Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vrancea au pus mâna pe contrabandistul de țigări, care a reușit să scape în timpul acțiunii din noaptea de 26 spre 27 aprilie a.c., forțând barajul oamenilor legii și nebăgând în seamă focurile de armă executate. Radu Belibou, care nu recunoaște nici că a vândut țigări, nici că a fugit cu mașina de oamenii legii, a fost identificat în Vama Nădlac, în timp ce vroia să dea bir cu fugiții. El a fost preluat din vamă de polițiștii vrânceni și adus în județul nostru pentru audieri, după care a fost reținut. Ieri, Belibou a fost prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă, pe numele său fiind emis mandat pentru 30 de zile. „Admite propunerea de arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție- Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism-Biroul Teritorial Vrancea. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Belibou Radu, pentru o perioadă de 30 de zile începând cu data de 30.04.2015 până pe 29.05.2015 inclusiv. În temeiul art. 130 NCPP, dispune emiterea mandatului de arestare preventivă . Dispune încunoștințarea unui membru al familiei, inculpatului. În baza art.275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. (…). Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la comunicare”, se arată în soluția instanței.
Un fost polițist printre contrabandiști
Între timp au apărut și noi informații despre membrii rețelei care făcea contrabandă cu țigări. Unul dintre cei arestați preventiv, Mihai Cristian Iordache, care a și făcut contestație împotriva măsurii arestării preventive, este un fost polițist din Suceava, subofițer, care s-a pensionat la 33 de ani pe caz de boală, după cum scrie presa locală din Suceava. Fostul om al legii nu ar fi la prima abatere. Conform ziariștilor de la Monitorul de Suceava, fostul polițist a mai avut probleme cu legea, el fiind și arestat preventiv pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată. Apoi a fost condamnat de Tribunalul Suceava la închisoare cu executare, iar anul trecut magistrații ÎCCJ l-au achitat pentru faptele pe care le-ar fi comis în 2009.
Potrivit ziariștilor de la Monitorul de Suceava, ancheta în cazul lui Iordache a fost demarată în februarie 2010, iar în urma cercetărilor ar fi rezultat că în vara lui 2009, el s-ar fi prezentat, în calitate de administrator al unei societăți din Fălticeni, la sediul unei firme din București, arătându-se interesat să cumpere materiale de construcție. Pentru a-i câștiga încrederea reprezentantului firmei bucureștene, fostul agent de poliție l-a chemat pe acesta la Fălticeni și i-a arătat depozitul și magazinul societății sale comerciale, precum și o casă în construcție despre care a spus că se află în proprietatea sa. Pentru a fi și mai convingător, Iordache i-ar fi spus bucureșteanului că îi poate lăsa în garanție și un imobil, tocmai pentru a nu exista dubii cu privire la solvabilitatea firmei sale. Inițial, Iordache a cumpărat, în numele societății sale din Fălticeni, mărfuri în valoare de 206.056,08 lei, pentru care a emis o filă cec în alb și zece bilete la ordin în valoare totală de 190.000 de lei. La scurt timp, Cristian Iordache a mers din nou la București însoțit de o altă persoană, care a spus că dorește să achiziționeze și el materiale de construcții. Valoarea tranzacției a fost de 525.009,44 lei, iar plata s-a făcut cu șapte file cec. Surpriza reprezentanților firmei bucureștene a fost uriașă când au încercat să încaseze banii pentru materialele vândute, ocazie cu care au aflat că în conturile societăților din Suceava și Iași nu se află nici un leu.
Acuzat că a livrat numai într-o lună peste 100 de baxuri de țigări
În ceea ce privește implicarea fostului polițist în dosarul de contrabandă cu țigări, din anchetă a rezultat că Iordache a fost cooptat în afacere în luna martie a acestui an. Bărbatul ar fi depozitat țigările în BMW, într-un locaș special al banchetei din spate, iar împreună cu un alt bărbat, și-a creat o piață de desfacere a țigărilor de contrabandă pe raza mai multor județe. Anchetatorii au susținut în fața judecătorilor că fostul polițist Iordache a livrat în perioada martie – aprilie a.c. peste 100 de baxuri de țigări de contrabandă, în valoare de peste 500.000 de lei. Transporturile s-au făcut cu BMW-ul X6 de către Cristian Iordache în datele de 30/31 martie a.c., 2/3 aprilie a.c., 7 aprilie, 10 aprilie, 21/22 aprilie. Procurorii DIICOT susțin că la fiecare transport, Iordache era însoțit de Radu Belibou.
Patru în arest preventiv, una în arest la domiciliu
În dosar au fost arestate preventiv patru persoane cu tot cu cea arestată ieri, respectiv Dorel German, fostul polițist Cristian Mihai Iordache, Laurien Decebal Irimia și Radu Belibou, iar o femeie, Gina Stănescu, a fost plasată în arest la domiciliu. Contrabandiștilor de țigări li s-a înfundat luni, când polițiștii SCCO le-au percheziționat locuințele și apoi i-au reținut, cu excepția celui fugit și prins miercuri.
În total s-au făcut 28 de percheziții pe raza localităților Focșani, Galați, Onești, Adjud, Fălticeni, Bârlad și Vicovul de Sus în vederea destructurării unui grup infracțional organizat specializat în activități de contrabandă cu țigări.
Prinderea suspecților nu a fost deloc ușoară, în condițiile în care în noaptea de 26/27.04.2015 s-a organizat o acțiune de prindere în flagrant, pe raza municipiului Adjud, a trei membri ai grupului infracțional organizat care derulau activității de transport a țigărilor de contrabandă cu ajutorul unui autoturism de lux. Trei echipaje ale structurilor de combatere a crimei organizate au fost dispuse pe traseul pe care urma să-l parcurgă fostul polițist, respectiv două mașini pe E 85, în localitățile Răcăciuni și Săscut, iar un al treilea echipaj la intrarea în municipiul Adjud dinspre Bacău, pe aceeași arteră. Alte echipaje de poliție au fost dispuse pe raza municipiului Adjud, pentru a supraveghea E 85, la intersecția cu DN 11 A, Adjud – Onești. În jurul orei 22.00, a fost observat un autoturism Mercedes condus de Dorel German, pe raza municipiului Adjud. A fost oprit în trafic de un echipaj al poliției rutiere, însă bărbatul a încercat fără succes să fugă în momentul în care polițiștii s-au apropiat de mașină. Autoturismul BMW folosit de Cristian Iordache a fost reperat jumătate de oră mai târziu, la Răcăciuni. În interiorul mașinii au fost observate două persoane, șoferul și un pasager pe scaunul din dreapta față. BMW-ul a fost urmărit de o mașină a anchetatorilor până la Adjud, iar aici s-a încercat oprirea autoturismului suspecților.
Cei doi, Iordache și Belibou nu au respectat semnalele de oprire efectuate de organele de poliție dar au și forțat barajul forțelor de ordine amplasat pe drumul european E 85, încercând să lovească autospecialele și ofițeri de poliție. În acest context, s-a utilizat armamentul din dotare, fiind executate focuri de avertisment. Cu toate acestea, cei doi membri ai grupului infracțional au reușit să spargă barajul și profitând de avantajul oferit de autoturismul pe care îl dețineau au reușit să părăsească zona infracțională. Practic doar German a fost prins atunci, Iordache luni, iar Belibou miercuri, la Nădlac.
Èigările erau preluate de doi membri ai grupului infracțional organizat, respectiv Iordache și Belibou, după cum spun anchetatorii, în zona județului Suceava, fiind apoi transportate, cu un autoturism, pe raza municipiilor Focșani și Adjud unde erau predate rețelei de distribuție, coordonată de către liderul grupării. Ulterior o mare parte a țigărilor erau valorificate en detail în piețele din cele două localități, o altă parte fiind valorificată prin intermediul rețelei de distribuție existentă pe raza municipiului Onești, dar și către persoane din municipiul Galați. Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor este de 750.000 lei, existând probe cu privire la faptul că grupul infracțional a preluat și valorificat peste 120 de baxuri de țigări (60.000 de pachete) de proveniență Ucraina.
Cu ocazia perchezițiilor efectuate au fost găsite și ridicate un număr de 21.611 pachete de țigări fără timbru de accizare sau cu timbru de accizare emis de autoritățile fiscale ucrainene, suma totală de 328.000 lei, un număr de trei autoturisme de lux și peste 30 de telefoane mobile – utilizate de membrii rețelei.