Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Cum vor fi VERIFICATE proiectele fermierilor care vor 50 mii euro


Tinerii care vor să primească 50 mii euro pentru dezvoltarea unei afaceri în agricultură trebuie să respecte noi condiții pentru obținerea fondurilor europene. Spre deosebire de anii trecuți, specialiștii care au realizat Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 pun accent pe caracterul economic al exploatației agricole. Va fi o nouă generație de fermieri. Tinerii trebuie să fie înregistrați cel puțin ca PFA, să aibă pregătire în sectorul agricol pentru care au obținut finanțarea europeană iar producția din fermă trebuie să fie comercializată în valoare de minim șase mii de euro anual.
    Consultantul de la GAL Valea Râmnicului Virgiliu Bobocea a arătat care sunt câteva dintre deosebirile la acordarea finanțării pentru submăsura 6.1 Instalarea tinerilor fermieri, comparativ cu vechea măsură prin care tinerii primeau bani europeni până în 2014.
    În primul rând, exploatația agricolă trebuie să fie înregistrată de solicitant, în nume propriu, conform formei de organizare pentru accesarea sprijinului, la Primărie în Registrul Agricol, la APIA în Registrul Unic de Identificare și la ANSVSA în Registrul Exploatațiilor – după caz, înainte de solicitarea sprijinului financiar pentru instalarea tinerilor fermieri. „Tânărul trebuie să aibă un certificat de calificare în domeniul pe care vrea să îl acceseze. Cu acel certificat merge la Registrul Comerțului pentru autorizare”, a explicat consultantul Virgiliu Bobocea. Acesta a adăugat că tinerii vor putea obține puncte dacă vor prelua alte exploații agricole înregistrate la APIA. Acestea trebuie preluate cu toate suprafețele și animalele din evidențe.
    Alte noutăți se referă la condițiile care trebuie menționate în planul de afaceri și îndeplinite ulterior obținerii finanțării. Consultantul Virgiliu Bobocea atrage atenția că la această submăsură, tinerii fermierii trebuie să îndeplinească obiectivul de comercializare a producției proprii în procent de
minimum 20% din valoarea primei tranșe de plată, demonstrată prin documente justificative. În cazul în care fermierul vrea să crească animale, planul de afaceri va prevedea în mod obligatoriu amenajări de gestionare a gunoiului de grajd conform normelor de mediu. O noutate se referă la stabilirea domiciliului tânărului fermier care trebuie să se mute în localitatea în care exploatația este înregistrată. De asemenea, dacă vrea să aibă și un alt loc de muncă, tânărul fermier trebuie să găsească un serviciu fie în aceeași localitate, fie într-o localitate limitrofă. Aceasta poate fi o comună vecină sau cel mai apropiat oraș. „De exemplu, la Dumitrești, un tânăr fermier poate să aibă un loc de muncă la Râmnicu Sărat, un oraș limitrof mai apropiat decât Focșaniul”, a explicat Virgiliu Bobocea.

    Cum vor fi verificate proiectele tinerilor fermieri

    Proiectele depuse de tinerii fermieri vor fi verificate ținând cont de cinci principii de selecție. Un prim principiu unde se acordă maxim 30 puncte este cel al sectorului prioritar care vizează sectorul zootehnic (bovine, apicultură, ovine și caprine) și vegetal (legumicultură, inclusiv producere de material săditor, pomicultură și producere de sămânță). Numărul maxim de puncte, 30, este obținut de proiectele referitoare la creșterea de bovine, respectiv legumicultură. 25 de puncte vor fi obținute de proiectele din apicultură, respectiv producere de sămânță și material săditor, iar 20 puncte de crescătorii de ovine și caprine, respectiv pomicultură.
    Al doilea principiu este cel al comasării exploatațiilor prin care se ține cont de numărul exploatațiilor preluate integral. Prin acest principiu se sprijină comasarea terenurilor agricole, astfel încât tinerii fermierii să lucreze suprafețe cât mai mari de terenuri iar exploatațiile să poată produce profit. Cele mai multe puncte, 15, sunt obținute de solicitantul care preia integral minim trei exploatații agricole, zece puncte va primi cel care preia două exploatații agricole și cinci puncte fermierul care preia cel puțin o exploatație. „Pentru a beneficia de punctaj conform criteriului de selecție, preluarea exploatațiilor se realizează unitar, cu toate suprafețele și animalele, așa cum apar înregistrate la APIA și/sau la ANSVSA și în Registrul Agricol”, se arată în Ghidul Solicitantului.
    Al treilea principiu este al nivelului de calificare în domeniul agricol unde maximum de puncte, 25, este pentru absolvenții de studii superioare în domeniul agricol. Cei care au absolvit studii postliceale și liceale în domeniu primesc 20 de puncte, iar 10 puncte vor primi cei care au o „formare profesională care conferă un nivel de calificare superior nivelului minim obligatoriu solicitat prin eligibilitate și anume, prin curs de calificare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară de cel puțin nivel 1 de calificare profesională, conform legislației aplicabile la momentul acordării certificatului de calificare profesională”.

   Hărți cu potențialul agricol din fiecare localitate vrânceană

    Al patrulea principiu de selecție al proiectelor depuse de tinerii fermieri este cel al potențialului agricol care vizează zonele cu potențial determinate în baza studiilor de specialitate. Dacă proiectul este implementat într-o zonă cu potențial ridicat atunci primește 25 puncte, iar dacă este într-o zonă cu potențial mediu va primi 20 puncte. În schimb, dacă zona este cu potențial redus, nu va primi niciun punct. De exemplu, un tânăr care vrea să investească în Cîrligele într-o fermă zootehnică va primi 25 puncte dacă este vorba de o fermă de bovine sau suine crescute în sistem închis, unde potențialul este ridicat, și 20 puncte dacă vrea să crească ovine. Iar dacă vrea să crească animalele pe pășune, atunci proiectul va primi 0 puncte pentru că este o localitate cu potențial redus la pășunatul liber.
    Al cincilea principiu este cel al raselor sau soiurilor autohtone. Este vorba despre cinci puncte care pot fi obținute de un solicitant care își propune sau demonstrează că deține sau dezvoltă în exploatația agricolă și „prevede în cadrul Planului de Afaceri că va păstra și dezvolta nucleul de rase (rasele vor fi certificate și se vor regăsi în Registrul Genealogic al raselor), respectiv soiuri autohtone (conform Catalogului oficial al soiurilor românești aprobat de către ISTIS) pe toată durata de implementare a proiectului”.

   Consultantul nu e obligatoriu dar e necesar

    Cel mai important sprijin pentru tinerii fermieri trebuie să vină de la consultantul angajat pentru întocmirea documentației. Submăsura 6.1 privind instalarea tinerilor fermieri presupune o documentație complexă, etape care trebuie respectate și pentru care este nevoie de un sprijin de specialitate. Așa că angajarea unui consultant de specialitate deși nu este obligatorie va fi  necesară dacă fermierii vor ca proiectele lor să primească finanțarea europeană.
    Însă angajarea unui consultant trebuie făcută în baza unui contract riguros, cu drepturi și obligații pentru ca fermierii să nu fie abandonați după depunerea proiectului. Pentru a veni în sprijinul fermierilor, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a realizat un model orientativ de Contract de Prestări Servicii de Consultanță. Acesta a fost realizat în urma dezbaterilor avute cu beneficiari PNDR 2007 – 2013, care au solicitat îndrumări cu privire la conținutul și clauzele contractelor de consultanță, precum și ca urmare a observațiilor făcute de experții AFIR în procesul de a verificare a proiectelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?