La sediul Instituției Prefectului s-a desfășurat ieri, o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea. În cadrul acesteia au fost avizate procesele verbale de pagube întocmite ca urmare a deplasării în teren a specialiștilor din comisia mixtă stabilită prin ordin al Prefectului Județului Vrancea, pentru evaluarea și constatarea pagubelor produse în urma alunecărilor de teren la nivelul comunelor Negrilești și Jariștea. În comuna Jariștea comisia mixtă a stabilit că, în urma topirii zăpezii și a precipitațiilor din prima parte a lunii martie, au fost generate alunecări de teren care au condus la afectarea unui teren aflat în proprietatea Schitului Buluc pe o suprafață de 3000 metri pătrați, fiind, totodată, afectat cimitirul pe 30 metri pătrați și două anexe (un grajd și o magazie). În ceea ce privește Biserica din lemn „Sfânta Treime”, monument istoric, la momentul efectuării constatării nu se afla în pericol, fiind la o distanță de aproximativ 30 metri liniari de vârful alunecării.
La nivelul comunei Negrilești au fost evaluate pagubele înregistrate la o locuință care prezintă avarii structurale, fiind în pericol de prăbușire. „De asemenea, reprezentantul Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Buzău Moldova – Sud a prezentat o informare privind necesitatea care a stat la baza pornirii stațiilor de pompare de evacuare SPE 4 Măicănești și SPE 2A Râmniceni, în data de 18.03.2015, precum și SPE 2 Leica și SPE 3 Nănești, în data de 30.03.2015. Astfel, au fost pornite cele patru pompe în baza aprobării Președintelui CJSU, ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase cumulate cu topirea bruscă a zăpezii”, au mai transmis reprezentanții ISU.
Au fost, de asemenea, prezentate pagubele produse ca urmare a alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice periculoase din ultimele zile și măsurile necesare a fi întreprinse în perioada imediat următoare. Astfel, prin Ordin al Prefectului au fost constituite comisiile mixte formate din specialiști de la mai multe instituții care se vor deplasa în fiecare unitate administrativ teritorială afectată, vor evalua fizic pagubele și vor stabili măsuri în consecință, documentele întocmite la fața locului urmând a fi supuse avizării membrilor comitetului.