Personalul nedidactic din învățământul vrâncean va beneficia de o majorare de 12% a salariilor, începând cu 1 iulie. Această creștere vine ca urmare a demersurilor făcute de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Va fi emisă o Ordonanță de Urgență de modificare a Legii nr. 63/2011, de prevederile acesteia urmând a beneficia doar personalului nedidactic, de la 1 iulie.
Decizia vine ca urmare a întâlnirii, de la finele săptămânii trecute, dintre liderii federațiilor din învățământ și reprezentanții Guvernului României, respectiv ministrul Educației și Cercetării Științifice (MECS) Sorin Cîmpeanu, ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici, ministrul Muncii Rovana Plumb, ministrul pentru Dialog Social Liviu Pop, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Alina Cazanacli. Întâlnirea a fost organizată pentru evaluarea modului de aplicare a prevederilor Acordului semnat de Guvern cu partea sindicală în data de 27 octombrie 2014. Din partea FSLI au participat președintele Simion Hancescu, prim-vicepreședintele Ioan Èenț și secretarul general Constantin Rada. „La acest moment, colegii noștri, personalul nedidactic, au cele mai mici salarii. Sunt școli unde există o singură femeie de serviciu în ditamai unitatea de învățământ și care are un salariu de 700 sau cel mult 850 de lei. Decizia luată la București este un dram de speranță pentru colegii noști. Nu rezolvă foarte mult, dar față de Guvernul terorist Boc – Băsescu, când erau în stare să ne ia taxă de intrare în școală, acum lucrurile încep să revină la linia de plutire. Mai avem și alte puncte din acord semnate cu Guvernul Ponta și îmi doresc ca prim-ministrul să se țină de cuvânt, așa cum a făcut și până acum”, a spus Aurel Åelaru, vicepreședintele Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea.
În altă ordine de idei, metodologia privind decontarea navetei va fi discutată într-o comisie comună ministere – federații sindicale, care se va întruni în perioada imediat următoare. De asemenea, este posibil ca salariile câștigate de profesori în instanță să nu mai fie virate prin intermediul administrațiilor locale, ci cirect de la MECS. Sindicatele și MECS au convenit ca luna viitoare să înceapă discuțiile pentru modificarea Legii Educației Naționale.