Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Consilierii reiau discuţiile despre viitorul ENET-ului


Consilierii locali focșăneni vor relua discuțiile despre centrala termică de la ENET, luni, 16 martie în cadrul unei ședințe extraordinare. Pe ordinea de zi se află doar proiectul prind predarea către ENET a centralei termice realizate din fonduri europene. Inițial, anul trecut, centrala termică și instalațiile aferente au fost predate către ENET până la recepția finală a lucrărilor. Proiectul de hotărâre a fost discutat la ultima ședință extraordinară a Consiliului Local însă consilierii locali s-au abținut de la vot și au solicitat informații suplimentare despre ceea ce se întâmplă cu această centrală. Consilierul local PSD Cătălin Vrabie a afirmat că social democrații vor să știe toate aspectele juridice ale acesteia, respectiv cine este proprietarul, cine poate dispune de utilajele și rețelele ENET. Abia după ce va fi prezentată o informare, săptămâna viitoare, asupra acestor probleme, se va stabili care este societatea ce va prelua noua centrală și, implicit, activitatea de producere a căldurii și apei calde în sistem centralizat din Focșani. Primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi, spunea atunci că înființarea unei noi societăți este o propunere care a fost studiată în ultimul an pentru a rezolva situația de la ENET. Edilul susține varianta ca producerea agentului termic să fie realizată de o direcție a primăriei municipiului Focșani deoarece ar fi câteva avantaje. „Unul dintre avantaje ar fi cel că nu s-ar mai plăti redevența de aproape șapte milioane de lei anual”, a explicat primarul Decebal Bacinschi. Acesta a adăugat că locuitorii municipiului nu au motive de îngrijorare pentru că vor beneficia în continuare de apă caldă și căldură. De asemenea, angajații de la ENET ar urma să fie preluați la noul agent economic.
    Înființarea unei noi societăți care să producă apă caldă și căldură în Focșani este considerată o soluție la problemele cu care se confruntă ENET-ul din cauza datoriilor acumulate în ultimii zece ani. Rămâne ca aleșii locali să evalueze plusurile și minusurile fiecărei variante astfel încât focșănenii să poată beneficia în continuare de căldură și apă caldă.
    Situația de la ENET trebuie rezolvată deoarece datoriile istorice ale ENET sunt la un nivel foarte mare, de peste 116,4 milioane lei, din care 5,6 milioane lei către bugetul general consolidat. Pe de altă parte, ENET are de recuperat 8,3 milioane lei de la datornici. Cele mai mari restanțe sunt către Ministerul Finanțelor Publice – 56,9 milioane lei, reprezentând credite combustibil din perioada 2003-2005. Urmează datoriile către furnizori – 38,4 milioane lei, datoria istorică din 2004 către AVAS – 15,2 milioane lei. Obligațiile fiscale sunt de 3,5 milioane lei, aferente salariilor din 2011-2013, penalităților aferente obligațiilor fiscale de 1,7 milioane lei și taxe locale de 297 mii lei. Datoriile istorice către AVAS, MFP și datoriile fiscale către ANAF însumează 72,1 milioane lei. 
    Aproape nimeni nu crede că ENET poate plăti aceste datorii atât timp cât legislația din România nu îi oferă nicio soluție legală pentru a face acest lucru. Iar când ENET va fi închisă, cea mai mare pagubă va fi suportată de bugetul de stat deoarece societatea nu are bunuri care să acopere datoriile. Atât centrala cât și instalațiile de transport și distribuție aparțin Municipiului Focșani și au fost date în administrarea ENET.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?