Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO și GALERIE FOTO: Acțiune de conștientizare a autismului, la DGASPC Vrancea


Zeci de copii, unii afectați de tulburări din spectrul autist, alții fără astfel de probleme, atât din comunitate cât și din centrele Direcției pentru Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, au participat, ieri, la activitățile organizate de instituție cu prilejul Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului. Împreună cu specialiștii Direcției, ei și-au dat drumul imaginației pictând și modelând diverse figurine. Totodată, copiii s-au întrecut în a se transforma în prinți, prințese, pisicuțe, cățeluși etc., așteptând care mai răbdători, care mai nerăbdători să fie pictați pe față. Ei au avut la dispoziție, de asemenea, o mulțime de prăjituri delicioase și sucuri pregătite special pentru această zi de către organizatori.
    Una dintre mămicile venite cu copiii la eveniment a arătat că părinții care au micuți cu tulburări din spectrul autist și care se confruntă cu mari probleme, trebuie să fie curajoși, să vorbească despre experiența lor și să-și iubească din tot sufletul copiii, așa cum sunt. „Eu am doi copii cu astfel de tulburări, Marius cu autism și Mihai cu ADHD. Ne confruntăm cu mari greutăți, cum ar fi lipsa banilor, a terapiilor, specialiștii existenți sunt foarte aglomerați și nu sunt suficiente ore pentru a lucra cu copiii, noi de exemplu mergem doar de două ori pe săptămână și e foarte puțin. Sunt copii mulți, terapeuți puțini, banii așa cum sunt, dar nu avem altă posibilitate decât să ne împăcăm cu această situație, să luptăm și să mergem mai departe. Părinții care au copii cu astfel de probleme trebuie să aibă răbdare multă, să fie atașați de copii, să-și spună punctul de vedere, să-și povestească mai departe problemele, să nu țină în ei pentru că este periculos! Pot să cadă în depresie așa cum am pățit și eu… Părinții trebuie să aibă curaj, să conștientizeze problemele copilului, dar totuși să nu-l trateze ca pe un copil cu probleme. Copilul trebuie să fie iubit natural. Să fie ca un copil normal”, a spus Gabriela Teodorescu, de 36 de ani, din Focșani.

   Lampioane albastre – simbol al speranței

    Trecătorii de pe Bulevardul Gării au putut vedea, dincolo de gardul DGASPC Vrancea, împodobit cu baloane albastre, și un pomișor pe crengile căruia se aflau baloane albastre, o floare minunat lucrată din hârtie alb-albastră, o căsuță în care copiilor le plăcea atât de mult să se refugieze, dar și un banner vizibil de la distanță, montat pe peretele clădirii instituției, care povestea tuturor despre însemnătatea zilei de 2 aprilie – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. „Această zi este foarte importantă pentru noi întrucât lucrăm într-un centru specializat pentru copii cu tulburări din spectrul autist, din cadrul DGASPC Vrancea. De serviciile acestui centru beneficiază aproximativ 32 de copii, este vorba de intervenție specializată, diagnoză, și intervenție specifică, logopedie, kinetoterapie, educație specializată. Am invitat, aici, copiii noștri beneficiari ai centrului, împreună cu alți copii din comunitate și din cadrul altor servicii de Protecția Copilului, să ne bucurăm împreună de această zi. La final, vom lansa lampioane albastre care să fie un simbol al speranței noastre că lucrurile evoluează într-o direcție pozitivă”, a declarat Lavinia Budescu, șefa centrului de zi pentru copii cu dizabilități neuromotorii și pentru copii cu tulburări din spectrul autist, din cadrul DGASPC Vrancea.
    La evenimentul organizat de DGASPC au participat și reprezentanți ai Centrului „Micul Prinț”, împreună cu psihologul Alice Pruteanu, directorul acestuia. „Anul acesta, această zi este și mai frumoasă pentru că toate manifestările sunt în comun, toate centrele dedicate copiilor cu tulburări de spectru autist s-au reunit. Acum (ieri-n.r.), dimineață, suntem la DGASPC, iar după-masă suntem pe stradă, unde invităm pe toată lumea la Marșul Autismului”, a declarat Alice Pruteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?