La Obștea de la Tulnici este o mafie și se lucrează după metode mafiote, acuză fostul șef de la Pază și Protecție al Ocolului Silvic al Obștii, Dan Negru. Acesta a făcut mai multe plângeri penale în care acuză ilegalități comise la Ocolul silvic și denunță presiunile făcute pentru ascunderea unor tăieri ilegale din pădurile moșnenilor. Acuzațiile au loc în contextul ultimelor constatări ale inspectorilor Comisariatului de Regim Silvic și Cinegetic Focșani care au stabilit o depășire a posibilității de exploatare a pădurii așa cum a fost stabilit prin amenajamentele silvice. Adversarii lui Alin Olteanu acuză vânzarea unei cantități enorme de lemn, 150 mii metri cubi, în vreme ce obștenii au primit doar un mizilic de 150 lei.
Dan Negru spune că a fost dat afară din serviciu după ce a reclamat la poliție tăierile ilegale făcute de o firmă în pădurile Obștii de Moșneni. Pentru ceea ce s-a întâmplat a făcut un autodenunț la Parchet în care acuză ilegalitățile care ar avea loc la Ocolul Silvic al Obștii de Moșneni. Acuzațiile lui Negru sunt foarte grave și, dacă vor fi confirmate de cercetările polițiștilor, ar însemna ani de pușcărie pentru cei care au acceptat tăierile ilegale. „Am încercat să opresc o tăiere ilegală într-o partidă a unei firme. Tăia într-una, am anunțat șeful de ocol dar nu s-a luat nicio măsură. M-am dus la poliție iar rezultatul a fost că m-au dat afară”, spune Dan Negru. Acesta povestește că, în august 2014, a constatat tăieri ilegale, a prezentat acest caz șefului de Ocol iar prejudiciul calculat era de peste 19 mii lei.
A fost întocmită chiar și o sesizare penală pe care Negru trebuia să o depună la Parchetul din Focșani. Însă, povestește acesta, chiar în ziua respectivă ar fi fost chemat de șeful Ocolului, Marcel Ichim în biroul președintelui Obștii, Alin Olteanu, unde i s-a cerut să predea sesizarea. Motivul ar fi fost că agentul economic acoperea prejudiciul și nu trebuie să mai fie demarate alte cercetări. Ba chiar i s-a cerut să predea carnetul de marcare pentru pădurea respectivă și să antedateze documente silvice pentru ca tăierile să pară că au fost legale. „Când am spus că este profund ilegal, cei doi m-au constrâns să cedez. Situația a fost prezentată lui Liviu Manolache și i-am spus că asta vrea conducerea. Am căutat un număr pentru carnetul de marcare anterior datei de 7 august. Actul de punere în valoare a fost întocmit în aceste condiții, știind că este ilegal”, povestește Dan Negru.
Unde sunt banii ?
Acesta pare să fie doar un exemplu pentru modul în care se derulează afacerile cu lemn de la Tulnici. Un control al inspectorilor Comisariatului de Regim Silvic și Cinegetic Focșani a constatat o depășire a posibilității de exploatare a pădurii așa cum a fost stabilit prin amenajamentele silvice. Din acest motiv, cei de la CRSC au dispus că Obștea de Moșneni din Tulnici nu mai poate autoriza nicio exploatare de masă lemnoasă până în 2016. Încă de atunci, surse oficiale au afirmat că depășirea cotei de masă lemnoasă autorizată la exploatare, așa cum s-a stabilit prin amenajamentele silvice, nu ar fi o greșeală ci rezultatul presiunilor făcute de agenții economici asupra conducerii Obștii și a Ocolului Silvic.
Motivul acestor depășiri ar fi, de fapt, nevoia de bani a conducerii Obștii. Anul 2015 este anul alegerilor pentru noua conducere a Obștii iar membrii obșteni sunt foarte grijulii la aspectul financiar. Acest lucru s-a văzut la ultima Adunare Generală când membrii obșteni au primit câte 150 lei, adică partea lor din profitul pentru 2014. Așa că, deși Obștea în ultimii trei ani a funcționat doar în pierdere, a ajuns pe profit în 2014, numai bine pentru a fi plătiți banii către obșteni. „Banii pe care i-au primit obștenii sunt niște mizilicuri”, acuză Dan Negru. Acesta spune că Obștea a vândut circa 150 mii metri cubi de lemn, dintr-o cotă totală pe zece ani de 450 mii. Potrivit acestuia, Obștea a încasat foarte mulți bani de pe lemnul vândut iar modul în care au fost cheltuiți nu este foarte clar. Sumele vehiculate sunt imense „Cel puțin pentru o sută de mii de metri cubi s-au luat banii. Aceasta înseamnă o sută de miliarde de lei vechi. Au mai venit bani de la Fondul de conservare, vreo 26 miliarde pentru pădurile de protecție și din alte surse încă vreo zece miliarde, adică aproape 140 de miliarde. Din acești bani au cumpărat două mașini vechi și au dat dividentele. Ce s-a făcut cu restul? Ori este management prost, ori delapidare”, acuză Dan Negru.
Dividende sau mită mascată?
Cei care ar trebui să verifice modul în care sunt cheltuiți banii Obștii sunt chiar membrii obșteni. În cadrul Adunărilor Generale ei pot cere socoteală conducerii Obștii și pot întreba cum sunt cheltuiți banii obținuți pentru lemnul din păduri. Însă rareori oamenii sunt informați iar de multe ori cei care sunt aleși în conducere își văd mai degrabă de propriile afaceri și îi interesează mai puțin binele comunității. „Oamenii nu înțeleg ce se întâmplă. Ei văd că lemnele vin, Obștea le mai dă câte un milion și cred că așa va fi tot timpul. Însă în câțiva ani, dacă mai obțin ăștia încă un mandat vor tăia tot și nu vor mai avea cu ce să plătească paza. Iar dacă nu o mai poate administra Obștea, există posibilitatea, cum s-a întâmplat la Buzău, să o preia un ocol silvic de stat”, avertizează Negru.
Chiar procedura prin care obștenii au primit câte 150 lei la ultima Adunare generală ridică semne de întrebare asupra legalității acțiunii. Fiind vorba de profit, întâi trebuia adoptată o hotărâre a Adunării prin care se stabilea cum se cheltuie banii și apoi să fie plătiți către membrii obșteni. Însă modul în care s-au dat a semănat cu o mită, prin care oamenii au fost răsplătiți că au venit la Adunare și au fost de acord cu deciziile conducerii Obștii. „Profitul ar trebui stabilit în ședința Adunării generale a membrilor obșteni, unde se vota ce se întâmplă cu profitul, dacă se dau dividente și apoi să fie dat. Trebuia să se aștepte să vadă dacă ședința este statutară, să treacă termenul pentru contestație și apoi să fie dați banii. Acum a fost ca o mită”, acuză Dan Negru.
„Marian Oprișan a avut dreptate: E mafie”
Nici Adunarea Generală de duminică nu se anunță una liniștită. Dan Negru și-a retras candidatura și a făcut o plângere penală împotriva vicepreședintelui Obștii, Aurel Boțu. Negru spune că a luat această decizie după ce ar fi fost amenințat cu moartea într-o discuție care a avut loc la terasa de la PECO din Tulnici. „Au fost martori la discuție, am depus plângere penală”, spune Dan Negru. Acesta povestește că a susținut actuala conducere a Obștii însă nu mai poate accepta ceea ce se întâmplă acum. „Am făcut ocol nou, am făcut amenajare nouă pe zece ani iar acum ei fac mai rău decât înainte. Le-am spus că nu e bine ce fac pentru că ei vând tot”, arată Negru. Iar ceea ce se întâmplă la Tulnici pare să aibă susținere din partea unor oameni aflați în instituțiile statului.
Pentru Negru, ceea ce se întâmplă la Obștea de Moșneni și la Ocolul Silvic al acesteia este ca o organizație mafiotă. Nimeni nu are voie să vorbească despre neregulile de aici iar cei care îndrăznesc să facă o reclamație sunt amenințați cu pierderea locului de muncă și nu numai. „Marian Oprișan a venit o dată și a spus că aici s-a format o mafie. Atunci am spus că nu poate să spună că noi suntem mafioți dar constat cu neplăcere că a avut dreptate. Pe piele mea constat asta. E mafie. Lucrează după metode mafiote”, acuză Dan Negru.
Ichim nu comentează, Olteanu neagă acuzațiile
Am încercat să discutăm atât cu șeful Ocolului Silvic, Marcel Ichim cât și cu Alin Olteanu, cel care deține conducerea efectivă a Obștii de Moșneni. De la șeful Ocolului nu am primit nicio declarație referitoare la acuzații făcute de Dan Negru. „Nu fac niciun comentariu referitor la ceea ce spune Negru”, ne-a spus șeful de Ocol după ce i-am prezentat acuzațiile aduse.
Contactat telefonic, Alin Olteanu a negat acuzațiile aduse și a prezentat o altă imagine asupra a ceea ce se întâmplă la Obște. „Habar nu am”, spune Alin Olteanu, despre cazul tăierilor ilegale reclamat. Cât despre întâlnirea cu Negru și eventualele presiuni pentru falsificarea documentelor silvice, Olteanu spune că este o minciună. „Mi se pare o tâmpenie”, a spus Alin Olteanu, precizând că responsabilitatea pentru toate documentațiile silvice aparține celor de la Ocolul Silvic. Cei la Obște nu ar avea legătură decât cu semnarea contractelor pentru vânzarea de masă lemnoasă.
Deși recunoaște că s-au vândut 150 mii metri cubi de lemn, Olteanu spune că acest lucru s-a făcut într-o perioadă de trei ani. O parte din banii obținuți au fost cheltuiți atât pentru o mașină de pompieri destinată zonei Lepșa și fondului forestier dar și pentru o mașină macara. „A fost achiziționată din Germania, la un preț foarte bun”, spune Alin Olteanu, care a lăudat investiția făcută.
Cât despre banii plătiți obștenilor, această decizie ar fi fost luată în Consiliul de Administrație al Obștii iar decizia ar fi fost doar confirmată în ultima Adunare Generală. „Sunt cote părți de venit iar decizia a fost luată de Consiliul de Administrație dar a fost ratificată de Adunarea Generală. Nu s-au dat bani înainte, totul s-a făcut legal”, spune Alin Olteanu.