Primăvara aduce, pe lângă timp frumos și copaci înfloriți, și o serie de afecțiuni. Cele mai frecvente sunt alergiile respiratorii, care pot fi cauzate de polenul florilor, de praf sau puful plopilor. Simptomele alergiilor sunt strănutul, ochii roșii, nasul înfundat, ba chiar și durerile de cap.
În cele mai multe dintre situații, alergiile de primăvară sunt provocate de polen. Deși mai rar, și praful din aer, acarienii din așternuturi sau mucegaiurile din pământul de flori pot da astfel de reacții ale organismului. Vestea bună este că multe alergii pot fi prevenite, dacă se știe care este factorul declanșator. Alergia este o reacție de adaptare a sistemului imunitar al organismului contra unor substanțe din mediu, pe care corpul uman nu le tolerează.
Prin inflamarea pielii sau a mucoaselor, organismul încearcă să pună o barieră împotriva acestor alergeni. „Toate alergiile sunt cauzate de histamină, substanță produsă de organism atunci când acesta intră în contact cu o substanță alergică. Din acest motiv, remediul împotriva alergiilor constă în tratamentul antihistaminic, cumulat cu scoaterea persoanei afectate de sub influența substanțelor alergene. Semnele de alergie variază de la caz la caz, ca formă de manifestare și intensitate, dar de regulă cuprind strănutul, nasul înfundat, tusea, lăcrimarea, ochii roșii, mâncărimea ochilor și a pielii, apariția de pete roșii pe tegument, oboseală, însă nu de puține ori pot căpăta aspecte mai severe, precum îngreunarea respirației, senzație de sufocare, chiar precipitarea unor crize de astm sau șoc anafilactic, acesta din urmă punând în pericol viața persoanei datorită modificărilor cardiovasculare pe care le produce”, spun specialiștii DSP.
Alergiile de sezon pot fi prevenite. De exemplu, concediile la malul mării sunt o bună metodă prin care se pot preveni alergiile de sezon, datorită faptului că polenul este „doborât” de razele ultraviolete. Câteva metode simple de reducere a simptomelor alergiilor sunt spray-urile nazale, dar și antihistaminele. De asemenea, este indicată aerisirea locuințelor și curățarea aparatelor de aer condiționat, evitarea animalelor, deoarece și acestea pot provoca alergii, și o curățare mai frecventă a covoarelor și pernelor, care pot dezvolta acarieni.
Cronologic, primele polenuri care apar în aer sunt cele de la arborii din lunci, salcia, alunul, arinul. De exemplu, luna aceasta începe sezonul așa-numitelor betulacee (stejarul, mesteacănul). Polenul acestora se extinde pe distanțe foarte mari și este, practic, aproape imposibil ca cineva să nu intre în contact cu aceste grăuncioare. Înspre vară, de la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, până în iulie, există marele grup al polenului de graminee, care este reprezentat de majoritatea ierburilor. Polenul de artemis și ambrosia poate provoca manifestări alergice și în lunile august și septembrie.