Brutarii și voluntarii Cuptorului de Pâine Burcioaia Adjud și ai Cuptorului Bavarez Vîrteșcoiu, înființate și organizate de Crucea Roșie Vrancea în cadrul programului de economie socială, ca afaceri sociale cu impact social major, au participat la cea mai mare expoziție internațională din domeniul panificație-patiserie-morarit „GastroPan”, ce s-a desfășurat, zilele trecute, la Târgu Mureș. În cadrul celei de-a șaptea ediții a acestei expoziții s-a expus cea mai variată gamă de echipamente, ustensile, accesorii, ingrediente, concepte, soluții și tehnologii, care au putut fi văzute și experimentate. „Experiența GastroPan a fost una extrem de interesantă pentru mine. Am urmărit cu interes numeroase demonstrații tehnologice, am învățat diverse rețete, împletituri, am văzut unele din cele mai profesioniste echipamente, utilaje. Pot spune că am furat tehnica„, a spus Florin, unul dintre brutarii instituției vrâncene de caritate, în timp ce colega lui, Maria, a declarat că „nu găsesc cuvintele cu care să povestesc minunățiile pe care le-am văzut la târgul GastroPan. Mă bucur că fac parte din echipa de brutari ai Crucii Roșii Vrancea, de fapt ieșirea aceasta a făcut să înțelegem mai bine unde suntem noi astăzi cu startul afacerii noastre sociale «Cuptorul de Pâine Bavarez», și unde trebuie să ajungem, spre ce nivel să tindem”.
Grupul de brutari și voluntari vrânceni au povestit că la GastroPan au participat furnizorii și producători cu tradiție de la noi din țară, dar și furnizori europeni atrași de potențialul pieței românești, din peste 24 de state. Ei au prezentat cele mai recente inovații care îi pot ajuta pe producători să își eficientizeze activitatea și să își diversifice ofertele de produse și servicii, aspecte de care s-au bucurat și brutarii de la Crucea Roșie Vrancea. Ei au înțeles că pentru obținerea unui produs de calitate, și anume o pâine excelentă, concură foarte multe elemente: echipamentul profesional, calitatea materiei prime (făina) și, nu în ultimul rând, mâna și dăruirea brutarului. „Deși am experiență mare în panificație, ca brutar, prilejul de a fi prezent la târgul internațional GastroPan mi-a deschis noi orizonturi. Echipamentele, utilajele tehnologice m-au fascinat pur și simplu, le-am atins de foarte multe ori și m-am desprins greu de ele, dorind, de fapt, în sufletul meu, să le iau cu mine la Brutăria Bavareză a Crucii Roșii Vrancea. Avem și noi echipamente în brutărie, dar unele nu sunt ca cele pe care le-am văzut. Însă e aproape o certitudine că doamna director Davidean, în cel mai scurt timp, va îmbunătăți dotarea brutăriilor”, a spus Gicu, un alt brutar din echipa Crucii Roșii Vrancea, pentru care experiența participării la GastroPan a însemnat și o excursie, în care a văzut locuri din România pe care nu spera să le vadă vreodată. „Îi mulțumim pe această cale doamnei director pentru că a ales să ne scoată puțin din obișnuitul nostru de zi cu zi. Pentru mine a fost o adevărată excursie! Ne-a surprins iarna pe Oituz și cu sinceritate vă mărturisesc că, în afară de faptul că am auzit de Oituz, nu am ajuns niciodată pe acolo”, a mai spus Gicu.
Ultimele inovații în panificație, la cel mai mare eveniment de gen
Maeștri bucătari, brutari artizani, cofetari talentați, specialiști în decorarea torturilor, artiști în pictura sau sculptura culinară au venit la expoziția GastroPan pentru a-și împărtăși talentele cu vizitatorii. În paralel, peste 200 de brutari, cofetari și bucătari din toată țara au concurat pentru premii precum Pâinea și Tortul Anului 2015. Timp de trei zile, vizitatorii au fost așteptați cu o gamă largă de soluții și tehnologii, dar și cu demonstrații live susținute de specialiști premiați la cele mai mari competiții mondiale.
Totodată, cei prezenți la eveniment, printre care și brutarii și voluntarii Filialei vrâncene a Crucii Roșii, au asistat la demonstrații live susținute de specialiști premiați olimpic. Câteva din programele practice susținute pe durata celor trei zile de desfășurare a expoziției au fost: brutărie artizanală – coaceri demonstrative – maestru brutar premiat intern și internațional; decorarea deserturilor din turtă dulce – specialist artizan din România; procesare și modelare artistică din zahăr caramelizat (grilaj) – cofetar specializat din Ungaria, sculptură creativă în fructe și legume – echipă de bucătari specializați din Ungaria; pictură artistică pe suport de zahăr – maestru cofetar premiat olimpic; modelarea florilor și figurinelor din pastă de zahăr – cake designer român specializat în străinătate; modelarea zahărului (Isomalt) tras și suflat – cofetar din Ungaria, premiat la Olimpiada din Brazilia.
La cele opt categorii ale concursurilor GastroPan au fost premiate cele mai inovatoare produse de panificație, patiserie, cofetărie și gastronomie, dar și cele mai impresionante piese artistice din aluat, zahăr, fructe sau legume. Cele mai disputate premii au fost trofeele „Pâinea Anului 2015” și „Tortul Anului 2015”, care au fost înmânate câștigătorilor de către invitații speciali ai expoziției, specialiști de la cel mai înalt nivel al sectorului de profil: Peter Becker – președintele Uniunii Internaționale a Brutarilor și Cofetarilor (UIBC) și Michael Wippler – vicepreședintele diviziei de cofetărie din cadrul UIBC, care au venit din Germania special pentru expoziția GastroPan. „Pentru mine, expoziția GastroPan reprezintă foarte mult din momentul în care am pus pe picioare la Crucea Roșie Vrancea două afaceri sociale, cum sunt cuptoarele de pâine. Pentru brutari, persoane din mediul rural, calificate și angajate de Crucea Roșie Vrancea în cele două puncte de lucru, târgul reprezintă cel puțin același lucru. A fost locul cel mai potrivit care să-i motiveze, și de fapt să-i provoace să ridice standardul profesional cât mai sus, de la an la an. M-am bucurat să pot face asta pentru ei”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.