Traficul rutier face parte din viața noastră zilnică, indiferent că suntem șoferi, pasageri în autobuz, tramvai ori taxi sau pietoni. Aproape zilnic ne confruntăm cu situații în care observăm comportamente nepotrivite la unii conducători auto, dar observăm și persoane care respectă bunele maniere atunci când se află la volan. Unele reguli de comportament țin și de siguranța rutieră â cele care se referă la purtarea centurii de siguranță, a dispozitivelor hands-free când șoferii vorbesc la telefon, respectarea regulilor de prioritate atât pentru vehicule, cât și pentru pietoni.
Comportamentul nepotrivit la volan este adesea întâlnit la tineri, care, din dorința de a brava, conduc agresiv, dau muzica la maximum și merg cu ferestrele deschise pentru a se putea ”bucura” â în opinia lor â și ceilalți participanți la trafic de acordurile unei muzici de un gust îndoielnic. Însă nu doar tinerii fac gesturi nepoliticoase când sunt la volan, uneori și persoane mature se comportă uitând de bunele maniere.
Viteza excesivă este un real pericol și, potrivit statisticilor, este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere. Și totuși, întâlnim deseori în trafic șoferi care accelerează în apropierea semafoarelor în speranța că mai prind verde, sau chiar în apropierea trecerilor de pietoni. Alți șoferi opresc la trecerea de pietoni, dar claxonează și uneori deschid geamul strigându-le pietonilor ”hai mai repede, mamaie/tataie”, fără a ține cont că persoanele vârstnice se deplasează mai greu.
Deseori vedem șoferi care merg cu nonșalanță pe două benzi, nelăsând posibilitatea de a fi depășiți. O problemă cu care se confruntă șoferii sunt și străduțele mai înguste, unde unii parchează la întâmplare și nepotrivit, uneori blocând strada. În ultima vreme, tot mai des suntem martori ai agresivității la volan, la scene în care pentru o depășire sau o neacordare de prioritate șoferii recurg la injurii, opresc mașinile, se ceartă sau chiar se iau la bătaie.
Când sunteți șofer, trebuie să respectați toți participanții la trafic â pietoni, bicicliști, motocicliști, ceilalți șoferi. Chiar dacă traficul în marile orașe uneori este un calvar, din cauza aglomerației, nu veți fluidiza circulația înjurând sau jignind. Potrivit statisticilor, femeile șofer sunt mai precaute când conduc, mai calme, mai politicoase, dar sunt și bărbați șofer care știu să se comporte manierat în trafic. Sunt anumite aspecte pe care trebuie să le aveți în vedere când sunteți la volan. Nu uitați că strada nu e coș de gunoi, deci nu aruncați pe fereastră, din mers, resturi de țigări, ambalaje de mâncare sau, și mai grav, sticle goale. Când așteptați la semafor și în față aveți alte mașini, nu e politicos să claxonați imediat ce a apărut culoarea verde. Evitați oprirea sau parcarea în stațiile de autobuz. Este neplăcut pentru șoferii mijloacelor de transport în comun să nu poată opri în stație din cauza unui șofer care a lăsat mașina pe ”avarii” și a intrat într-un magazin să cumpere ceva.