Activitatea medicilor, după minivacanța de 1 Mai, a suprasolicitat sistemul de introducere a datelor pe cardul național de sănătate și a cauzat primele neplăceri. Pe lângă erorile apărute, au existat și pacienți care au fost întorși din drum fiindcă au uitat cardul acasă. De asemenea, Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea a început să fie luată cu asalt de vrâncenii care încă nu și-au primit cardurile de sănătate. Zilnic, peste 150 de vrânceni vin la CAS pentru a-și lua cardurile, deoarece medicii refuză să le ofere servicii medicale dacă nu prezintă documentul.
În paralel, medicii de familie se plâng că sistemul informatic dă multiple erori, ceea ce le îngreunează activitatea. „Dacă, în mod normal, ar trebui să consult câte un pacient cam la 15 minute, astăzi (ieri-n.r.) abia am consultat câțiva pacienți. De fiecare dată când am introdus cardul în cititor a apărut câte o eroare, iar în unele cazuri nu am putut deloc să introducem date pe card. De asemenea, am mai avut și pacienți care nu aveau cardul sau care nu își cunoșteau codul PIN”, ne-a declarat, revoltat, un medic de familie.
Introducerea cardului de sănătate de la 1 mai nu este văzută cu ochi buni de pacienți, care îl consideră o povară în plus. „Altceva nu era de făcut în sistemul ăsta, și a rămas cardul. Stau de 2 ore la CAS și tot nu am primit cardul. Medicul de familie m-a refuzat când m-am dus dimineață la el. De ce aveam noi nevoie de bătaia asta de cap?”, ne-a spus o pacientă de 55 de ani, din Focșani.
Servicii medicale chiar și fără card
Mihai Copaci, președintele CAS Vrancea, ne-a precizat că medicii trebuie să acorde servicii medicale pacienților asigurați chiar dacă nu merge sistemul informatic ori pacienții nu au cardul la ei. „Sistemul informatic compatibil cu sistemul CNAS s-a blocat astăzi (n.r. – ieri) timp de două ore, din cauza numărului mare de accesări. Medicii trebuie să aibă în vedere ordinul 557/246 din 30 aprilie 2015 de modificare a normelor de aplicare a Contractului Cadru, prin care se precizează că serviciile medicale se pot acorda de către medici și în situația în care aceșia nu au sau nu pot utiliza cardul de sănătate. Medicii nu trebuie să pună pacienții pe drumuri, să-i trimită la CAS pentru inițializarea cardului, pentru că pot acorda servicii medicale pacienților asigurați„, ne-a declarat Copaci.
Mai mult, acesta spune că la CAS mai sunt 3.400 de carduri care trebuie eliberate asiguraților. Din acest motiv, a mai fost amenajat un birou pentru eliberarea cardurilor, iar programul de lucru la CAS este de la 8.00 la 18.00. De asemenea, de săptămâna viitoare, la sediul CAS Vrancea vor fi eliberate și cardurile de sănătate ale asiguraților de la Casa OPSNAJ. La nivelul județului, peste 197 de mii de vrânceni au deja card de sănătate.