Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Portocala


Portocalul, după unii cercetători originar din China, după alții din India, a devenit în prezent extrem de popular nu doar pentru gustul său, ci și pentru beneficiile aduse sănătății. Cunoscute în Asia și Indonezia de mai bine de 2.000 de ani, portocalele au fost menționate în documente încă de pe vremea lui Confucius. Portocalul a fost adus de arabi în Occident. Din India, a trecut în Arabia, unde se numea naranj. Portocalele dulci au fost aduse în Europa în secolul al XV-lea de navigatorii portughezi și italieni. În sudul Franței, era numit naurange. Apoi, în engleză și franceză s-a transformat în orange. În olandeză, se numește ”sinaasappel” (măr chinezesc). În limba română, denumirea pomului fructifer portocal provine de la denumirea fructului său, portocală, care este un împrumut din limba greacă modernă.
Portocalul dulce (Citrus sinensis) este un arbore fructifer din genul Citrus, care face parte din familia Rutaceae. Este un hibrid cultivat încă din vremurile antice, o combinație între pomelo (Citrus maxima) și mandarină (Citrus reticulata). Există o mare varietate de portocali cu mari diferențe, fundamentale pentru calitatea și gustul fructului, care variază de la dulce la acru. Specia Citrus aurantium produce portocale amare utilizate pentru fabricarea băuturilor, marmeladelor și prăjiturilor. Grupul Navel caracterizat prin fructul lui mare și fără semințe, cu coacere precoce, nu este recomandat pentru sucuri. Portocalul de Galicia (Spania) este o varietate braziliană și se adaptează bine în regiunile călduroase.
În urmă cu 100 de ani, portocalele erau foarte scumpe și, ca atare, erau consumate doar de sărbători. Astăzi, cultivarea acestui arbore face parte din agricultura multor țări. Se cultivă în Statele Unite (Florida și California), în cea mai mare parte din țările mediteraneene și în alte țări, precum: Brazilia, Costa Rica, Belize, Cuba, Pakistan, China, India, Iran, Egipt, Turcia și Africa de Sud. Crește în general în regiuni umede. Fructul conține următoarele substanțe active: hesperidina, pectina; Acidul: ascorbic, citric; Alcaloizi: Betadina; Zaharuri: fructoză, galactoză; Vitamine (B2, B1, B6, și C); Minerale: fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc (în fruct).
Portocalele pot fi consumate atât ca atare, la o gustare, cât și încorporate în rețete culinare. În zilele noastre, sucul de portocale este o parte integrantă a unui mic-dejun sănătos. Portocalele sunt disponibile în două categorii: dulci și amare, fiind preferate mai mult în varianta lor dulce. Sucul trebuie consumat imediat după ce este obținut, deoarece vitamina C oxidează relativ repede.

Beneficii aduse sănătății
Cea mai importantă substanță activă este hesperidina, care are un rol semnificativ în reducerea hipertensiunii arteriale, a colesterolului „rău”, reduce riscul de infarct și de accident vascular și are proprietăți antiinflamatorii. Scade semnificativ riscul de a dezvolta artrita reumatoidă. Ea este prezentă în coaja de portocală și în pielița care învelește miezul. Potrivit unui studiu american, are potențialul de a scădea colesterolul fiind mai eficient decât anumite medicamente și nu are efecte secundare.
Prin vitamina B6, portocalele susțin producerea de hemoglobină și, datorită conținutului de magneziu, ajută la reglarea presiunii sangvine. Pentru hipertensivi, portocalele pot reduce valorile tensiunii. O singură portocală conține 116% din doza zilnică recomandată de vitamina C, care este vitală pentru un sistem imunitar puternic, ajutând la combaterea radicalilor liberi ce dăunează ADN-ului. Principalul rol al acestuia este să ne protejeze de boli, de aceea portocalele fac bine în diverse afecțiuni: răceli, gripă, infecții recurente la nivelul urechii etc. Un pahar de suc de portocale ne ajută să împedicăm scăderea masei osoase și, implicit, să prevenim osteoporoza, potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii americani.
Naringina, una dintre substanțele din clasa flavonoidelor, care se găsește din abundență în citrice (și roșii), este bine cunoscută pentru virtuțile sale în lupta cu cancerul. Oamenii de știință susțin că aceasta are capacitatea de a reface ADN-ul distrus din celule care favorizează apariția cancerului și în plus stimulează ficatul să ardă grăsimea în exces din organism. Anumiți compuși din portocală sunt eficienți în lupta împotriva cancerului esofagian, orofaringian (cancer al gurii și gâtului), cât și stomacal.
Cercetătorii au constatat că riscul de apariție a acestor tipuri de cancer este cu 40-50% mai redus. Două studii de specialitate japoneze au demonstrat că persoanele care beau în mod regulat cantități moderate de suc de portocale își reduc substanțial riscul de cancer hepatic, datorită aportului bogat de carotenoizi. Consumul alimentelor bogate în beta-criptoxantina, pe care o găsim în special în portocale, porumb, dovleac, papaya, ardei roșu și piersici, poate să scadă riscul de apariție a cancerului pulmonar.
Organizația Mondială a Sănătății a informat într-un raport că o dietă în care sunt incluse multe citrice are rolul de a proteja inima de bolile cardiovasculare datorită conținutului ridicat de potasiu și vitamina C. Potasiul, un mineral electrolit care se regăsește în portocale, contribuie la menținerea funcției cardiace în parametri optimi. Când nivelul potasiului scade, se instalează artimiile. Citricele aduc beneficii în numeroase afecțiuni precum: Alzheimer, Parkinson, artrită, astm, degenerescență maculară, diabet, scleroză multiplă, holeră, gingivită, funcționarea optimă a plămânilor, cataractă, colită ulcerativă și maladia Crohn. De asemenea, ajută la prevenirea obezității.
Portocala este considerată aliment cu calorii negative, având mai puține calorii decât necesită digestia acesteia. În curele de slăbire bazate pe fructe se recomandă între 3 și 5 portocale pe zi. Este important ca acestea să fie consumate nu înainte sau imediat după masă, ci într-o masa separată, doar de fructe, pentru că au alt timp de digestie și pot fermenta alte alimente. Antioxidanții din portocale protejează pielea de daunele radicalilor liberi care duc la îmbătrânire prematură. Cercetătorii Universității din Innsbruck (Austria) au descoperit că nivelul de antioxidanți conținut de portocale este maxim (în mod paradoxal) atunci când fructul este foarte copt și aproape trecut/stricat din punct de vedere ”gustativ”.
O portocală asigură 12,5% din necesarul zilnic de fibre, reducând astfel nivelul colesterolului și prevenind apariția aterosclerozei. Portocalele sunt extrem de benefice în cazul diabeticilor, zahărul natural din portocale, numit fructoză, previne creșterea nivelului de glucoză în sânge după masă. Funcționează și în cazul persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil, diminuând problemele cu constipația sau diareea. Portocala este un aliment eficient în remediul indigestiei cronice. Oferă liniște organelor digestive și suplimentează nutriția într-o formă de asimilare mult mai ușoară.
Un studiu publicat în British Journal of Nutrition informează că femeile care consumă 1/2 — 1 litru de suc de portocale, grepfrut sau mere în fiecare zi își reduc semnificativ riscul de a face pietre la rinichi. Sucul portocalelor reduce riscul formării calculilor renali și al instalării bolilor de rinichi. Potrivit specialiștilor, un pahar cu suc de portocale pe zi previne apariția ulcerului gastric. De aceea, se recomandă o dietă cu alimente bogate în vitamina C pentru a împiedica dezvoltarea infecțiilor cu Helicobacter pylori (bacteria care ne îmbolnăvește stomacul). Coaja acestui fruct, bogată în uleiuri esențiale, are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare. Folosită în ceai sau prăjituri, ține departe virusurile intestinale. În prezent, cercetătorii studiază rolul pe care-l pot avea în stimularea și buna funcționare a creierului.
Chiar dacă aceste fructe nu au un conținut impresionant în vitamina A sau în vitaminele din complexul B, s-a demonstrat ca substanțele nutritive din portocale sunt mult mai eficient absorbite de către organism, în comparație cu legumele, de exemplu. O portocală sănătoasă trebuie să aibă coaja ușor texturată, să fie fermă și grea pentru mărimea ei. Cele grele au conținut de suc mai mare decât cele buretoase și ușoare. Iată de ce, spun experții, atunci când consumăm citrice, e de preferat să nu aruncăm nimic. Nici măcar coaja care poate fi adăugată la ceaiuri, la deserturi sănătoase sau chiar la cosmetice preparate în casă.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?