Doi afaceriști din Vrancea, Vasile Bogdan, patronul Hotelului Unirea și Ion Diniță, s-au trezit în această dimineață cu poliția la ușă. Anchetatorii au efectuat percheziții la domiciliile celor doi, ei fiind suspectați că fac parte dintr-un grup infracțional organizat constituit în vederea săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală. Două dintre percheziții au avut loc șa Focșani și o alta la Gugești, acolo unde locuiește Ion Diniță, după cum ne-au spus sursele noastre.
Acțiunea este coordonată de DIICOT Vaslui și, în total, s-au făcut 54 de percheziții domiciliare și la sediile unor societăți comerciale. „În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2015, liderii grupării înființau societăți pe numele lor sau identificau persoane cu posibilități financiare reduse și care, în schimbul unor sume modice de bani, înființau sau preluau societăți comerciale. Ulterior, în numele acestor firme de tip fantomă care erau folosite în activitatea infracțională pentru emiterea documentelor financiar – contabile ce nu aveau la bază tranzacții reale, erau identificați clienții, (administratori de societăți comerciale) care, pentru a plăti către bugetul de stat taxe și impozite cu mult reduse decât cele reale conform tranzacțiilor desfășurate intenționau să intre în posesia facturilor fiscale fictive pe care apoi urmau să le înregistreze în contabilitate.
Totodată, beneficiarii facturilor fiscale fictive, intenționau să-și însușească din conturile societăților pe care le administrau, sume de bani, fapt pentru care îi contactau pe liderii grupării pentru a le emite documente financiar contabile care să ateste o achiziție nereală de bunuri, produse, servicii, etc. În baza acestor documente fictive, se virau în conturile bancare deschise în numele societăților controlate de liderii grupării, sumele de bani înscrise pe facturile fiscale, ulterior beneficiarii reali intrând în posesia acestora sume în numerar, plătind un comision (10% din valoarea sumei înscrisă pe factura fiscală fictivă), către suspecții ce controlau firmele fantomă. Valoarea prejudiciului constatat este în sumă de 8.500.000 lei”, se arată într-o informare a DIICOT.
În aceeași informare se mai precizează că la sediul DIICOT- Biroul Teritorial Vaslui vor fi aduse, în vederea audierii, un numar de 35 persoane, dar și că suportul de specialitate a fost asigurat de către Compartimentul de Operațiuni Speciale Vaslui și Serviciul de Informații și Protecție Internă Vaslui. „Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, mai transmit procurorii