VIDEO şi GALERIE FOTO: Clubul Rotary a dotat Centrul de Transfuzie cu trei congelatoare și un generator

0
1900


Membrii Clubului Rotary Varana Focșani au donat Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea trei frigidere cu răcire de minus 40 de grade, pentru menținerea plasmei, și un generator. Donația are o valoare de 22 de mii de euro, banii fiind strânși în urma balului de caritate „Lumina Inimilor”, care a avut loc anul trecut, în luna noiembrie.
Ieri, bunurile donate au fost prezentate oficial, la eveniment participând cadrele medicale din cadrul Centrului de Transfuzie și membri ai clubului Rotary Varana Focșani. „Astăzi (n.r.-ieri), inaugurăm un proiect strategic. De ce strategic? Cu toții știm că ne aflăm într-o zonă seismică, oricând se pot întâmpla catastrofe și ne-am gândit că prin donarea de congelatoare, trei la număr, la minus 40 de grade, și a unui grup electrogen generos, care are rezerve să preia eventualele aparate, pentru a ajuta Centrul de Transfuzii pentru o activitate sigură, am ajuns și îl inaugurăm astăzi (ieri-n.r.). Prin aceste congelatoare, s-a mărit capacitatea de stocare a Centrului de Transfuzie în ceea ce privește plasma și prin aceasta, automat, salvăm vieți. Ce am mai făcut noi în afară de congelatoare și grupul electrogen? S-a refăcut tot circuitul electric, care acum este nou. Alături de noi, a venit și ne-a consiliat din punct de vedere tehnic domnul inginer Anton, care a făcut o lucrare foarte bună. Vreau să mulțumim sponsorilor. Avem alături de noi sponsori care an de an ne ajută. Aș vrea să-l menționez pe colegul nostru și președinte fondator Doru Simiz, și pe toți membrii Rotary care s-au implicat pentru realizarea acestui program măreț”, a spus Rodica Dinuță, fost președinte al clubului Rotary Varana Focșani.
Directoarea Centrului de Transfuzie, medicul Mioara Hanță, le-a mulțumit celor de la Clubul Rotary pentru donația făcută, precizând că așa vor putea fi salvate mult mai multe vieți. Mai ales că înainte de a avea astfel de congelatoare, plasma se arunca. „Mulțumim din suflet Clubului Rotary Varana pentru efortul pe care l-a depus. Este un pas enorm pentru noi. Astfel vom putea salva foarte multe vieți, cu plasma cu care dacă nu aveam congelatoare, eram nevoiți să o aruncăm. Sunt mulțumită și de faptul că a crescut și numărul de donatori. Desigur că relația cu acest club va continua, pentru că așa ne-am propus de la începutul drumului, să facem o bază de donatori, care să fie benevoli și să vină la solicitarea noastră, atunci când e nevoie. Mulțumirile vin și din partea directorului Institutului de Hematologie București, care a fost impresionat de ceea ce s-a întâmplat în Vrancea, pentru că noi nu salvăm doar pacienți din Vrancea, ci și întregul popor român. Vă mulțumim pentru tot!”, a spus medicul Mioara Hanță.

    Se dorește modernizarea unei alte săli de naștere de la Spitalul Județean

Rodica Dinuță a precizat că, în perioada următoare, se dorește crearea unei baze de date de donatori de sânge, dar și modernizarea unei săli de nașteri din Spitalul Județean, cu sprijinul unui club rotarian din America. „Noi nu ne oprim aici. Ne-am propus să ajutăm reînnoirea bazei de donatori, prin colegii noștri care au firme cu personal numeros. Să încercăm să atragem cu ajutorul colegilor noștri rotarieni câți mai mulți donatori, pentru a salva vieți. Valoarea investiției a fost de 22 mii de euro. Noi avem în plan, în urma rezultatelor obținute la Balul de Caritate, un alt proiect major cu americanii. Se pare că acest proiect se va realiza, deja avem  semnale îmbucurătoare pentru noi. Ne-am rezervat o parte din bani, pentru că și noi trebuie să contribuim cu o sumă. Cei din districtul Rotary din Illinois s-au orientat către o nouă sală de naștere. Noi, în urmă cu 4 ani, am amenajat o sală de naștere, iar ei vor să modernizeze o nouă sală de naștere și să o doteze corespunzător. Noi suntem în strângere de oferte, care vor merge în America, unde se va hotărî. Noi, banii îi vom vira în America, iar de acolo se va dirija tot. Va fi renovată o sală de naștere de la Spitalul Județean”, a mai adăugat Rodica Dinuță.
În ultimii ani, reprezentanții Clubului Rotary și-au îndreptat atenția de mai multe ori spre nevoile sistemului sanitar vrâncean. Astfel, au fost reabilitate patru saloane din cadrul Secției de Pediatrie și o sală de nașteri, toate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here