Medicii de familie vor face mai multe vizite la domiciliu

7
2199


Medicii de familie sunt nemulțumiți de proiectul privind modificarea pachetelor de servicii și a Contractului cadru propus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Propunerile CNAS au fost discutate punct cu punct, ieri, de medicul Grigore Hanță (FOTO), președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social. Concluzia discuțiilor ar fi că atât timp cât bugetul pentru medicii de familie rămâne neschimbat, nu se poate vorbi de o îmbunătățire a asistenței medicale primare, ci doar de o redistribuire a sărăciei.
Medicii de familie sunt nemulțumiți în primul rând pentru că, prin proiectul de modificare, se încearcă schimbarea condițiilor prevăzute în Contractul cadru, document semnat pentru 2014 și 2015. Adică schimbarea regulilor în timpul jocului. Medicul Hanță a arătat că în vreme ce se dorește schimbarea Contractului, cei de la CNAS nu modifică și bugetul alocat medicilor de familie. „Finanțarea bugetară este neschimbată în condițiile în care au crescut prețurile, a crescut salariul minim pe economie, iar cabinetele medicilor de familie trebuie să respecte legislația muncii”, a afirmat medicul Grigore Hanță.
O altă modificare propusă, asupra căreia se pare însă că s-a revenit și nu se va regăsi în varianta finală, viza schimbarea venitului pentru medicii de familie, respectiv 20% pentru plata per capita și 80% pentru plata pe serviciu. Prezent la ședință, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Mihai Copaci, a afirmat că în urma negocierilor s-a convenit să se rămână la procentul actual de 50-50.
De asemenea, o altă modificare care a trecut de negocieri vizează dublarea numărului de consultații la domiciliu, care se va dubla, de la 21 la 42. Chiar și așa, medicii arată că este insuficientă această dublare a numărului de consultații, care vor fi decontate de CNAS, deoarece numărul de pacienți pe care medicii sunt obligați să îi vadă la domiciliu este mult mai mare. Medicii sunt obligați să viziteze pacienții nedeplasabili și copiii care au vârsta mai mică de un an, iar decontarea se face printr-o procedură birocratică, în baza unui Caiet de deplasare rămas de dinainte de 89. 
O altă problemă ridică a fost aglomerarea cu pacienți a Unității de Primire Urgențe (UPU). Medicul Grigore Hanță a arătat că serviciul UPU este supraaglomerat nu din cauza medicilor de familie, ci pentru că nu sunt solicitate documente de asigurat persoanelor care ajung acolo. „Accesarea și asistența medicală acordată în UPU nu este urmată întotdeauna de emiterea de documente pacientului, din care să rezulte clar: motivele solicitării de servicii, investigații și rezultate investigațtii, diagnostic, tratamente efectuate în urgență, tratamente recomandate la externare din UPU, documente de finalizare a actului medical. De cele mai multe ori,
pacientul revine la medicul de familie fără nici un document semnat și
ștampilat în UPU, ceea ce nu este normal”
, arată medicul Hanță. 
Totodată, medicii de familie atrag atenția că limitarea la media de 20 consultații/zi este expresia unui buget insuficient al CNAS pentru plata serviciilor medicilor de familie, deși „dreptul asiguratului de a primi medicamente compensate nu trebuie îngrădit și nici al furnizorului de a acorda servicii plătite, în afara orelor contractate cu casa de asigurări”.
Cerințele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here