În comuna Gugești se desfășoară, încă din luna martie, cursuri de calificare de nivel 1 pentru meseriile lucrător în comerț și lucrător în structuri pentru construcții, cursuri destinate romilor și organizate în cadrul proiectului „Inițiativă pentru romi marginalizați” derulat de Ministerul Muncii în perioada mai 2014 – octombrie 2015. Aceleași cursuri sunt organizate și în Satu Mare.
Potrivit comunicatului de presă dat publicității de Ministerul Muncii, proiectul oferă la nivel național un program de orientare, formare și integrare profesională pentru 650 de persoane de etnie romă aflate în risc de marginalizare socială. Urmează a fi lansate și alte cursuri de calificare în meserii cerute pe piața muncii, astfel: cursuri de nivel 1 în meseriile confecționer – asamblor articole din textile, ï¬orar-decorator, îngrijitoare bătrâni la domiciliu, lucrător în alimentație, manichiurist – pedichiurist, tâmplar manual, și cursuri de nivel 2 în meseria de operator introducere, validare și prelucrare date. Cursurile de nivel 1 sunt structurate pe 360 ore, din care 120 ore de teorie și 240 ore de practică, iar cursurile de nivel 2 au un număr de 720 de ore de teorie și practică. „Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice pune astfel în practică angajamentul de a promova și proteja drepturile persoanelor aflate în situație de sărăcie extremă, cu risc de marginalizare și de a combate fenomenul de excluziune socială. Persoanele de etnie romă înregistrează o participare redusă pe piața muncii. Părăsirea timpurie a școlii și lipsa calificării și specializării în meserii căutate pe piața muncii reprezintă impedimente în integrarea lor profesională. Din programul de orientare și integrare profesională propus de proiect face parte și încheierea de acorduri de colaborare cu instituții relevante care își desfășoară activitatea în domeniul incluziunii socio-profesionale a persoanelor din grupurile vulnerabile. De asemenea, consilierii vocaționali analizează situația persoanelor din grupul țintă și identifică împreună cu acestea posibilitățile și pașii de urmat pentru cel mai potrivit traseu profesional. În plus, absolvenții cursurilor de calificare beneficiază prin proiect de servicii de mediere a muncii”, se detaliază în comunicatul de presă.
Proiectul „Inițiativă pentru romii marginalizați” se derulează pe o perioadă de 18 luni, începând din luna mai 2014 și are ca obiectiv investiția în capitalul uman, în special tineri de etnie romă aflați într-o situație dificilă, în vederea dezvoltării acestei resurse umane active în economia națională. Valoarea eligibilă a proiectului este de 10.895.691,17 lei, din care valoarea asistenței financiare nerambursabile este 9.958.661,73 lei, iar contribuția beneficiarului 937.029,44 lei. Proiectul este realizat în parteneriat cu S.C. Global Commercium Development S.R.L., Innovación y Desarrollo Local S.L. și Fondazione Giacomo Brodolini. Proiectul „Inițiativă pentru romii marginalizați” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.2. „Îmbunătățirea accesului și participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”.