Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Bonele pot munci cu contract de muncă, începând cu această lună


Persoanele care doresc să profeseze ca bone se pot angaja, începând din această lună, fie cu contract de muncă, fie pot lucra ca Persoane Fizice Autorizate. Părinții care caută femei care să le îngrijească prichindeii nu doresc însă să încheie contracte cu acestea, preferând să le plătească la mica înțelegere. Legea nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă are prevederi clare cu privire la cine poate și cine nu poate să devină bonă, atribuțiile minime ale acesteia, dar și sancțiunile ce le va suporta în caz că nu-și respectă obligațiile.  

    Persoanele care au nevoie de bone, și cele calificate pentru această meserie, trebuie să știe că, începând cu această lună, acestea pot fi angajate cu contract de muncă sau pot profesa ca persoane fizice autorizate (PFA). Legea nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 922 din 18 decembrie 2014.
Această prevedere legislativă nu este, însă, primită cu plăcere de către părinții care au nevoie de cineva care să le îngrijească copiii pe perioada cât ei sunt la serviciu. Cu toate că anunțuri privind angajarea de bone sunt destul de multe, persoanele care le-au dat nu doresc să încadreze pe cineva cu contract de muncă. „Caut bonă, creștere copil, cu program permanent”, sună unul dintre aceste anunțuri. La capătul firului, o voce plăcută, dar fermă, ne explică ce atribuții am avea dacă am fi de acord să lucrăm opt ore, pentru un salariu lunar de 600 lei. „Dar îmi faceți contract de muncă? Am calificare, am urmat cursuri de baby-sitter, am certificat și aș vrea să îmi meargă și vechimea că știți, aș vrea să am o pensie când o să vină vremea”, explic. „Nu, îmi pare rău, dar nu vă pot face contract. Nu-mi permit să suport și contribuțiile la stat”, răspunde vocea plăcută, ușor contrariată, dar și mai fermă, de la capătul firului.
    Încă o încercare, același rezultat! De această dată este vorba de „îngrijire copil part-time”. „Caut pe cineva să stea cu copilul după-amiaza, cât sunt la serviciu. Copilul are patru ani. Salariul ar fi cam 400 de lei lunar, plus unele beneficii”, spune mămica. „Este foarte bine. Dar îmi faceți contract de muncă? Am calificarea necesară și aș vrea să lucrez legal”, explic. „Exclus”, vine, sec, răspunsul. „Dar unde ați mai auzit așa ceva?! Ce lege, dom-le! Câștigați bani și tot nu vă convine?! Auzi, contract de muncă! Da ce sunt eu, fabrică?!”, și-mi închide telefonu-n nas!

    Bona cu contract de muncă, avantaj pentru ambele părți

    Totuși, cei care nu au rude care să le îngrijească prichindeii pe perioada cât sunt plecați la serviciu și singura soluție este să „plătească o femeie”, după cum se obișnuiește a se spune, trebuie să se gândească la faptul că un contract de muncă închiat cu acea femeie i-ar putea scuti de surprize neplăcute. Și asta pentru că bona care a semnat un contract de muncă pe care nu-l respectă poate să răspundă pentru abaterile constatate, după caz, disciplinar, contravențional, civil și penal. Și în situația în care bona este organizată ca persoană fizică autorizată (fiindcă legea oferă această posibilitate) aceasta raspunde pentru nerespectarea condițiilor contractuale, contravențional, civil și penal, în funcție de situație.
    Legea nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, act normativ ce se aplică începând cu această lună, prevede clar că poate fi bonă orice persoană fizică care îndeplinește următoarele condiții: este cetățean român sau străin, cu domiciliul sau reședința, de regulă, în aceeași localitate cu domiciliu/reședinta copilului; este cetățean străin cu drept de muncă în România și poseda un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat pentru profesia de bonă; are capacitate deplină de exercițiu;
este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; această condiție se dovedește cu certificat medical eliberat în condițiile legii; este aptă din punct de vedere psihologic, fapt dovedit obligatoriu cu raportul de specialitate; nu are antecedente penale, cu excepția faptelor săvârșite din culpă, dovedite prin certificat de cazier judiciar. Toate documentele care atestă îndeplinirea condițiilor de mai sus trebuie actualizate anual.
    „Prin titlu oficial de calificare a bonelor se înțelege: certificatul obținut în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr.129/2000 privind formarea profesională a adulților, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 375/2002, republicată; diploma, certificatul sau un alt titlu de bonă, recunoscute ori echivalate în conformitate cu prevederile Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare”, reglementează Legea nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă.

   Cine nu poate fi bonă

    Actul normativ prevede și situațiile în care o persoană nu poate exercita profesia de bonă. Astfel, nu poate profesa ca bonă persoana care locuiește împreună cu alte persoane care au suferit o condamnare penală definitivă, cu excepția celor care au săvârșit fapte penale din culpă, conform declarației pe propria răspundere, în situația în care îngrijirea copilului are loc la domiciliul bonei. Nu poate fi bonă nici persoana care: este decăzută din drepturile părintești prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau i-au fost interzise drepturile părintești ca pedeapsă complementară; suferă de boli cronice transmisibile; membrii de familie sau alte persoane care locuiesc cu acestea suferă de de boli cronice transmisibile, în cazul în care îngrijirea copilului are loc acasă la bonă; este dependentă de substanțe psihotrope sau stupefiante și/sau plante ori substanțe cu proprietăți psihoactive (se aplică și pentru membrii de familie ce locuiesc cu aceasta); i-a fost retras atestatul de asistent maternal.
    Cu siguranță, puțini dintre cei care caută „femeie îngrijire copil” prin mica publicitate se gândesc, înainte de a „bate palma” cu aceasta, la toate aspectele de mai sus. În cazul în care bona este angajată cu contract de muncă, monitorizarea ei este realizată de angajator, în baza respectivului contract încheiat între cele două părți. În cazul în care bona lucrează ca persoană fizică autorizată, monitorizarea activității ei se realizează în baza contractului de prestări servicii încheiat între reprezentantul legal al copilului și persoana fizică autorizată.
    Controlul privind îndeplinirea condițiilor necesare pentru exercitarea profesiei de bonă, precum și controlul privind calitatea serviciilor de îngrijire și supraveghere a copilului exercitate de aceasta se realizează de către instituțiile cu atribuții de control al calității în domeniul serviciilor sociale.

   Atribuțiile minime ale bonei

    Actul normativ aplicabil de luna aceasta prevede că în desfășurarea activității, bona îndeplinește un minim de atribuții, printre care îngrijirea și supravegherea copilului, hrănirea acestuia și acordarea primului ajutor în caz de îmbolnăvire sau accidentare a copilului. Tot în atribuțiile bonei intră și informarea reprezentantului legal al copilului cu privire la evoluția acestuia, precum și informarea de urgență a angajatorului referitor la apariția unor situații deosebite cu privire la copil. Bona mai are obligația să însoțească copilului la activități recreative, culturale, artistice, sportive și școlare proprii vârstei sau să-l sprijine pentru desfășurarea unor asemenea activități, precum și să realizeze activități de educare și dezvoltare a deprinderilor de viață independentă. Prin contract pot fi prevăzute și alte atribuții. Toate acestea sunt exercitate în baza unui plan de activități, stabilit de comun acord cu reprezentantul legal al copilului, în funcție de nevoile copilului și ale familiei acestuia.
    De menționat este faptul că bona pierde calitatea de a profesa și de a desfășura activități de îngrijire și supraveghere a copilului în următoarele situatii: în cazul în care nu mai este îndeplinită una dintre condițiile prevăzute de lege pentru exercitarea profesiei de bonă; nu sunt actualizate anual documentele care atestă îndeplinirea acestor condiții; intervine una dintre situațiile prevăzute de lege din cauza cărora o persoană nu poate exercita profesia de bonă.

Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?