GALERIE FOTO: „Tradiții și folclor vrâncean” la cercul pedagogic pentru consiliere și orientare

1
2109


Casa Obștei de Moșneni din Tulnici a găzduit ieri, în cadrul cercului pedagogic pentru consiliere și orientare, o activitate culturală de mare amploare. Sub genericul „Tradiții și folclor vrâncean”, la manifestare au participat Ansamblul Folcloric „Păltinașii” de la Școala Gimnazială Paltin, coordonat de profesorii Ionel Tătaru și Daniela Doldor, formația de dans popular „Plai de dor” de la Școala Gimnazială Nistorești, coordonată de profesorii Mărioara Șogor și Mioara Bîrsan, grupul vocal „Hai vrânceni, la hora mare” de la Școala Gimnazială Vrâncioaia, coordonat de profesoara Săndica Ochian, Ansamblul folcloric „Dumbrava” de la Școala Gimnazială Bârsești, coordonat de profesoara Lucreția Istrate.
De asemenea, au fost prezente formația de dansuri populare „Hora lui Negrilă” de la Școala Gimnazială Negrilești, coordonată de instructor Cecilia Lechea și profesoara Alina Pintea, Ansamblul folcloric „Vornicii” de la Școala Gimnazială Păulești, îndrumat de profesoara Mărioara Popa și Claudia Roinița, dar și ansamblul „Steluțe vrâncene” de la Școala Gimnazială Herăstrău, coordonat de profesoara Marinela Drăcșanu, ansamblul de dansuri populare „Ciobănașul” de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani, coordonat de profesoarele Marilena Vâlcu și Mihalea Fiștoc, ansamblul vocal „Tulnici – gură de rai” de la Școala Gimnazială Tulnici, coordonat de profesoara Victoria Èšuțueanu. Nu au lipsit nici  rapsozii populari Dumitru Apostu – cântăreț la bucium, Ion Rusu și Nicu Babeș – fluierași din comuna Negrilești. Doamna cântecului popular vrâncenesc, solista Maria Murgoci, a încheiat activitatea, susținând un recital deosebit.
Activitatea a fost organizată și coordonată de directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Diaconu” din Tulnici Daniela Ciută și consilierul educativ Maricica Mengher. „Vrancea, străvechi pământ românesc, este înzestrată de Dumnezeu cu multe bogații, cu oameni harnici și credincioși care au păstrat cu sfințenie tradițiile și portul popular. Vrancea arhaică, care includea toate comunele din munții înconjurători care începe de la Vidra și urmează văile Putnei, ale Zăbalei și Nărujei: Vidra, Valea Sării, Bârsești, Negrilești, Tulnici, Păulești, Vrâncioaia, Nistorești, Năruja, Paltin, Spulber și Nereju, păstrează și azi tot cei mai frumos din esența ce ne definește ca popor. Activitatea a fost una foarte frumoasă și le-a adus aminte celor prezenți de rădăcinile de unde au plecat cândva. Noi, ca și gazde, ne-am bucurat să avem în mijlocul nostru atâtea formații de cântece, dansuri și voie bună”, a spus consilerul educativ Maricica Mengher. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here