Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Poliția Locală, în centrul unui nou scandal! DNA verifică posibila ANULARE a SUTE de procese verbale privind ridicarea unor mașini


Poliția Locală Focșani „fierbe” de câteva luni, după ce persoane din instituție au făcut plângeri peste plângeri la Direcția Națională Anticorupție (DNA). Pe lângă reclamația referitoare la „dispariția” unei sume de bani, a mai fost făcută o plângere, tot la DNA, în care se reclamă aspecte și mai grave. În plângere, persoana care a trimis-o pe masa procurorilor anticorupție, a scris că s-ar fi anulat sute de procese verbale întocmite la ridicarea unor mașini. Rămâne de văzut dacă afirmațiile se și confirmă. Persoana reclamată este Nelu Ioniță, șeful Serviciului de Ordine Publică, care a confirmat existența sesizării, dar și faptul că procurorii au ridicat mai multe procese verbale pentru verificare. Acesta nu ne-a putut preciza la ce procese verbale se face referire, respectiv dacă este vorba despre cele întocmite pentru amenda aplicată sau referitoare la cele pentru ridicare. În opinia sa nu este niciun fel de problemă, explicând că procesele verbale pot fi anulate doar de instanță, nu de el ori de alți angajați ai instituției. Întrucât consideră că i s-a pătat imaginea, Ioniță consideră că este normal să dea în judecată persoana care a trimis sesizarea la DNA.

    Reclamațiile cu privire la anumite nereguli din interiorul Poliției Locale Focșani se țin lanț. La Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Galați, dar și la Serviciul Județean Anticorupție Vrancea, a mai ajuns o plângere, care face referite la anularea unor procese verbale întocmite la momentul ridicării unor mașini oprite sau staționate în locuri interzise. Se spune că ar fi fost anulate sute astfel de procese verbale, iar mașinile ridicate le-ar fi fost înapoiate nu tocmai legal proprietarilor, din parcul în care acestea ajung în momentul în care sunt ridicate.
    Se pare că sesizarea a fost făcută de un om din instituție și îl vizează chiar pe șeful Serviciului de Ordine Publică, Nelu Ioniță. Contactat de reporterii „Monitorul de Vrancea”, Nelu Ioniță, care se află la un curs la Iași, a confirmat existența acestei sesizări, dar și faptul că procurorii DNA au ridicat procesele verbale. Până acum, el nu a fost chemat la audieri și nici nu știe cine a făcut sesizarea. Din punctul său de vedere nu există niciun fel de problemă, explicând că procesele verbale întocmite pot fi anulate doar de instanță, nu de el ori de alți oameni din instituție. „Știu că a fost făcută o plângere, dar nu știu exact despre ce procese verbale este vorba și nici nu știu cine a făcut-o. Procurorii au ridicat procese verbale, probabil că le-au și verificat. Eu până acum nu am fost chemat nicăieri și din punctul meu de vedere nu există nicio problemă. Eu nu am cum să anulez procese verbale. Acest lucru îl poate face doar instanța, nu angajați ai Poliției Locale. Oamenii sunt liberi să facă și să spună ce vor. Evident că și eu voi dori să dau în judecată persoana care a făcut plângerea, pe cale civilă, pentru că nu este confortabil să fii pus într-o asemenea situație”, ne-a precizat Nelu Ioniță.

    S-au ridicat procesele verbale pe câțiva ani

    Faptul că a fost făcută o sesizare în acest sens, dar și că procurorii DNA au ridicat mai multe documente, între care foarte multe procese verbale, ne-a fost confirmat și de șeful Poliției Locale Focșani, ing. Ion Gheorghe. Acesta ne-a spus că nu știe cine a făcut plângerea și care sunt persoanele vizate. „Această situație este mai veche, de anul trecut din primăvară. Știu că s-a reclamat faptul că au fost înapoiate din parcul auto mașini ridicate, fără a fi îndeplinite condițiile legale. S-ar părea că la anumite mașini ridicate s-ar fi revenit asupra proceselor verbale întocmite și nu s-ar mai fi încasat amenzile. Cei de la DNA au ridicat procesele verbale întocmite pe parcursul a vreo trei ani. Nu știu să vă spun dacă sunt sau nu probleme în acest sens. Așteptăm să se pronunțe anchetatorii cu privire la cele sesizate. Nu știu nici măcar cine a făcut sesizarea, cine este vizat și nici în ce stadiu se află lucrarea„, ne-a spus Ion Gheorghe, șeful Poliției Locale.
    Cu privire la această situație, reporterii „Monitorului de Vrancea” au făcut o solicitare la DNA, solicitare la care așteptăm un răspuns referitor la stadiul dosarului.

    „S-au anulat sute de procese verbale”

    De altfel, la apariția în Monitorul de Vrancea a articolului cu privire la o altă plângere făcută la DNA referitoare la o sumă de bani, care s-ar fi strâns pentru niște procese și s-ar fi folosit în alte scopuri, cititorii au reacționat și au făcut referire și la procesele verbale care ar fi fost anulate. „Acest caz este o glumă, față de alt proces în derulare la DNA, în care este implicat Ioniță Nelu. Acest individ a anulat timp de câțiva ani sute de procese verbale de ridicări mașini. Oare șeful Poliției Locale chiar nu a știut nimic?. Este doar o întrebare retorică. Cu asemenea șefi o să ne autodesființăm”, a precizat un cititor care s-a semnat „polițist local”.
    Într-un alt comentariu, un alt cititor a făcut referire la aceeași situație. Potrivit acestuia, „atunci când va pocni butoiul de pulbere să vedeți ce vom auzi de banii din amenzi, de banii de la ridicările de mașini. Atunci vom afla cum s-au luat și cum se împărțeau probabil. Este o anchetă și în legătură cu asta. Când aflăm despre acest dosar unde și care îi este stadiul? Poate că la DNA a ajuns. Poate vor vorbi cei ce știu și atunci să vezi ce poliție locală avem”.

 
  Primarul nu știe de sesizarea făcută la DNA

    Primarul Decebal Bacinschi nu știe despre sesizarea făcută la DNA. În schimb a spus că știe că au mai fost persoane cărora le-au fost înapoiate mașinile, precizând că acest serviciu nu a fost creat pentru a jecmăni omul. Totuși, edilul spune că nu crede că s-a făcut ceva pentru favoruri sau bani. „Nu știu nimic de treaba aceasta (sesizarea de la DNA -n.r). Știu că au fost persoane cărora le-au fost înapoiate mașinile, dar poate a oprit omul cinci minute să-și ia medicamente. Au fost situații în care a trebuit să dăm crezare omului. Eu chiar am discutat cu cei de la ridicări auto și le-am spus că serviciul nu a fost creat pentru a lua bani, ci să-l facă pe șofer să înțeleagă faptul că are obligația să respecte regulile de circulație și hotărârile de consiliu local. Dacă șoferul sfidează legea, atunci chiar trebuie să facă asta (să-i ridice mașina – n.r.). Știu că a venit odată un pensionar vai de capul lui care a oprit să-și ia soția de la spital și i-au luat mașina. Am luat-o omenește că nu suntem puși să jecmănim omul. Nu cred că au făcut-o pentru favoruri sau bani ci dezinteresat. Înainte când mașinile erau ridicate o societate comercială cu cât ridicau mai multe mașini cu atât încasau mai mulți bani, dar noi nu suntem societate comercială”, a precizat primarul Bacinschi.

   Care este procedura de ridicare a mașinilor

    Sunt voci care spun că în toată această situație, în cazul în care aspectele sesizate se vor confirma, ar putea fi implicate și alte persoane, cum ar fi unele din cadrul Direcției de Dezvoltare de la Primăria Focșani, căreia i se subordonează Serviciul de Ridicări Auto. Directorul Direcției de Dezvoltare, Laurențiu Mocanu, a confirmat și el faptul că anul trecut au fost ridicate documente și a adăugat că până acum nu i s-a comunicat care sunt persoanele vizate de anchetă. „Au venit anul trecut și ne-au ridicat documente. Au fost documente pe mai mulți ani, dar până acum nu ni s-a comunicat despre ce este vorba sau care sunt persoanele vizate. Dacă sunt persoane care au greșit vor plăti”, ne-a declarat Laurențiu Mocanu.
    În ceea ce privește mecanismul de ridicare a mașinilor, lucrurile stau în felul următor. Polițiștii locali sunt cei care constată că o mașină este oprită ori staționată în raza de acțiune a indicatorului „Zonă cu ridicări auto”, o fotografiază, apoi iau legătura cu persoanele responsabile cu ridicarea autoturismelor. Reprezentanții firmei se deplasează în zona indicată de polițist, iau mașina și o duc la depozitul special amenajat de unde proprietarul își poate recupera autoturismul. Autoturismul nu poate fi recuperat fără ca proprietarul să achite și o taxă. Mai mult, șoferul care și-a oprit mașina neregulamentar mai are de achitat și o amendă aplicată de Poliția Locală, cu posibilitatea de a achita jumătate din suma acesteia în 48 de ore. Totodată, acesta mai primește și puncte de penalizare. Excepție fac cei care ajung la mașină înainte ca acesta să fie ridicată. În astfel de situații, șoferul nu mai plătește taxa de ridicare ci doar o amendă și punctele de penalizare.

    Tensiune în instituție

    Poliția Locală este în tensiune, în condițiile în care sesizarea cu privire la posibila anulare a unor procese verbale nu este singura. Reamintim că tot angajați din instituție au mai făcut o sesizare la DNA cu privire la faptul că au dat o sumă de bani, câte 500 lei de om, pentru niște procese în instanță, iar banii ar fi fost folosiți în alte scopuri. Procurorii DNA au făcut verificări cu privire la aspectele sesizate, mai multe persoane din instituție fiind audiate, iar în luna ianuarie au trimis plângerea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani, considerându-se că procurorii de aici sunt competenți să o soluționeze.

19 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?