Piețarii din zona Piața Moldovei au fost verificați, ieri, de ofițeri de la Poliția Economică Vrancea. Au fost verificate în special persoanele care au autorizație ca PFA, Întreprindere Individuală sau Asociație Familială și care trebuie să își vândă produsele doar prin casa de marcat fiscală și trebuie să prezinte documente de proveniență pentru mărfuri. Au fost dispuse și sancțiuni pentru cei găsiți în neregulă. „Nu am avut casă de marcat și au confiscat banii pentru toate produsele pe care le-am vândut până acum. Am vândut aproape 60 kilograme de cartofi și mi-au luat toți banii”, ne-a spus unul dintre piețarii amendați de Poliția Economică.
Ceilalți piețari care se știau cu probleme au acoperit repede tarabele și s-au retras pe marginea pieței, de unde urmăreau traseul polițiștilor. „Așa e în fiecare an, controale de Paște și de Crăciun. Apoi se liniștesc, nu mai vin pe aici. Nu e normal ce se întâmplă, să vină să confiște o pungă de urzici dacă nu ai casă de marcat”, ne-a spus un alt piețar, care își supraveghea taraba cu mărfurile acoperite de saci.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean spun că acțiuni precum cea derulată în Piața Moldovei fac parte din planul comun de inspecții prevăzute pentru perioada Sărbătorilor Pascale din acest an. „Se acționează în baza planului comun de acțiuni ce vor fi întreprinse în județul Vrancea pentru protejarea sănătății și siguranței cetățenilor în perioada sărbătorilor Pascale din 2015. Se verifică, printre altele, documentele de proveniență, termenul de valabilitate al produselor expuse spre comercializare, respectarea prevederilor legii evaziunii fiscale”, a afirmat subcomisar Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.
Comercianții au închis tarabele din Piață
Aproape zece la sută dintre comercianții din Piața Moldovei au închis tarabele de frică să nu fie amendați de inspectorii antifraudă sau de alte instituții de control. Cei care au PFA așteaptă să se termine iureșul cu antifrauda, iar micii producători agricoli aleargă acum după toate documentele potrivit noii legislații. „Întâi au fost cei de la antifraudă, apoi cei de la finanțe, acum au venit cei de la Poliția Economică. Oamenii sunt speriați. Cred că aproape zece la sută din mesele care erau închiriate au fost practic închise de vânzători”, ne-a spus un reprezentant al Administrației Piețelor. Acesta a arătat că o parte din primăriile din județ încă nu au eliberat noile atestate de producător și carnete de comercializare, așa cum cere legislația nouă.
Unele primării au eliberat adeverințe prin care au confirmat că persoanele în cauză sunt producători agricoli dar, din diferite motive, nu pot elibera noile documente. Un astfel de caz este la Gologanu. Primarul Dumitru Robu ne-a spus că întârzierea se datorează faptului că nicio asociație de producători agricoli, cu excepția celei a crescătorilor de albine, nu s-a înscris la nivelul comunei pentru vizarea atestatului de producător. Ori, această viză este obligatorie pentra ca primarii să semneze atestatele. „Abia marți a fost rezolvată această problemă, când la Consiliul Județean s-a aprobat ca viza să fie pusă și de Camera Agricolă. De acum putem respecta procedura și putem să eliberăm noile documente”, ne-a spus primarul din Gologanu, Dumitru Robu. Acesta a mai arătat că nu este o procedură foarte diferită față de cea anterioară. Mai greu va fi cu carnetul de comercializare. „Noi avem oameni care vin zilnic în Piață, cu lactate, cu legume și care vor termina foarte repede aceste carnete de comercializare. Ar fi trebuit să aibă mai multe file, să nu vină la două săptămâni să schimbe carnetele”, a adăugat primarul Robu.
Cum se obține atestatul de producător
Å¢ăranii vrânceni pot obține avizul pentru atestatul de producător de la specialiștii Camerei Agricole Vrancea sau cei ai Direcției Agricole. Cele două instituții au fost desemnate de Ministerul Agriculturii, respectiv Consiliul Județean, să acorde acest aviz pentru localitățile în care nu a fost înregistrată nicio structură asociativă profesională/patronală/sindicală din agricultură. Legea 145 din 2014, care stabilește noile condiții în care se poate desfășura comerțul cu produse agricole în piețe, precizează că atestatul de producător agricol se eliberează de către primării în termen de cinci zile lucrătoare de la data depunerii solicitării de către fermier.
Pentru obținerea documentului este nevoie de un atestat consultativ de la o structură asociativă din agricultură care să fie înregistrată la primărie și care să nominalizeze o persoană care să se ocupe de această activitate.
Noua lege stabilește că țăranii pot comercializa produse agricole doar dacă au atestat de producător și carnet de comercializare. Atestatul de producător va fi eliberat de primării doar după o verificare a suprafețelor de teren deținute de țărani sau a animelor din gospodărie. Atestatul de producător are o valabilitate de un an calendaristic de la data emiterii. Ulterior, la comercializare, țăranii trebuie să utilizeze carnetul de comercializare. Dacă vând în piețe, atunci trebuie să scrie, în fiecare zi, cantitatea de produse comercializate. În rest, pentru orice vânzare de produse agricole, fermierii trebuie să scrie cantitățile vândute pe filele din carnetul de comercializare. Această obligație se aplică „pentru orice fel de vânzare de produse agricole, în orice cantitate și structura sortimentală, indiferent de calitatea cumpărătorului”.
Legea aduce amenzi consistente pentru primarii care semnează în alb atestate de producător sau carnete de comercializare. Minimul amenzii este de 15 mii lei și se ajunge la 22.500 lei. O noutate este și extinderea categoriilor de funcționari care pot constata și sancționa neregulile în folosirea documentelor și vânzarea produselor în piețe. Printre cei care pot face verificări în piețe se află și inspectorii antifraudă de la Agenția Națională de Administrare Fiscală.