Hunt Oil Company of Romania, subsidiară a grupului petrolier american Hunt Oil, vrea să contracteze servicii de prospecțiune seismică 3D în zona municipiului Adjud, pe o suprafață de aproximativ 230 km pătrați, printr-un acord cu o valoare estimată de 7,3 milioane euro, cu TVA. Contractul, cu o durată de 12 luni de la data atribuirii, vizează inclusiv obținerea permiselor și autorizațiilor, identificarea proprietarilor de teren și obținerea accesului pentru prestarea serviciilor, potrivit unui anunț al companiei.
Proiectul va fi finanțat de subsidiara grupului american din surse proprii. Serviciile vor fi contractate prin licitație deschisă, pentru prețul cel mai scăzut, termenul limită pentru primirea ofertelor fiind stabilit la 7 mai. Hunt Oil este una dintre cele mai mari companii petroliere independente din lume, iar activitățile principale ale acesteia se axează pe explorare și producție de țiței și gaze naturale în SUA și pe plan internațional.
În România, Hunt Oil are un parteneriat cu OMV Petrom (SNP), încheiat în 2010, pentru explorarea a două zăcăminte petroliere în Adjud și Urziceni.
La începutul lunii septembrie 2011, compania de construcții și foraj petrolier Dafora a anunțat începerea lucrărilor de foraj pentru sonda 20 Adjud, beneficiarii lucrării fiind OMV Petrom în parteneriat cu compania americană Hunt Oil. Este vorba despre o sondă cu adâncimea finală de 3.300 m, Dafora mobilizând o instalație de 350 tone, produsă și achiziționată din Germania. Primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, a afirmat că, din spusele specialiștilor, „reiese că în zona Adjudului sunt rezerve importante de petrol. Aceasta ar face ca, în anii următori, zona Adjudului să devină una din cele mai importante zone petroliere ale României. În continuare se fac prospecțiuni și a fost demarat un proiect de dezvoltare a zonei de exploatare Burcioaia”.
Tot în regiunea Adjudului, Petrom a descoperit un zăcământ de gaze cu un volum zilnic de 130.000 de metri cubi de gaze naturale (47,4 milioane de metri cubi pe an). Anunțul a fost făcut de companie în anul 2007. Cele două companii au anunțat la finele anului trecut descoperirea unui zăcământ de țiței și gaze în sudul județului Buzău, după o investiție comună în explorare de 5 milioane euro.
Conform ro.wikipedia.org, „prospecțiunea seismică reprezintă ansamblul lucrărilor desfășurate pentru punerea în evidență a structurii geologice a subsolului unei zone prin studierea fenomenelor care însoțesc propagarea undelor seismice. Aceasta este principala metodă folosită în prospectarea zăcămintelor de hidrocarburi și poate pune în evidență numai alternanțele de strate geologice, adâncimile și formele acestora, nu și tipul zăcământului (petrol ori gaze convenționale sau de șist). Acest aspect este elucidat numai după faza de explorare, când se perforează prin sonde stratul presupus a conține zăcământul căutat. Lucrările de Prospecțiune seismică se desfășoară în același mod, indiferent de tipul zăcământului căutat.”
Asemenea prospecțiuni au avut loc, de exemplu, la Băicoi, în județul Prahova. Într-un reportaj din România Liberă se arată că „pentru depistarea zăcămintelor de gaze și petrol se folosește „metoda seismică”, care constă în amplasarea în sol a unor dispozitive generatoare de unde sonore, ce se propagă prin straturile geologice până la adâncimi uriașe. O rețea de senzori (geofoni), îngropați la rândul lor în sol, măsoară modul în care pământul reflectă și refractă aceste unde sonore. Datele sunt interpretate de geofizicieni care realizează apoi o hartă a modului de dispunere a straturilor geologice până la adâncimi de 5.000 metri. (…)În perimetrul Băicoi, pentru a fi siguri că nu lasă nedescoperit nici un potențial zăcământ de țiței, căutătorii de petrol au împânzit zona cu 50.000 de senzori (fiecare având câte 12 geofoni) care măsoară undele sonore generate de 36.000 de surse. Cel mai adesea, undele sonore sunt produse prin detonarea unor încărcături de dinamită îngropate la 10 metri sub pământ, pentru ca energia undei să nu se disipeze în atmosferă, ci să fie absorbită în sol. Zilnic se produc 150 de detonări a câte 3 kilograme de dinamită, iar măsurătorile semnalului captat de rețeaua impresionantă de senzori sunt stocate pe hard-disk-uri și benzi magnetice. Un alt tip de sursă sunt „vibratoarele”, niște monștri pe roți cu greutatea de 35 de tone, care au o talpă vibratoare capabilă să genereze „mici cutremure punctuale”, inofensive pentru construcții, însă suficient de puternice pentru a se propaga prin straturile geologice și a fi măsurate de senzori.”
Articolul integral îl puteți citi pe http://www.romanialibera.ro/special/reportaje/de-ce-la-baicoi-explodeaza-zilnic-450-kilograme-de-dinamita-222444