Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Focşăneancă plecată la muncă în Italia, înșelată prin metoda „accidentul” de falși polițiști


Metoda de înșelăciune „accidentul” continuă să facă victime, chiar dacă se vorbește despre asta de mai bine de doi ani și s-au organizat nenumărate acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la acest mod de înșelăciune.
    Victima este o vrânceancă plecată în Italia. Ea a trimis 800 de euro în două conturi pentru a-și ajuta mama, care ar fi fost implicată într-un accident rutier. Inițial, escrocii, care s-au dat drept polițiști, au contactat-o pe mama victimei, cerându-i date despre fiica sa plecată în Italia. Apoi, folosindu-se de informațiile obținute au sunat-o pe fiică și i-au spus acesteia că mama sa a fost implicată întru-un accident, solicitându-i suma de 800 de euro, bani pe care femeia i-a trimis. A fost sunată de mama sa, care i-a spus să nu trimită banii, dar era prea tâziu pentru că tranzacțiile fuseseră deja efectuate. „La data de 17.04.2015, orele 15.20, J. Anișoara, din mun. Focșani, a reclamat faptul că persoane necunoscute au contactat-o telefonic și s-au recomandat ca fiind polițiști, cerându-i date despre fiica sa plecată în Italia. Ulterior, fiica acesteia a fost contactată tot telefonic, sub pretextul producerii unui accident în care a fost implicată mama sa, solicitându-i-se să depună 800 euro în două conturi, pe numele lui D. Petru, lucru pe care aceasta l-a și făcut. Mama și-a sunat fiica și a anunțat-o să nu depună banii și să reclame aspectele autorităților locale italiene, însă banii erau deja depuși. Cercetările continuă, în vederea stabilirii cu exactitate a condițiilor comiterii faptei și încadrării juridice a acesteia”, a explicat inspector principal Cătălina Murariu de la Biroul de Presă al IPJ Vrancea.
    Primul sfat al polițiștilor pentru a evita o astfel de înșelăciune este să verificați dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reținut că nici Poliția, nici Parchetul, nu rețin telefoanele mobile ale celor implicați într-un accident rutier. De asemenea, cereți date despre unitatea medicală, de poliție sau parchet unde s-ar afla ruda și sunați pentru confirmare acolo.
    Poliția mai îndeamnă ca, în cazul în care sunteți sunați de astfel de persoane și nu reușiți să aflați dacă informațiile sunt corecte, să solicitați o întâlnire directă pentru a le da banii și să sunați în același timp la 112, cerând ajutorul Poliției, asta în cazul în care victima nu este plecată din țară.
    Pentru a împiedica „documentarea” hoților despre familia dumneavoastră, Poliția recomandă să fiți atenți la persoanele cu care intrați în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător.
    De asemenea, Poliția recomandă ignorarea mesajelor în care vi se spune că ați fost desemnat câștigător, la concursuri la care nu ați participat. Poliția mai recomandă să nu furnizați date confidențiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoașteți. Este de evitat și trimiterea de copii după buletin sau cărți de credit prin email sau fax.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?