Pacienții vor beneficia de mai multe servicii medicale gratuite, de astăzi. Guvernul a aprobat, pe 25 martie, pachetele de servicii și Contractul-cadru privind reglementarea condițiilor acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Actul normativ adoptat de Executiv aduce o serie de noutăți în scopul creșterii accesului la serviciile medicale, atât pentru persoanele care pot dovedi calitatea de asigurat, cât și pentru cele neasigurate.
Persoanele neasigurate vor beneficia de pachetul minimal de servicii, în el fiind introduse mai multe servicii, printre care consultația preventivă și consultațiile pentru supravegherea evoluției sarcinii și lehuziei. Printre criteriile pe baza cărora se efectuează internarea pacienților în regim de spitalizare de zi a fost introdus și cel epidemiologic pentru bolnavii care necesită tratament pentru afecțiuni care nu necesită izolare. În prezent, există doar criteriul de urgență medico-chirurgicală.
În ceea ce privește persoanele asigurate, care beneficiază de pachetul de servicii de bază, au fost introduse serviciile de administrare de medicamente – intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, după caz, acordate de medicii de familie asiguraților din listă, în timpul programului de lucru, în cabinet. S-a dublat numărul maxim de consultații la domiciliu ce pot fi acordate lunar de medicii de familie, de la 21 la 42. Pentru a crește accesul persoanelor asigurate la serviciile medicale, spirometria a fost introdusă în cadrul serviciilor adiționale ce pot fi acordate de medicii de familie. De altfel, va crește și numărul consultațiilor medicale de specialitate care pot fi acordate pentru afecțiuni cronice. Mai exact, se vor acorda trimestrial patru consultații fiecărui asigurat, dar nu mai mult de două pe lună.
Vaccinarea copiilor cade exclusiv în sarcina medicilor de familie, potrivit actului normativ, iar spitalele care au contract cu casa de asigurări de sănătate vor fi obligate să asigure bolnavilor internați tratamentul de care au nevoie, fiind interzis să mai trimită pacienții să-și cumpere medicamente sau materiale sanitare, pe care ulterior să le deconteze. Cine plătește, poate reclama acest lucru.
După 1 aprilie, coplata poate fi percepută numai pentru asistența medicală ambulatorie pentru specialitatea clinică de reabilitare medicală, domeniu pentru care nu este prevăzută în prezent. Asigurații vor plăti minim 5 lei – maxim 10 lei/ serie de proceduri. De astăzi, se vor derula 29 de programe naționale de sănătate, dintre care 15 programe naționale cu impact major asupra sănătății publice vor fi derulate și finanțate de Ministerul Sănătății, iar 14 vor fi derulate și finanțate de CNAS. Programele naționale de sănătate publică se adresează atât persoanelor asigurate, cât și neasigurate.
În cadrul Programului național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană, va fi reluată procedura de fertilizare in vitro și embriotransfer, în cazul cuplurilor afectate de disfuncții ale sistemului reproductiv, care au nevoie de tratamente pentru a avea copii.
Medicul de familie, schimbat în baza cardului de sănătate
Asigurații vor putea, potrivit noului act normativ, să își schimbe medicul de famile, după cel puțin șase luni de la momentul înscrierii pe lista acestuia, în baza cardului de sănătate și a unei cereri de înscriere prin transfer. Persoanele care n-au card de sănătate din diverse motive justificate (refuză folosirea din motive religioase/de conștiință, au sub 18 ani, nu li s-a emis cardul, urmează să li se emită un duplicat) își vor putea schimba medicul de familie doar în baza cererii de înscriere prin transfer.
În ceea ce privește medicina dentară, serviciile care puteau fi acordate gratuit doar copiilor cu vârsta de până la 18 ani, pot fi prestate acum tuturor asiguraților, indiferent de vârstă.
S-au introdus și servicii paraclinice noi, cum ar fi examenul radiologic articulații sacro-iliace, ecografia transrectală, Computer Tomograf buco-maxilo-facial nativ sau Rezonanță Magnetică Nucleară sinusuri.