Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Consiliul Judeţean continuă implementarea proiectului de reabilitare a Crângului Petreşti


Consiliul Județean Vrancea s-a reunit, ieri, în ședință extraordinară având pe ordinea de zi trei proiecte de hotărâre ce vizează implementarea a două investiții finanțate cu fonduri europene. Unul dintre proiecte privește combaterea inegalității, discriminării și marginalizării populației rome, prin colaborarea dintre autoritățile locale și societatea civilă. Cel de-al doilea proiect vizează modificarea unei hotărâri a Consiliului Județean privind aprobarea depunerii proiectului „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces, a acordului de parteneriat și a cheltuielilor legate de proiect”.
 Consiliul Județean Vrancea s-a reunit, ieri, în ședință extraordinară având pe ordinea de zi trei proiecte de hotărâre ce vizează implementarea a două investiții finanțate cu fonduri europene. Este vorba de proiectul „ASPIR -Acces la Servicii Publice pentru Integrarea Romilor din județul Vrancea” depus de Consiliului Județean Vrancea, care a fost aprobat și urmează să fie semnat contractul de finanțare. Modificările aduse unei hotărâri deja aprobate au la bază faptul că, inițial, administrația județeană a prevăzut participarea cu o anumită sumă de bani iar ulterior această sumă a fost redusă la zero. „Inițial Consiliul Județean Vrancea a aprobat conform Ghidului solicitantului (…), cheltuielile ce ii reveneau în calitate de partener, în suma de 20.840 lei, însă în urma evaluării proiectului de către reprezentanții Fondului Român de Dezvoltare, s-a decis ca promotorul de proiect să asigure toate cheltuielile aferente proiectului și să realizeze managementul proiectului, dispunând de aparatul propriu în ceea ce privește operațiuni financiare. Astfel contribuția Consiliului Județean Vrancea la cheltuielile legate de proiect va fi 0 lei”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre. 
 Proiectul a fost depus în cadrul Programului RO10 „Copii și tineri aflați în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și pentru promovarea incluziunii sociale”, finanțat prin intermediul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (Granturile SEE) 2009-2014, apelul COERENT. Perioada de implementare a proiectului este 1 septembrie 2014-30 aprilie 2016. Locul de desfășurare a proiectului este județul Vrancea, în 15 localități cu procent semnificativ al populației rome. Proiectul va fi implementat în parteneriat cu Consiliul Județean Vrancea, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vrancea și Intercultural Iceland. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 300 de mii de euro, cheltuielile fiind sută la sută eligibile. 
  Obiectivele proiectului constau în elaborarea și implementarea la nivel județean a unor măsuri coerente de combatere a inegalității, discriminării și marginalizării populației rome, prin colaborarea dintre autoritățile locale și societatea civilă; stabilirea unor relații de parteneriat eficient între reprezentanții autorităților locale, unităților școlare, reprezentanții serviciilor publice și ONG-urilor, populației rome, în special în cadrul unităților administrativ teritoriale în care procentul populației rome este semnificativ; dezvoltarea competențelor și expertizei profesioniștilor implicați în domeniul incluziunii sociale prin programe de formare și activități de tip rețea.
Clarificare la proiectul de reabilitare a Crângului 
 Tot în ședința extraordinară de ieri a fost aprobat proiectul de hotărâre privind „Modificarea Hotărârii Consiliului Județean Vrancea nr. 45 din 27 mai 2013 modificată prin Hotărârea Consiliului Județean Vrancea nr. 10/30.01.2015 privind aprobarea depunerii proiectului Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces, a acordului de parteneriat și a cheltuielilor legate de proiect”. 
 Modificarea survine ca urmare a transmiterii unor clarificări din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud – Est, în conformitate cu Ordinul cheltuielilor publice pentru Domeniul major de intervenție 5.2, prin care s-a revizuit bugetul proiectului prin trecerea la categoria de cheltuieli neeligibile a costurilor reprezentate de sistemul de supraveghere video și cabină dispecer în valoare de 671.601 lei (fără TVA).
 Prin implementarea proiectului, Consiliul Județean Vrancea, împreună cu partenerii săi, își propune amenajarea Crângului Petrești, prin realizarea de zone destinate accesului pietonal si de zone de odihnă și socializare, astfel încât turiștii cât și locuitorii din zonă să beneficieze de un spațiu natural în care se vor putea recrea. De asemenea, vor fi create facilități pentru practicarea sporturilor în aer liber, prin construirea de piste pentru biciclete, piste pentru role și skateboard. Activitățile recreative se vor putea derula în condiții de siguranță atât ziua cât și seara prin utilarea infrastructurii create cu rețea de iluminat public și sistem de supraveghere video. În vederea atingerii obiectivului general, se vor crea circuite de trotuare și piste de biciclete care pornesc de la ieșirea din E85, pe DJ 204E, traversează Crângul Petrești pe DC 144 și se întorc la Focșani, pe DC 143. Circuitele vor fi realizate prin reabilitarea celor trei sectoare de drumuri și construirea de trotuare și piste de biciclete. Pistele si trotuarele vor fi construite de-a lungul DJ 204E, DC 144 și DC 143 în perimetrul Focșani – Petrești – Vânători pe o distanța de 5,8 km. Durata de implementare a proiectului este de 14 luni, iar valoarea totală a proiectului este de 22,4 milioane lei. Din bugetul propriu al Consiliului Județean Vrancea se va lărgi la patru benzi (12 m) DJ 204 E Focșani-Petrești. Drumul comunal 143 Vînători – Plaja Putna va fi lărgit de la 6 la 7 metri.
Parc de recreere și agrement care să mulțumească pe cetățenii municipiului Focșani
 Vă reamintim că în luna noiembrie 2014, proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces” a fost prezentat vrâncenilor de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. El a spus că acest proiect este dorit de mulți ani de zile de către cetățenii municipiului Focșani și ai județului Vrancea, amintind că regele Ferdinand a donat municipalității Focșani 41 de hectare de pădure în Crângul Petrești, special pentru crearea unui parc de recreațiune și agrement, așa cum era și este stipulat în decretul regal. 
 Proiectul a fost supus dezbaterii publice, iar până la sfârșitul lunii decembrie, orice vrâncean a putut face propuneri de îmbunătățire. „La final să avem un parc de recreere și agrement care să mulțumească pe cetățenii municipiului Focșani, ai județului Vrancea și de ce nu, la un moment dat, să devină o arie de interes regional pentru că vom face demersurile necesare ca restul de pădure până la 100 de hectare să fie transferați din administrarea Romsilva în patrimoniul public al județului Vrancea”, a spus atunci șeful administrației județene.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?