Circa 60% din beneficiarii ajutoarelor alimentare europene vor primi încă un pachet cu alimente odată cu începerea procedurii de redistribuire. La nivelul județului Vrancea au rămas 45 mii pachete cu alimente care trebuie împărțite celor aproape 69 mii persoane aflate pe lista beneficiarilor. Repartizarea pachetelor se va face conform unei proceduri stricte, stabilite de Ministerul Fondurilor Europene și care nu depinde de pixul funcționarilor din primării.
Conducerea Prefecturii spune că fiecare primărie a primit înștiințarea cu procedura care trebuie respectată la acordarea pachetelor cu alimente.
„Am prevăzut că vor fi probleme la distribuirea pachetelor cu ajutoarele alimentare și am informat Ministerul Fondurilor Europene despre această situație. Ulterior am primit o informare de la minister referitoare la Hotărârea de Guvern 80 din 2015, privind redistribuirea pachetelor, care se va face în ordinea criteriilor de la articolul 3 al Hotărârii 799/2014 privind implementarea Programului operațional Ajutorarea persoanelor defavorizate”, a afirmat subprefectul Cristi Misăilă.
Inițial, pentru Vrancea au fost repartizate peste 184 mii pachete cu alimente, adică pentru 92 mii vrânceni. Aceasta deși pe listele de beneficiari realizate inițial și pe listele suplimentare au figurat puțin mai mult de 71 mii persoane. S-a ajuns în această situație deoarece este primul an în care este implementat Programul operațional Ajutorarea persoanelor defavorizate. Ulterior, fiind vorba de finanțări europene, autoritățile de la București nu au mai putut modifica grupul țintă, adică lista de beneficiari eligibili. Iar pe listă nu au fost trecute cazuri în care, de exemplu, o persoană nu are niciun fel de venit. S-a ajuns în situația ca, la redistribuire, numărul de pachete să fie prea mic față de numărul de beneficiari.
Lista criteriilor care trebuie aplicate de primării la redistribuirea pachetelor prevede că primii pe listă sunt persoanele care se încadrează în categoria cu venit minim garantat, conform legii 416. Următorii sunt cei care se încadrează în categoria celor care primesc alocație pentru susținerea familiei. Urmează persoanele care se încadrează în categoriile șomeri și persoane cu handicap grav și accentuat. În funcție de pachetele cu alimente rămase la nivelul fiecărei primării, aceste pachete pot ajunge pentru toate categoriile sau numai pentru câteva sute de beneficiari. Un caz fericit este la Focșani unde vor fi acordate pachete cu alimente pentru toți beneficiarii de pe liste.
În schimb, la Jariștea de exemplu, numărul beneficiarilor care au de primit ajutoare alimentare de la UE este mai mare decât numărul pachetelor rămase pe stoc. Din acest motiv, vor fi distribuite pachete cu alimente pentru beneficiarii de venit minim garantat și pentru cei care primesc alocația pentru susținerea familiei. „Din păcate pentru celelalte categorii de beneficiari, numărul de pachete cu ajutoare alimentare aflate pe stoc nu ajunge”, a anunțat conducerea primăriei Jariștea.