Militarilor din Garnizoanele Focșani, Buzău, Galați și Brăila li se va verifica capacitatea de reacție în cazul unor situații de urgență, verificările fiind efectuate la ordinul ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa. Exercițiul se va desfășura în Poligonul de la Smârdan, județul Galați, blindatele militarilor vrânceni fiind trimise deja către poligonul din Galați. Trecerea vehiculelor armatei a blocat ieri dimineață pentru câteva minute circulația normală a autovehiculelor civile la giratoriul de la Comcereal, intersecția străzilor 1 Decembrie și Anghel Saligny, cu bulevardele București și Unirii. Blindatele au mers către gară unde au fost „îmbarcate” într-o garnitură de tren cu destinația Galați.
Militarii vor fi evaluați chiar de ministrul Dușa și de șeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă. „Marți, 14 aprilie, începând cu ora 18.00, la nivelul Comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău și al structurilor subordonate din garnizoanele Focșani, Galați și Brăila, a fost inițiat un exercițiu de verificare a gradului de pregătire și executare a comenzii și controlului pentru deplasarea forțelor din garnizoanele de dislocare la pace în poligonul Smârdan, din județul Galați, precum și de evaluare a activităților de instruire ale acestor structuri, prevăzute a se desfășura în cadrul exercițiului „Wind Spring 15″. Activitatea de alertare a fost ordonată de către ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, iar verificarea modului de desfășurare a acesteia este efectuată împreună cu șeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă”, au precizat reprezentanții Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani.
Exercițiul multinațional „Wind Spring 15” se va desfășura în perioada 16 – 30 aprilie, în poligonul Smârdan, din județul Galați, și la Centrul Administrativ Aerian Mihail Kogălniceanu (CAAMK), din județul Constanța, cu scopul antrenării în comun, într-o concepție unitară, a militarilor din țări membre ale NATO și partenere, pentru menținerea capacității operaționale a structurilor și îndeplinirea cerințelor specifice de interoperabilitate și standardizare ale Alianței Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene.
La acest exercițiu participă peste 2.200 de militari cu armament și tehnică de luptă, din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, României și Statelor Unite ale Americii, care vor desfășura activități de planificare operațională, trageri de luptă și vor rezolva situații tactice complexe. „Wind Spring 15” face parte din seria activităților de instruire în comun, care se desfășoară atât în țară, cât și în afara teritoriului național, în cadrul Operației „Atlantic Resolve”, pentru aplicarea măsurilor de reasigurare adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind menținerea stabilității și securității regionale, în actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.