Doi focșăneni ambițioși, Petru Enoiu și George Marcu, pasionați de munte și de mersul pe bicicletă, vor pleca mâine spre Asia. Nu vor merge cu avionul sau cu mașina, ci cu bicicleta. Cât au de pedalat? Aproximativ 10 mii de kilometri, după cum ne-a spus Petru Enoiu, urmând să treacă prin opt țări, să parcurgă teritorii pustii, să intre în contact cu oameni care aparțin altor culturi și mai ales să treacă printr-un vast proces de autocunoaștere.
Întreaga călătorie va fi făcută prin forțe proprii, fără ca cei doi să folosească vreun alt mijloc de transport decât bicicletele și fără să aibă vreo echipă de suport în spate, care să-i salveze în caz de pericol. Echipamentele de care au nevoie pentru a dormi, a-și prepara câte ceva de-al gurii și pentru a se apăra de capriciile vremii, atunci când vor fi în pustiu și nu au unde să doarmă, se află pe suporturile de bagaje de pe bicicletele lor. Èările prin care vor trece sunt Bulgaria, Turcia, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kirghistan și China. Și-au stabilit traseul în detaliu, dar și obictivele turistice de vizitat.
Tinerii au anunțat și pe pagina de Facebook Cycle Silk Road că vor pleca spre China cu bicicleta: „Urmând o idee mai veche, vom pleca în Asia, direct din România, pe bicicletă, având în vedere că ne aflăm la numai o săptămână de pedalat de continentul asiatic. Asia este vatra de existență a unor străvechi imperii, civilizații și populații nomade, ce oferă nenumărate vestigii și care în ciuda tăvălugului globalizării, încă mai păstrează din cultura și tradițiile străvechi. Ideea noastră este de a descoperi o parte din ele și de a intra în contact direct cu oamenii, locurile, natura. Așadar, ne-am propus să străbatem Turcia de la vest la est prin platoul Anatolian și Capadocia, fostul Imperiu Persan (Iranul), fugitiv deșertul Turkmenistanului, să vedem orașele antice – Samarkand și Bukhara – și culorile fermecătoare ale Uzbekistanului. Vom intra apoi în ținutul muntos al Tadjikistanului, unde vom parcurge Autostrada Pamir, al doilea cel mai înalt drum internațional din lume (4.000 m) ce ne va conduce pe tarâmul iurtelor și al păstorilor semi-nomazi din Kîrghistan. Dacă ne mai țin picioarele, voința și alte multe ne vom continua periplul în China «sărind» cu trenul deșertul Takla Makan”.
Plimbarea va dura cel puțin jumătate de an
Petru Enoiu ne-a spus că nu sunt presați de timp și, bănuiește el, le va trebui cam jumătate de an să parcurgă traseul stabilit. „Nu avem o presiune legată de timp. Cred că vom avea nevoie de 6-7 luni să parcurgem acest traseu. Nu este ușor, pentru că plecăm pentru o perioadă lungă de timp, dar credem că pe bicicletă putem cunoaște o țară cu adevărat. Este o îmbinare între sport, natură, cunoaștere. Suntem pasionați de munte și de biciclete. Familia nu este foarte încântată de plecare, dar asta este pasiunea noastră. O astfel de deplasare este costisitoare. Am investit câteva mii de euro pentru echipamentele de care avem nevoie și pentru biciclete. Știm că vom întâmpina și dificultăți, dar vom trece peste ele. Avem la noi tot ce ne trebuie, pentru că vor fi și zone în care nu vom avea unde să dormim și atunci vom folosi cortul”, ne-a precizat Petru Enoiu.
Turul Europei în trei luni
Cei doi focșăneni nu sunt la prima experiență de acest gen. Au mai plecat pe două roți și spre alte destinații. „Am mai făcut tururi până acum, atât împreună cât și separat. Astfel, am făcut Turul Balcanilor, al Europei, Turul Angliei, dar și Turul Mării Egee. Până acum, cel mai mult a durat turul Europei, care a fost făcut în trei luni”, ne-a spus Petru.
Cei doi focșăneni sunt pasionați de mult timp de cicloturism, adică de călătoria cu bicicleta prin lume, care oferă o cu totul altă libertate decât mersul cu trenul sau cu avionul și un sentiment de satisfacție pentru că ai muncit pentru a vedea acele locuri.
Toți cei care vor să le ureze drum bun și să-i salute îi vor găsi marți dimineață, până la ora 9.00, în Parcul Tineretului din București, intrarea Șincai.