Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Sforăitul și apneea de somn pot provoca serioase tulburări de memorie


Sforăitul puternic și apneea de somn (întreruperea respirației în timpul somnului) ar putea provoca tulburări de memorie și un declin cognitiv prematur, arată un nou studiu apărut în publicația medicală Neurology, preluat de lapresse.ca. Cercetători de la Universitatea New York au analizat dosarele medicale ale unui număr de 2.470 de persoane cu vârste cuprinse între 55 și 90 de ani. Unele nu aveau probleme de memorie sau cognitive, altele erau afectate de o tulburare cognitivă ușoară (TCU) și celelalte aveau boala Alzheimer.
Oamenii de știință au verificat și dacă participanții la studiu aveau sau nu probleme de respirație în timpul somnului și dacă cei care erau afectați se tratau sau nu. Cei care aveau probleme de respirație în timpul somnului au fost diagnosticați cu TCU în medie cu zece ani mai devreme decât ceilalți. Diagnosticul de tulburare cognitivă ușoară a fost pus în medie la vârsta de 77 de ani, față de 90 la ceilalți, iar boala Alzheimer a fost diagnosticată la 83 de ani în loc de 88. Persoanele care își tratau problema cu ajutorul unui aparat de ventilare spontană în presiune pozitivă continuă au fost diagnosticați cu TCU în medie cu zece ani mai târziu față de cei care nu se tratau pentru această problemă.
Un alt studiu, realizat de cercetători indieni pe 129 de persoane, a stabilit că cele care cântă la un instrument de suflat sunt mai puțin susceptibile decât celelalte să sufere de apnee obstructivă de somn, oamenii de știință fiind de părere că acest lucru se datorează dezvoltării mușchilor căilor respiratorii superioare. Concluziile acestui studiu au fost prezentate în cadrul unei conferințe asupra somnului, încheie lapresse.ca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?