit, al excomunicarii] pluteste asupra testelor voastre goale!

 56. Este un semn de la Dumnezeu, de vreme ce nu s-a mai intamplat de sute de ani. Pocaiti-va si ascultati de arhiereii vostri, ca Adam si Eva erau sfinti si fara pacat, dar au cazut din cauza neascultarii fata de Tatal ceresc, plecand urechea la vocea sasaita a unui sarpe. Acesta este un semn nu al slabiciunii Bisericii Ortodoxe, ci al puterii ei, data de Tatal, putere ce a crescut si continua sa creasca in ultimul timp. Cei trei sa faca bine sa asculte de ce le-a spus mai marele bisericii si sa revina smeriti in sanul Bisericii. Altminteri ii vor paste necazuri si mai mari, oricat de „bine intentionati” ar fi. Dar nu sunt decat inselati. Rugati-va de ei sa le vina gandul cel bun!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here