Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Spitalul Judeţean a rămas fără medicamente și este supraaglomerat


Spitalul Județean de Urgență este supraaglomerat din cauza afecțiunilor respiratorii de sezon. De exemplu, în Secția de Pediatrie sunt internați 74 de copii, pe 45 de paturi. Mai mult, tot din cauza fluxului mare de pacienți, Spitalul Județean a rămas fără medicamente. „Din cauza supraaglomerării  din spital cauzată de viroze respiratorii, pneumonii și gripă, consumul de medicamente a crescut foarte mult. De axemplu, dacă pe tot parcursul anului trecut, s-au consumat 500 de fiole de Vancomicină, de la începutul anului și până în prezent s-au consumat 400 de fiole. Spitalul Județeam a demarat deja licitația pentru un nou stoc de fiole, dar și pentru toată gama de antibiotice, antitermice, analgezice și seruri necesare în tratarea acestor bolnavi”, ne-a declarat Alina Cosma, purtătorul de cuvânt al spitalului.

   Spitalele, în carantină

    Pe de altă parte, Spitalul Județean, ca și celelalte spitale din județ, sunt în carantină din cauza numărului foarte mare de afecțiuni de sezon. Astfel, spitalele au luat următoarele măsuri: restricționarea accesului vizitatorilor în secțiile cu pacienți vulnerabili, mai exact Terapie Intensivă, Chirurgie, Obstetrică ginecologie, Pediatrie, Nou născuți, Oncologie, Hematologie, Ortopedie, Ortopedie Infantilă și Urologie; triajul epidemiologic al personalului, triajul epidemiologic al vizitatorilor și aparținătorilor; folosirea echipamentului de protecție corect și complet de tot personalul care intră în contact cu pacienții; intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție; interzicerea consultațiilor ambulatorii în secțiile din spital.
    Suplimentar, la Spitalul Județean au fost luate și alte măsuri, tocmai pentru a preveni creșterea cazurilor de afecțiuni respiratorii. Este vorba despre: restricționarea accesului vizitatorilor în secții, limitarea la maxim două persoane, timp de vizită 10-15 minute pentru pacienții nedeplasabili. Vizitatorii vor fi echipați cu pelerină și mască, iar pentru pacienții deplasabili, vizitele se vor face în sălile de așteptare anexate fiecărei secții; responsabilizarea unui asistent pentru respectarea acestei măsuri; spălarea riguroasă a mâinilor după fiecare manevră medicală.

    Ce recomandă medicii

    Medicii se așteaptă ca în perioada următoare, din cauza fluctuațiilor de temperatură, să crească numărul cazurilor de viroze, pneumonii și gripă. Aceștia spun că simptomele specifice gripei sunt febra, lăcrimarea ochilor, scurgeri nazale, stare de oboseală nejustificată, dureri de cap foarte puternice, dureri musculare și lipsa poftei de mâncare. Ca măsuri generale de prevenție împotriva gripei se recomandă: evitarea aglomerărilor umane sau a contactului cu bolnavul de gripă; vaccinarea înainte de perioadele cunoscute ca fiind favorabile apariției gripei; vaccinarea antigripală în fiecare an; păstrarea unei igiene corporale riguroase și a spațiilor, care trebuie să fie aerisite, încălzite și luminoase.
    Cei care vor să se vaccineze pot achiziționa vaccinul din farmacii, fie se pot adresa medicilor de familie. Vaccinarea este utilă în orice moment, dar se recomandă a fi făcută la începutul sezonului rece. Din momentul în care a fost injectat, vaccinul are nevoie de o perioadă de 14 sau 15 zile pentru a dezvolta imunitatea împotriva virusurilor gripale.
    Categoriile de persoane care sunt predispuse la gripă sunt bolnavii cronici, în special cei cu afecțiuni respiratorii cronice, diabeticii și cardiacii, copiii și adulții cu astm bronșic, care au o evoluție gravă a bolii, personalul medico-sanitar, dar și persoanele vârstnice. „Trebuie evitată automedicația, iar prezentarea la medicul de familie să se facă la primele semne de boală. Tratamentul va fi recomandat de medicul de familie, în urma consultației, întrucât gripa se poate complica foarte repede. Este recomandată o alimentație echilibrată, bogată în legume și fructe”, mai spun specialiștii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?