Aproximativ o sută de focșăneni au protestat, sâmbătă după amiază, împotriva defrișărilor abuzive din pădurile României. Organizată prin intermediul rețelei de socializare facebook, manifestarea poate fi considerată un succes ținând cont de prezența redusă la alte acțiuni de protest organizate de ecologiști. De această dată, un număr destul de mare de focșăneni au fost prezenți în fața Ateneului Popular pentru a protesta împotriva tăierilor agresive din păduri. Autorizația pentru această acțiune a fost obținută de „Asociația pentru Dezvoltare Durabilă „Focul Viu””, care a și supravegheat ca sloganurile să nu capete tente politice. Evenimentul a început la orele 14 iar participanții au avut pancarte cu diferite teme, „Împotriva despăduririlor abuzive” – „Opriți defrișarea pădurilor!”, „Cerem promulgarea noului cod silvic, care va stopa defrișările masive, care au loc acum în România!”.
A urmat și un scurt marș în jurul monumentului din Piața Unirii. „Suntem împotriva despăduririlor abuzive, înțelegem prin asta și pe cele care sunt legale, care depășesc limita bunului simț. Suntem cetățenii acestei țări și avem nevoie de aer. Avem nevoie de natură, avem nevoie să crească într-un mediu curat copiii noștri. Inițiativa a fost a societății civile. Nu am organizat noi în mod special, noi doar am sprijinit. Mobilizarea prin internet a funcționat foarte bine. Încet, încet, oamenii vor conștientiza. La Roșia Montană am fost foarte puțini, acum deja suntem mai mulți. E evident că avem nevoie de un mediu curat, trebuie să fim civilizați și să facem toți”, a spus Teodora Grosu de la Asociația pentru Dezvoltare Durabilă „Focul Viu”.
Nicio persoană implicată în organizarea acestui protest nu are apartenență politică și nici nu este simpatizantul vreunui partid politic. A fost și o listă de revendicări, prin care se cere stoparea tăierilor ilegale și un control mai puternic asupra firmelor de exploatare și a exportatorilor de lemn. „Cerem adoptarea unui Cod Silvic care să apere pădurile și să le protejeze de practicile abuzive ale companiilor, să înăsprească controalele la procesatori și în Portul Constanța, să se oprească tăierile de păduri din parcurile naționale, să se suspende funcționarea ilegală a fabricii austriece de debitarea și prelucrarea lemnului din comuna Reci, județul Covasna”, a spus Diana Păduraru Coban.
Asemenea manifestări au fost organizate în mai multe orașe din țară. Punctul declanșator al acțiunilor de protest a fost filmulețul realizat de o organizație de mediu din SUA prin care se arăta dezastrul produs de o firmă austriacă în păduri. Mai mult, americanii au arătat că austriecii erau dispuși să primească lemn chiar dacă știau că era tăiat ilegal, fiind interesați doar de profit și mai puțin de protejarea pădurilor din România. Mai mult, deși noul Cod Silvic ar fi blocat anumite practici ale firmelor de exploatare a lemnului, legea a fost întoarsă către Parlament de președintele Klaus Iohannis, în argumentele căruia se regăseau chiar motivele invocate de firma austriacă împotriva noii legi.